Aivan aluksi, noh... "uutinen": Sote valmistuu. Viime päivinä riitapukarit kokoomus ja keskusta ovat lähestyneet toisiaan ja ratkaisua. Muu olisikin hölmöyttä, joka tekisi hallituksesta naurunalaisen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Keskivertopulliainenkin ymmärtää vihdoin jotain sotesta: kiistaa on asiakassetelin laajuudesta.
Lyhyesti. Jos setelin myöntäminen on maakunnan käsissä, se helposti suojelee julkista terveydenhoitoa ja säilöö setelit kaappiin. Jos seteli pitää lähestulkoon aina myöntää, sotekeskuksen ovella on väkeä kuin ilmaisten ämpärien jonossa.
Sokea Reettakin näkee, että sotesetelien ruiskiminen sinne tänne tulisi kalliiksi. Lienee jo selvää, että soteuudistus ei saavuta tavoitettaan kustannusnousun hillitsemisestä 3 miljardilla eurolla, mutta eivät kustannukset sentään saa nousta.
Myös kokoomuslaisissa on pikkuhiljaa herännyt vanha kirstunvartijapuolueen henki ja kummastelu, että eivät kai Viinasen ja Niinistön perilliset ole muuttumassa asiakasseteliselkärankaisiksi.
Terveysbisneksen avaamisessa on jatkuvasti syytä pitää mielessä, että rahat siihen kouraistaan veronmaksajien taskuista. Lähiviikkoina ratkaistaan, kuinka syvältä.
Toki nopea hoitoon pääsy ja katkeamaton hoitoketju tuovat säästöjä – mutta eivätmääräänsä enempää.
Nyt on käynnissä vääntö, mitä erikoissairaanhoidon palveluita on vielä rajattava asiakassetelin ulkopuolelle. Euroissa kyse on noin parista sadasta miljoonasta ja hallituslähteistä vakuutellaan, että ne rajaukset löytyvät.
Kokoomuksessa on syytä muistaa, että lopulta vastassa on vielä keskustaakin kovempi luu: perustuslaki. Sote-esityksen on oltava tällä kertaa sellainen, että se läpäisee eduskunnan perustuslakivaliokunnan.
Hallituspuolueiden on valittava, haluavatko ne kaiken ja eivät saa ehkä mitään vai tyytyvätkö vähempään ja saavat sentään sen.
Jos valinnanvapaus vähän liudentuu loppumetreillä, pitäisikö keskustan vastavuoroisesti tinkiä 18 maakunnasta.
Minä ja moni näkee, että pikkuruisimmat maakunnat eivät selviä sotetehtävistään ja ovat ennen pitkää kriisimenettelyssä. Tähän varsin yleiseen käsitykseen tuli tällä viikolla arvovaltainen vastaväite.
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki piti Uutissuomalaisen haastattelussa 18 maakunnan määrää sopivana. Hetemäki muistutti, että maakunnat vastaavat pitkälti nykyisiä sairaanhoitopiirejä ja niissä homma toimii. Parhaat esimerkit tulevat Karjalasta: Eksote ja Siun sote.
Maakuntauudistuksen juna on muutenkin jo vauhdissa. Valinnanvapauden lausuntokierros päättyy joulukuun puolivälissä ja hallituksen vihoviimeinen kädenvääntö on tammikuun alkupuolella. Veikkaan, että sotesopu numero noin 13 syntyy presidentinvaalien tunnelmissa.