Kommentti: SDP:n tilanne ei ole hallinnassa – miksi Rinne anoi puolueelta yhtenäisyyttä ja mitä hän todella sanoi palkkakilpailusta?

Juha Kaija kommentti 2017
MTV Uutiset
Julkaistu 03.09.2017 16:50
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Tilanne on paha, jos puolueen puheenjohtajan pitää omien edessä anoa tukea tärkeään tehtävään valittavalle henkilölle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi eilen Jyväskylässä puoluevaltuuston edessä, että presidenttiehdokkaan takana pystyttäisiin olemaan yhtenä rintamana. Hän taisi puhua samalla myös itsestään. Rinteen asema horjuu. Rinne puhuu jo avoimesti, että omilta tulee puukkoa. Tilanne ei näytä olevan hallinnassa.

Puheesta puoluevaltuustolle syntyi myös kohu synnytystalkoot-skandaalin jatkoksi. Rinne sanoi puhuessaan työvoiman liikkuvuudesta EU:ssa, että ”pääsääntönä tulee olla työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu. Meidän tulee ehkäistä kilpailua palkoilla ja työsuhteen eduilla”. SDP:n puoluetoimisto myös tviittasi tämän kohdan. Rinteen puheenjohtajavaalissa talvella haastanut Timo Harakka älähti. Harakka sanoi Talouselämälle, että kilpailu on hyvä asia, ja että Rinteen olisi pitänyt puhua palkkojen polkemisen vastustamisesta.

Asiaa selitettiin sillä, että SDP:n tviitissä olisi ollut kirjoitusvirhe, ja että Rinne olisi puhunut työsuhteen ehdoista. Tosin tiedotusvälineiden saamassa puhetekstissä puhutaan eduista, ja näin Rinne tosiaan myös puheessaan sanoi.

Rinnettä seurataan nyt erityisen tarkkaan, ja kohut syövät uskottavuutta. Kierrettä on vaikea pysäyttää.

Aiemmin SDP:n gallupmenestys on suojellut Rinnettä, mutta tilanne on muuttunut. Puolue on viime kuukausina jäänyt kauas kärjestä, vaikka se on oppositiossa porvarihallituksen aikana.

SDP on pahasti jakautunut. Rinteen ja Eero Heinäluoman porukan välit ovat viileät. Heinäluoman porukoihin kuuluu muun muassa SDP:n presidenttiehdokaskisassa hävinnyt Maarit Feldt-Ranta. Rinteen mieleinen ehdokas Tuula Haatainen valittiin jäsenäänestyksessä presidenttiehdokkaaksi, mutta se ei puheenjohtajan asemaa helpota. Haataisen kampanjasta ei odoteta menestystarinaa, ja turhautuminen puolueen sisällä kasvaa.

Rinne valittiin jatkamaan puheenjohtajana vain noin puoli vuotta sitten. Silti moni pohtii, pitäisikö SDP:n lähteä vuoden 2019 eduskuntavaaleihin jonkun muun johdolla.

2:00img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa