Kommentti: Ronnie O'Sullivan alistaa kuin Jordan, painostaa kuin Nadal ja öykkäröi kuin Zlatan – yli 30-vuotinen tähteys huipentumassa

Michael Jordan, Ronnie O'Sullivan ja Rafael Nadal ovat voittajatyyppejä, joissa on paljon samaa.
Michael Jordan, Ronnie O'Sullivan ja Rafael Nadal ovat voittajatyyppejä, joissa on paljon samaa.AOP/Getty Images
Julkaistu 24.04.2024 07:28
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Snookertähti Ronnie O'Sullivanin, 48, pelaamisessa, menestyksessä ja kommenteissa näkyy entistä enemmän viitteitä muiden lajien legendoihin, kuten Michael Jordaniin, Rafael Nadaliin ja Zlatan Ibrahimoviciin, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Pelaajat menevät sokkiin pukuhuoneessa ja uudestaan ottelun ensihetkillä.

He häviävät ensimmäisen erän jo pukuhuoneessa. 

Pelaaja tajuaa ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, että "voi veljet, minun pitää jatkaa tätä tuntikaupalla" ja menettää lopulta uskonsa.

Näin tennislegenda Mats Vilander kuvaili Rafael Nadalia vastaan pelaamista Australian avointen yhteydessä reilut kaksi vuotta sitten. Nadal, joka on hyödyntänyt huipputenniksessä käytettyä pelaajien yhteistä pukukoppia häikäilemättömästi henkiseen sodankäyntiin, eteni tuolloin turnauksen mestariksi.

Snookerissa pukukopit ovat yksityisiä, mutta samat lainalaisuudet pätevät. Pelaajat mittailevat toisiaan odotellessaan kuuluttajan hehkutuksia areenan kulisseissa ja ovat lähellä toisiaan läpi ottelun. 

LUE MYÖS: Ronnie O'Sullivanin vastustaja Tampereen snookeriltoihin ratkesi – juhlinut kisavoittoja kuluvalla kaudella

Vilanderin Nadal-kommenteista varsinkin alin osuu täydellisesti myös O'Sullivaniin. Maailmankiertueen pelaajista vain harva pystyy vastustamaan O'Sullivania ympäröivää auraa. Se nakertaa vastustajan uskoa pikkuhiljaa, ja usein varsinkin pidemmissä arvoturnausotteluissa nousee esiin hetki, kun O'Sullivan nostaa tasoaan ja kanssapelurin hartiat lysähtävät. 

Tämä nähtiin myös Masters-finaalissa viime tammikuussa, kun ottelua 6–3-erin johtanut Ali Carter selvästi aisti pelin karkaavan käsistään. Kahdeksasta viimeisestä erästä seitsemän voittanut O'Sullivan nosti tasoaan, pelasi yleisön pauloihinsa ja Carter alkoi arkailla. Mestaruuden olisi voinut käytännössä jakaa O'Sullivanille jo hänen ollessaan 5–6-tappioasemassa. 

Kommentti jatkuu kuvan alla. 

Ronnie O'Sullivan usein vähättelee turnausvoittojensa merkitystä. Tässä hän säteilee uransa kahdeksannen Masters-voiton varmistuttua.Ronnie O'Sullivan usein vähättelee turnausvoittojensa merkitystä. Tässä hän säteilee uransa kahdeksannen Masters-voiton varmistuttua.2024 Getty Images

"Rakastan nähdä, kun vastustajan kantti pettää"

Clyde (Drexler) oli uhka. En väitä vastaan. Mutta että minua verrattiin häneen? Loukkaannuin siitä. 

Tiesin, että Jerry Krause rakastaa Dan Majerlea (pelaajana). Pelkästään se riitti minulle. Pidät häntä loistavana puolustavana pelaajana? Selvä. Osoitan sen, ettei hän ole. 

Olin hieman pettynyt siitä, etten saanut arvokkaimman pelaajan palkintoa tuolla kaudella, vaan se annettiin Charles Barkleylle. Selvä, saat pitää sen, mutta minä otan tämän (mestaruuden).

Michael Jordanin poikkeuksellinen kilpailuhenkisyys tuli selväksi jo hänen ikimuistoisen koripallouransa aikana. Tätä alleviivattiin myös vuonna 2020 julkaistussa The Last Dance -dokumenttisarjassa (kommentit yllä), jonka päätähti kuusinkertainen NBA-mestari on.

Jordan haki sytykkeitä peliinsä niin koripallosta kuin kentän ulkopuolisistakin asioista – joskus jopa keksimällä niitä. 

Hän pyrki mestaruuksilla ja henkilökohtaisilla palkinnoilla mitattuna muiden suuruuksien, kuten Larry Birdin ja Magic Johnsonin rinnalle. Ja kun muut legendat olivat jääneet taakse, Jordan halusi alleviivata suurpelaajan – tai oikeammin suurimman pelaajan – asemaansa parketilla. 

O'Sullivan on edennyt urallaan pisteeseen, jossa käytännössä kaikki modernin snookerin tärkeimmät ennätykset ovat yksin hänen nimissään. Hän on sanonut usein, ettei ole kiinnostunut voittamiensa pokaalien määrästä, mutta toisaalta linjasi alkuvuodesta Eurosportin haastattelussa, että lukusuora 8+8+8 olisi kiva virstanpylväs. 

Tällä hän viittasi Triple Crown -titteleihin eli UK Championshipiin, Mastersiin ja maailmanmestaruuteen. Jos hän valloittaa käynnissä oleva MM-kisat, lukusuora on valmis. 

Lisäksi O'Sullivan on kaivanut Jordanin tavoin kekseliäästi sytykkeitä itselleen. 

LUE MYÖS: Ronnie O'Sullivan täräytti törkytulvan – snookerin kohutapauksessa uusi käänne

Masters-finaalin jälkeen O'Sullivan sanoi halunneensa testata Carterin kanttia voittaa taisto viemällä hänet syviin vesiin. Taustalla oli myös pahaa verta kaksikon välillä – unelmatilanne Jordanin ja O'Sullivanin kaltaisille voittajatyypeille.  

Se oli ainoa asia, joka sytytti minua.

Halusin nähdä hätkähtääkö hän. Rakastan nähdä sen, kun vastustajan kantti pettää. Rakastan sitä. 

Mitä enemmän hän ärsyttää minua, sitä enemmän rankaisen häntä joka kerta. Hän vain kaivaa hautaa itselleen. 

Kommentti jatkuu kuvan alla. 

Ronnie O'Sullivan väläytti Ali Carterille suunnattua keskisormea Masters-finaalin jälkeisessä pressissä.Ronnie O'Sullivan väläytti Ali Carterille suunnattua keskisormea Masters-finaalin jälkeisessä pressissä.2024 Getty Images

Kahdeksas?

Pystyn tekemään sen appelsiinilla, mitä (John) Carew tekee jalkapallolla. 

Kun ostat minut, ostat Ferrarin. Jos ajat Ferrarilla, tankkaat siihen laatupolttoainetta ja painat kaasun pohjaan moottoritiellä. (Pep) Guardiola täytti sen dieselillä ja ajeli maaseudulla. Hänen olisi pitänyt ostaa Fiat. 

Zlatan Ibrahimovic ei ole säästellyt sanojaan omistaan, vastustajistaan tai jalkapallon kuuluisuuksista. Ruotsalaisen maalisaldot jäävät kakkoseksi vain hänen itsevarmuutensa rinnalla. 

LUE MYÖS: Ylittikö Ronnie O'Sullivan rajan? Häpeilemätön heitto snookermestarista – "Painajaismaista"

O'Sullivan on toilaillut elämänsä aikana enemmän kuin oman osansa, mutta ne ovat jääneet taka-alalle päihteiden vaihduttua juoksemiseen ja yhteistyöhön henkisen valmentajan kanssa. 

Suutaan O'Sullivan ei kuitenkaan ole sulkenut – päinvastoin. 

En välitä v********n yhdestäkään näistä snookerpelaajista, en yhdestäkään. 

En tunne itseäni vanhaksi. Tunnen itseni paljon nuoremmaksi, kun pelaan näitä nuoria vastaan. He näyttävät vanhoilta, ja heidän aivonsa ovat melko hitaat. 

Heidän pitää ottaa itseään niskasta kiinni, sillä olen sokeutumassa, minulla on epävakaa käsi ja he eivät silti pysty voittamaan minua. 

Kaikki nämä näkemykset O'Sullivan laukoi pelkästään tammikuisen Mastersin aikana. Hän on tehnyt selväksi, ettei hän kaipaa ystäviä nykypelaajien parista.

Osa heistä pitääkin O'Sullivania öykkärinä, mutta osa on tunnustanut, että hän on pelannut itselleen oikeuden sanoa, mitä sylki suuhun tuo.

Luulen, että tämäkin on osaltaan O'Sullivanin tapa motivoida itseään. Hän ajaa itseään asemaan, jossa hän on yksin muita maailmankiertueen huippuja vastaan. 

LUE MYÖS: Ronnie O'Sullivan rahaennätykseen – kisavoittoa seurasi posketon ilmoitus: "Siitä tulee mahtavaa"

Toisaalta O'Sullivanin puheissa vastuu siirtyy kuulijalla, aivan kuten Ibrahimovicinkin kohdalla. O'Sullivan on muun muassa sanonut, ettei raha ole hänelle kiihoke snookerissa, mutta patsastelee silti Saudi-Arabian lajilähettiläänä ja ravaa jättipalkan näytösotteluissa. Yllä mainitut vähättelevät puheet turnausvoittojen merkityksestä menevät tähän samaan laariin.  

Tänään O'Sullivan aloittaa uransa 32. MM-turnauksen – missionaan kahdeksas maailmanmestaruus, millä hän alleviivaisi ylivoimaisuuttaan lajin tähtien joukossa. 

Lopuksi: O'Sullivan voitti ensimmäisen Triple Crown -tittelinsä marraskuussa 1993 ollessaan 17-vuotias. Tuon jälkeen suurturnauksia on pelattu kaikkiaan 94. O'Sullivan on voittanut näistä häkellyttävät 22. Toisena kyseiseltä ajanjaksolta on Stephen Hendry (10), aktiivipelaajista John Higgins (9).   

O'Sullivan aloittaa MM-kisojen 1. kierroksen ottelunsa Jackson Pagea vastaan keskiviikkona kello 16.30. Kamppailu pelataan loppuun torstaina. 

Tuoreimmat aiheesta

Snooker