Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin torstaina julkistama budjettiesitys on täsmälleen hänen tyylisensä: kärjistävä ja kiihkeitä tunteita herättävä. Vaalivoiton tuonut tyyli ei kuitenkaan vaalien jälkeen enää toimi. Esityksen mahdollisuudet saada kongressin hyväksyntä ovat olemattomat.
Vaalilupaustensa mukaisesti Trump haluaa käyttää tuntuvasti enemmän rahaa rajavalvontaan ja maanpuolustukseen. Liikaa rahaa käytetään hänen mielestään tällä hetkellä muun muassa kansainvälisten suhteiden vaalimiseen, kehitysapuun, ympäristönsuojeluun, tieteelliseen tutkimukseen, yleisradiotoimintaan ja taiteiden tukemiseen.
Nämä linjaukset saavat Trumpin vastustajien veren kiehumaan, mutta monet hänen kannattajansa riemuitsemaan. Trump ehdottaa kuitenkin myös monia leikkauksia, joista kärsisivät hänen omat äänestäjänsä.
Trumpilla on eniten kannatusta keskellä maata rannikoiden suurkaupunkien ulkopuolella. Silti hän lakkaisi tukemasta kaukojunaliikennettä ja pieniä paikallislentokenttiä palvelevaa lentoliikennettä, mikä rajoittaisi merkittävästi hänen kannatusalueillaan asuvien ihmisten mahdollisuuksia matkustaa.
Monet Trumpin äänestäjistä ovat kouluttamattomia ja pienituloisia. Hänen budjettinsa vähentäisi kuitenkin merkittävästi köyhien saamia avustuksia.
Kongressi miettii jo seuraavia vaaleja
Kampanjoidessaan Trump lupasi rakentaa Meksikon-vastaiselle rajalle muurin ja pakottaa Meksikon maksamaan sen. Hänen budjettiesityksensä osoittaa kuitenkin selvästi, että hänen kaavailemansa rajavalvonnan ja maanpuolustuksen tehostamisen hinta on kova - ja se on tulossa kaikkien amerikkalaisten maksettavaksi.
Esityksessä on niin monenlaisia niin rajuja leikkauksia, että kuka tahansa asiaan perehtyvä huomaa ainakin yhden itselleen tärkeän asian olevan uhattuna. Se on punainen vaate kongressille, joka viime kädessä päättää valtion budjetista.
Kongressin kansansuosio mitataan vaaleilla kahden vuoden välein, mikä tarkoittaa käytännössä, että edustajainhuoneessa ja senaatissa mietitään jo nyt jokaisen päätöksen vaikutusta seuraaviin vaaleihin. Äänestäjiä suututtavia liikkeitä ei tehdä kevyin perustein.
Trumpin budjettiesityksellä onkin kongressissa runsaasti vastustajia myös hänen oman puolueensa riveissä.
Vaarana hallinnon sulkeminen
Presidentin budjettiesityksen on tarkoitus toimia kongressissa budjettikeskustelun pohjana. Kiihkeitä tunteita herättävä esitys ei ole omiaan käynnistämään rakentavaa keskustelua.
Se on iso ongelma, sillä valtion rahankäytöstä olisi päästävä alustavaan sopuun jo huhtikuun loppuun mennessä. Muuten vaarana on hallinnon sulkeminen.
Hallinto jouduttiin viimeksi sulkemaan demokraattipresidentti Barack Obaman kaudella vuonna 2013. Demokraattisenaattorit ovat jo uhkailleet hallinnon sulkemisella, mikäli republikaanit yrittävät korvamerkitä rahoitusta Trumpin muurille tai lakata tukemasta naisten terveyspalvelujärjestöä Planned Parenthoodia.
Kärjistävä tyyli upposi äänestäjiin, mutta politiikan arjessa se saattaa viedä koko valtionhallinnon umpikujaan.