Kommentti: NHL:ssä mätä playoff-systeemi – viime vuonna suomalaisvahti joutui pelinappulaksi

Christopher Gibson
Christopher Gibson pistettiin yllättäen maalille.2016 NHLI
Julkaistu 23.03.2017 13:13
Toimittajan kuva

Kasperi Kunnas

kasperi.kunnas@mtv.fi

@kaustoFI

NHL:n erikoinen pudotuspelijärjestelmä on taas puheenaiheena, kun runkosarjan loppu häämöttää. Divisoonavoitosta saattaa koitua harmia, kun taas nelossijasta voi saada isonkin hyödyn.

Jos tunnet NHL:n pudotuspelijärjestelmän, voit skipata pari seuraavaa kappaletta.

Jokaisen neljän divisioonan kolme parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Lisäksi mukaan pääsee molemmista konferensseista kaksi seuraavaksi eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta – nämä joukkueet saavat niin sanotun villin kortin. Villin kortin joukkueet saavat ensimmäisellä kierroksella vastaansa divisioonan voittajat. Heikommin sijoittunut villin kortin joukkue kohtaa enemmän pisteitä runkosarjassa keränneen divisioonavoittajan.

"Ehkä tässä asiassa NHL:n kannattaisi ottaa muualta oppia."

Divisioonan sisällä toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet kohtaavat siis toisensa. Toisella kierroksella viimeksi mainitusta otteluparista jatkoon mennyt joukkue saa vastustajansa oman divisioonansa voittajan otteluparista.

Toisin kuin esimerkiksi SM-liigassa, NHL:n pudotuspeleissä on kiinteä ottelukaavio, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisella joukkueella on muuttumaton polku matkalla kohti Stanley Cupia.

Noin, tästä eteenpäin kaikki voivat hypätä matkaan.

Metropolitan-divisoona on tänä vuonna niin kova Atlantin divisioonaan verrattuna, että se tekee järjestelmästä älyttömän. Nyt nopea katsaus itäisen konferenssin sarjataulukkoon.

Metropolitan-divisioona:

1.Washington102 pistettä
2.Pittsburgh101
3.Columbus100

Atlantin divisioona:

1.Montreal91 pistettä
2.Ottawa88
3.Toronto83

Villi kortti:

1.NY Rangers (M)94 pistettä
2.Boston (A)82

Montreal Canadiens on kiinni Atlantin divisioonan ykkössijassa, mutta se olisi Pyrrhoksen voitto. Ensimmäisellä kierroksella vastaan tulisi New York Rangers, joka kyllä on Metropolitan-divisioonassa vasta neljäntenä (ja näin ollen villissä kortissa kiinni), mutta Rangersilla onkin Montrealia enemmän pisteitä kasassa. Atlantin divisioonan kakkossijalla tulisi nykytilanteen mukaan Toronto Maple Leafs, joka on kerännyt runkosarjassa 11 pistettä Rangersia vähemmän.

Rangersille sen sijaan nelossija sopinee mainiosti. Montreal on tilastojen valossa heikompi joukkue kuin Metropolitanin kärkikolmikko, jotka ovat kaikki rikkoneet jo sadan pisteen rajan. Rangersilla on eroa taaksepäin 12 pistettä, joten joukkue voi pelata runkosarjan viimeiset kahdeksan otteluaan säästöliekillä.

Viime vuonna mätä systeemi kärjistyi runkosarjan päätöskierrokseen. New York Islanders olisi voitolla napannut Metropolitan-divisioonan kolmossijan, mutta se olisi tuonut vastaan tulikuuman Pittsburgh Penguinsin. Kokematon suomalaisvahti Christopher Gibson joutui pelinappulaksi, kun hänet vaihdettiin maalille ensimmäisen erän jälkeen pelin ollessa tasan.

Islandersin parhaat pistemiehet olivat sivussa ja joukkue kärsi 2-5-tappion Philadelphia Flyersille. Tappion ansiosta Islanders vältti Penguinsin ja sai vastaansa vähemmän pisteitä saalistaneen Florida Panthersin, joka oli voittanut Atlantin divisioonan. Islanders eteni tietenkin pudotuspeleissä toiselle kierrokselle.

Yleensä se menee toisinpäin, mutta ehkä tässä asiassa NHL:n kannattaisi ottaa muualta oppia.

Tuoreimmat aiheesta

NHL