Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yritti juuri vakuuttaa Washingtonissa republikaanien hallitsemalle kongressille, mistä maan pitäisi hankkia itselleen lisää rahaa ja minne sitä pitäisi sijoittaa.
Ensi vuoden noin 4000 miljardin dollarin budjettiesityksessä Obama keskittyisi keskiluokan aseman parantamiseen ja tuloerojen kutistamiseen rokottamalla yrityksiä ja rikkaita yksityishenkilöitä.
Republikaanit aloittivat saman tien ison budjettikirjan sivujen repimisen.
Obaman budjettiesityksessä Yhdysvallat panostaisi lapsiperheisiin, koulutukseen ja keskiluokkaisen amerikkalaisen ostovoiman parantamiseen. Yhdysvallat keräisi rahaa aloittamalla muun muassa kansainvälisesti toimivien yritysten verottamisella.
Pari esimerkkiä isoista yrityksestä olisi Microsoft ja Apple, jotka ovat saaneet tähän asti esimerkiksi Atlantin toisella puolella tehdystä voitosta olla maksamatta veroja Yhdysvalloille, jos ne ovat jättäneet rahat tuomatta kotimaahansa.
Obama ehdottaa tällaisille yrityksille 14–19 prosentin verotusta. Hän nostaisi myös laajemmin yhdysvaltalaisten yritysten yritys- ja osinkoverojen nostamista.
Obaman Robin Hood -politiikaksi nimitetyn toivelistan edessä on kuitenkin yksi iso hidaste: republikaanit.
Obama penäsi puheessaan republikaaneilta omia talousehdotuksia, jos hänen ideansa eivät kelpaa. Republikaanien politiikan tuntien olisi kuitenkin suorastaan ihme, jos he suostuisivat veronkorotuksiin.
Yhdestä asiasta republikaanit ovat Obaman kanssa kuitenkin samaa mieltä: Pentagonille ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden turvaamiseen on annettava lisää rahaa.
Obama korottaisikin Pentagonin budjettia ja antaisi Isis-järjestön ja terrorismin vastaiseen taisteluun useita miljardeja. Terrorismin vastaiseen taisteluun tarkoitettu raha menee muun muassa Irakissa ja Syyriassa tehtäviin ilmaiskuihin ja aseisiin.
Obama vaati puheessaan myös maan kyberturvallisuuden parantamista. Yhdysvallat on joutunut viime aikoina useiden nolojen hakkerihyökkäysten kohteeksi.
Republikaanien hallitsemalla kongressilla on lokakuun alkuun asti aikaa päättää, mitä presidentin esityksestä he ottavat toteutukseen.
Republikaanit tuskin vastustavat kansalliseen turvallisuuteen laitettavia paukkuja, mutta pienituloiset ja keskiluokka tarvitsevat presidentin toivelistan toteutumiseen todennäköisesti korkeampia voimia. Obama lopettikin puheensa tavalliseen amerikkalaiseen tapamaan: ”Jumala siunatkoon Amerikkaa”.