Perussuomalaisten puoluekokouksessa toimittajat saivat puheenjohtaja Timo Soinilta täyslaidallisen. Media on mennyt liian pitkälle vaatiessaan vastauksia ministerin loman aikana, Soini paukutti linjapuheessaan.
Farssin puolelle siirryttiin siinä vaiheessa, kun Soini kaivoi esille nipun papereita. Niissä oli otteita eri henkilöiden sosiaalisessa mediassa käymistä keskusteluista. Keskustelijat pohtivat muun muassa, miten Soini voitaisiin löytää kommentoimaan kansanedustaja Olli Immosen kiistanalaista kirjoitusta. Soini uhitteli julkaisevansa kirjoitukset perussuomalaisten nettisivuilla. Mikäpä siinä, esimerkiksi Twitter-päivitykset ovat julkisia muutenkin.
Soini vaikutti erittäin loukkaantuneelta. Kaiken huippuna hän piti Iltalehden käyntiä pariskunnan mökkitontin reunalla. Toimittaja ja kuvaaja kävivät siellä kysymässä Soinin kommenttien perään. Soini itse ei ollut paikalla, mutta vaimo antoi vieraille lähtöpassit. Juttua ei syntynyt. Myöhemmin Iltalehti on kuulemma pahoitellut vaimolle mahdollisesti aiheuttamaansa mielipahaa.
– Tällainen median käytös ei ole suomalainen tapa, Soini arvosteli mökkireissua.
Hän on oikeassa. Suomalaiset toimittajat ovat vielä kilttejä verrattuna kansainvälisiin kollegoihinsa. Monessa maassa ei jäätäisi huhuilemaan mökkitontin rajojen ulkopuolelle.
Puoluekokouksen lehdistöhuoneessa toimittajat muistelivat menneitä. Ei ole monta vuotta kulunut siitä, kun keskustan riveistä kuului sama laulu. Sen mukaan etelän media ajojahtasi vaalirahoihinsa sotkeutunutta pääministeripuoluetta. Niihin aikoihin perussuomalaisilla oli paljon mukavampi olo mediassa.
Lomalla on tietenkin mukava vain rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Moni suomalainen on kuitenkin jo tottunut siihen, että joskus erityisen tärkeitä työasioita hoidetaan lomalta käsin. Soinin asema on tässä suhteessa vieläpä tyystin erilainen: hän on ulkoministeri ja puolueensa puheenjohtaja. Immosen tapaus olisi todennäköisesti häirinnyt Soinin kesänviettoa vähemmän, jos hän olisi saman tien tullut median eteen vastaamaan kysymyksiin.
Miksi ei sitten tullut? Yksi syy pakoiluun saattoi olla, että Soini ei halua rivikansanedustajan nuotittavan omia tekemisiään. Hän on sanonut toistuvasti, ettei halua muiden "määrittelevän asialistaansa". Näihin muihin kuuluu tietenkin myös media. Asia tuntuu olevan hänelle iso - Soini on tottunut hallitsemaan tilanteita.
Kokeneena poliitikkona hän taatusti tietää, että myöskään vallankäyttäjä ei aseta asialistaa medialle. Journalistien tehtävänä on hakea tietoa ja vastauksia yleisölle tärkeisiin kysymyksiin. Tätä työtä tehdään toimitusten itse parhaaksi katsomalla tavalla. Kuten politiikassa, joskus tulee suuria onnistumisia, välillä mennään metsään.
Jos tarve vallanpitäjän haastattelemiseen on kova, tontin reunalla voi käydä huhuilemassa ja oveen koputtamassa. Haastattelusta voi aina kieltäytyä, jos kommentointi ei kiinnosta. Kuvaamisesta, haastattelemisesta ja yksityisyydensuojasta on olemassa selkeät linjaukset Journalistin ohjeissa, joita varmasti jokainen uskottava media Suomessa haluaa noudattaa.
Se, että kantoja kysytään sitkeästi ei ole minkäänlainen paheksunnan aihe. Se on terveen, vallankäyttöä valppaasti seuraavan lehdistön merkki.