Barack Obaman vuotuista State of Union -puhetta seurannut MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen piti Yhdysvaltain presidentin esiintymistä onnistuneena.
– Obama sai ensimmäiset raikuvat aplodit jo puolen minuutin jälkeen, kun hän sanoi, että Yhdysvalloissa pyyhkii nyt taloudellisesti paremmin kuin koskaan sitten 90-luvun lopun.
– Pelkkää riemusoittoa optimismia pursuava puhe ei silti ollut, sillä republikaanit osoittivat nyrpeytensä, kun Obama nosti esiin uudet rikkaita rokottavat verosuunnitelmansa.
Obaman suunnitelmaa on nimitetty Robin Hood -uudistukseksi eli rikkailta köyhille -politiikaksi. Karppisen mukaan yleisö otti kokonaisuutena Obaman puheen hyvin vastaan.
– Vaikka Obaman hiukset ovat harmaammat ja hänellä oli ensimmäistä kertaa republikaanienemmistö yleisönä, hän puhui rennosti ja päättäväisesti ja heitti monta aika nokkelaa huulta, joten se oli pääasiassa hyvin vahva esitys.
Verouudistus keskiössä
Karppisen mukaan puheen tärkeimpiä pointteja oli verouudistus.
– Obama haluaa parantaa tavallisen amerikkalaisen perheen eli keskiluokan asemaa mm. korottamalla rikkaiden pääomaveroa ja korottamalla pienimpiä palkkoja. Hän avasi myös keskustelun lasten päivähoidosta, mikä ei ole täällä mitenkään itsestään selvä asia.
Obama painotti myös USA:n olevan ainoa länsimaa, jossa ei ole kattavaa sairauspäivärahaa. Presidentti puhui voimakkaasti myös tasa-arvoisen palkkauksen ja seksuaalivähemmistöjen puolesta.
Ulkopolitiikassa päärooliin nousi terrorismin vastainen taistelu, johon Obama pyysi kongressilta lisätukea. Lisäksi Obama puolusti Kuuba-suhteiden lämmittelyä ja lupasi pitää kiinni lupauksistaan sulkea Guantanamon pahamaineinen vankileiri.
Republikaanit voivat sotkea pakkaa
Sitä, mitkä kohdat Obaman puheesta oikeasti toteutuvat, on vielä hankala arvioida.
– Republikaanit ovat täysin eri mieltä verojen korottamisesta ja muun muassa ympäristöasioista.
– Republikaanit ovat tällä hetkellä vallassa sekä kongressissa että senaatissa ja voivat näin ollen kaataa Obaman mainitsemat talousuudistukset. Keskiluokkaa hekään eivät voi silti unohtaa, sillä presidentinvaalit lähestyvät ja pian puheen jälkeen uudet ehdokkaat astuvat virallisesti esiin. Tuleva presidentti tarvitsee nimenomaan keskiluokan ääniä, joten ehkä puolueet pystyvätkin jossain asioissa yhteistyöhön, Karppinen pohtii.