Puolan parlamenttivaalien ovensuukyselyt enteilevät suurta muutosta Puolaan ja Eurooppaan, kirjoittaa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen Varsovasta.
Puolan oppositio viestitti ennen sunnuntaina käytyjä parlamenttivaaleja, että kyseessä ovat tärkeimmät vaalit sitten kommunismin kaatumisen ja viimeinen hetki kammeta maata kahdeksan vuotta hallinnut kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue vallasta.
Viesti näyttää purreen puolalaisiin. Ovensuukyselyjen mukaan oppositioryhmät entisen pääministerin Donald Tuskin Kansalaisfoorumin johdolla näyttäisivät saavan enemmistön Puolan parlamentin alahuoneeseen Sejmiin.
Lue myös: Puolassa ovensuukysely ennustaa vaalivoittoa oppositiolle – Tusk: "Puola voitti"
Äänestysaktiivisuus nousi edellisvaaleista yli kymmenen prosenttiyksikköä 72,9 prosenttiin. Se on korkein luku modernin Puolan historiassa.
Äänestysvilkkaus nousi etenkin kaupungeissa sekä ulkopuolalaisten ja nuorten keskuudessa. Näissä ryhmissä oppositiota kannatetaan Laki ja oikeus -puoluetta enemmän.
On kansainvälisesti vertailtuna harvinaista, että alle 30-vuotiaat lähtivät uurnille aktiivisemmin kuin yli 60-vuotiaat. Wroclawin kaupungissa ruuhkaisimmalla äänestyspaikalla jouduttiin jonottamaan jopa aamukolmeen, jotta viimeiset ennen iltayhdeksää jonoon ehtineet pääsivät käyttämään äänioikeuttaan.
Vallassa ollessaan Laki ja oikeus on muun muassa siivonnut korkeimman oikeuden ja perustuslakituomioistuimen kokoonpanon mieleisekseen, muokannut valtionmediasta oman propagandatorvensa ja polkenut vähemmistöjen oikeuksia.
Jos ovensuukyselyjen tulos vahvistuu, saa Puola hallituksen, jota yhdistää tämän hallintotavan vastustaminen.
Pääministerinä Donald Tuskilla olisi edessään haasteita. Miten esimerkiksi oikeuslaitoksen riippumattomuus palautetaan demokraattisesti, kun sen muutokset on toteutettu epädemokraattisin keinoin? Uuden hallituksen esteeksi voi monta kertaa muodostua myös veto-oikeuttaan käyttävä presidentti Andrzej Duda, joka edustaa Laki ja oikeus -puoluetta.
Maan sisällä muutokset olisivatkin luultavasti hitaita.
Eikä kansan yhdistäminen ole helppoa, jos mahdollistakaan. Ovensuukyselyn tulos näyttää, että Puolan kansa on vahvasti jakaantunut itään ja länteen, vanhoihin ja nuoriin, maaseutuun ja suuriin kaupunkeihin. Näistä vastinpareista ensin mainitut ovat vanhan valtapuolueen kannalla, jälkimmäisenä mainitut äänestivät muutosta.
Ääntenlaskennassakin voi tulla vielä mutkia matkaan Laki ja oikeus -puolueen asettamien aikarajojen ja sen hallussa olevan oikeuslaitoksen takia. Tusk ei myöskään pääse ensimmäisenä yrittämään hallituksen muodostamista, vaan Duda antaa tehtävän ensin puoluetoverilleen Jaroslaw Kaczynskille.
EU-politiikassa muutos olisi luultavasti nopeampi kuin Puolan sisäpolitiikassa. Puola on viimeiset kahdeksan vuotta ollut EU:n kanssa lähes jatkuvassa konfliktissa muun muassa oikeusvaltion heikentämisen takia.
Jos unionin viidenneksi suurimman maan johtoon nousee kokenut EU-poliitikko Tusk, tarkoittaa se myllerrystä EU:n sisäisiin valtasuhteisiin. Entiselle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle on tarjolla merkittävä rooli EU-johtajien joukossa, varsinkin kun EU:n suurimman maan Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei ole halunnut tai pystynyt EU-visionääriksi ryhtyä.
Ukrainalle Tuskin päämisnisteriys olisi hyvä uutinen. Vaikka Laki ja oikeus -puolueen johtama Puola on ollut Ukrainan tärkeimpiä tukijoita, mutta vaalien alla tuki alkoi horjua ja välit Kiovaan viilenivät.
Donald Tusk vaalivalvojaisissaan eilisiltana.