Puolan presidentinvaaleissa nähtäneen toinen kierros, sillä istuva presidentti Andrzej Duda ei näytä yltävän yli 50 prosentin äänisaaliiseen. Duda on kerännyt 45,2 prosenttia äänistä, kun äänistä on laskettu yli 87 prosenttia, maan vaalilautakunta kertoo. Dudan haastaja, Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski on haalinut äänistä lähes 28,9 prosenttia.
Aiemmin sunnuntai-iltana julkaistu ovensuukysely povasi konservatiiviselle Dudalle noin 42 prosentin äänisaalista ja liberaalille Trzaskowskille hieman yli 30 prosentin kannatusta.Vaalin toinen kierros järjestetään 12. heinäkuuta.
Äänioikeutetut käyttivät ääntään edellisvaaleja ahkerammin koronatilanteesta huolimatta. Äänestysprosentti on kesken ääntenlaskun 53 prosenttia, kun se vuoden 2015 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli noin 49 prosenttia.
Vuoden 2015 vaaleissa valtaan valitun Dudan politiikka on nostattanut niskakarvat pystyyn Euroopan unionissa.
Dudan Laki ja oikeus -puolue on tehnyt viime vuosina lukuisia muutoksia maan oikeusjärjestelmään, mikä on saanut myös EU:n puuttumaan asiaan useita kertoja. Viimeksi huhtikuun lopulla Euroopan komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan, koska se katsoi Puolan jälleen vaarantavan tuomarien riippumattomuutta.
Rikkomusmenettely käynnistettiin tuolloin jo neljättä kertaa Puolaa vastaan. Myös presidentinvaalikampanjaa hallitsi huoli demokratiasta ja taloudesta, jota koronapandemia on heikentänyt.
Lue myös: EU haastoi Puolan oikeuteen ja vaatii luopumaan tuomareiden kurinpitotoimista
Trumpin liittolainen vastaan EU-myönteinen liberaali
Presidentti Dudan katsotaan kuuluvan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tärkeimpiin liittolaisiin Euroopassa.
Duda oli myös ensimmäinen ulkomainen johtaja, jonka Trump tapasi koronakevään jälkeen. Hän vieraili Valkoisessa talossa aiemmin tällä viikolla.
Dudan voitto sementoisi Laki ja oikeus -puolueen otteen vallan kahvassa ainakin vuoteen 2023 saakka, jolloin maassa on määrä järjestää seuraavat parlamenttivaalit. Jos Duda häviää, voisi tappio johtaa samalla myös ennenaikaisiin vaaleihin.
Trzaskowskia on luonnehdittu liberaaliksi ja EU-myönteiseksi. Hän onkin luvannut parantaa Puolan suhteita EU:hun.
Asiantuntijat eivät ole olleet yksimielisiä arvioissaan siitä, kumpi ehdokkaista voisi voittaa ensi kuussa järjestettävän toisen äänestyksen.
Lue myös: Puolan presidentinvaalit eivät ehkä olekaan läpihuutojuttu – presidentti Dudan kannatus sukelsi
Ero suhtautumisessa sukupuolivähemmistöihin
Puolan hallitus on viime vuosina toteuttanut suosittuja sosiaalietuuksia, mutta on myös ajanut kiisteltyjä oikeuslaitoksen uudistuksia.
Laki ja oikeus -puolueen mielestä uudistuksia tarvitaan korruption kitkemiseksi oikeuslaitoksesta, mutta uudistusten vastustajat sekä EU katsovat niiden murentavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja demokratiaa.
Duda on luvannut puolustaa Laki ja oikeus -puolueen sosiaalietuuksia. Nämä olivat tärkeimpiä tekijöitä siinä, että puolue sai lokakuun parlamenttivaaleissa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.
Duda on myös myötäillyt Laki ja oikeus -puolueen hyökkäilyjä sukupuolivähemmistöjä vastaan. Kampanjansa aikana hän muun muassa julisti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen on "ideologia", joka on tuhoisampi kuin kommunismi. Asiasta kertoi muun muassa BBC.
Trzaskowski puolestaan on antanut tukensa homojen oikeuksille ja sanonut olevansa avoin ajatukselle samaa sukupuolta olevien liitosta. Kriitikoiden mukaan Trzakowskin puolue on heikko ja tehoton.
Myös Trzakowskin saavutukset pormestarina ovat ristiriitaisia.