Pääkaupunkiseudun valtuustot kokoontuvat tänään historialliseen yhteiskokoukseen tavoitteena kaataa Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistus. Jännittävintä on, mitä Espoon valtuutetut tekevät, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat esittäneet jo pitempään kritiikkiä, että hallituksen ajama sote maakuntamalleineen ei sovi pääkaupunkiseudulle.
Kapinaliike huipentuu tiistai-iltana Vantaan Kulttuuritalolla kokoontumiseen, jossa on odotettavissa lähes pormestari Vapaavuoren tasoista retoriikkaa. Viimeksihän hallitus sai leiman "tyhmä tai vastuuton tai molempia näistä".
Mitä tekee Espoon valtuusto?
Illan viesti on tuttu juttu. Mielenkiinto kohdistuukin siihen, onko Espoon valtuusto mukana soteuudistuksen kaatajissa ja yhteisen lausunnon takana.
Espoon kaupunginhallitus on Kokoomuksen johdolla irtaantunut kovimmasta sotekritiikistä ja esittää mieluummin korjausehdotuksia kuin koko uudistuksen kaatamista.
Espoon valtuustossa enemmistö vaikuttaa kuitenkin olevan niitä, jotka haluaisivat kuopata uudistuksen. Jos valtuusto kävelee illalla kaupunginhallituksen yli, se ei ole ihan jokapäiväistä leipää.
Kapinavaltuutettujen on syytä muistaa myös oma vastuunsa. Maakunnissa – myös pääkaupunkiseudulla – sotevalmistelu on jo niin pitkällä, että kevyet heitot ovat tämän kovan työn aliarvioimista. Jos haluaa kaataa pitkään valmistellun soteuudistuksen, nyt on korkea aika esittää jotain konkreettista tilalle. Pelkkä "EI" ei riitä.
Espoon valtuuston ratkaisu sanelee pitkälti, kuinka onnistunut pääkaupunkiseudun kapinakokouksesta tulee. Ilman Espoota kolmen muun kunnan arvostelu vaimenee tussahdukseksi.
Maakuntavaalit voisi siirtää marraskuulle
Pääkaupunkiseudun kapina saa niin paljon näkyvyyttä, että Sipilän hallitus ei voi ohittaa sitä tyynesti olankohautuksella. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu on tiukka, hallituksen enemmistö niukka – kumpikaan ei kestä ylimääräisiä mutkia matkaan.
Takarajana eduskunnalla on heinäkuun alku ja maakuntavaalit on määrä järjestää lokakuun lopulla. Ilmaisena vinkkinä hallitukselle voin antaa, että maakuntavaaleja kannattaisi lykätä suosiolla kuukaudella eteenpäin marraskuun lopulle.
Näin jäisi myös kansalaisille jotenkuten aikaa vaalivalmistautumiselle. Marraskuinen keli ja sote sopisivat myös sielunmaisemaltaan yhteen – yhtä räntää ja vastatuulta on ollut soten eteneminen.
Selvää on, että enää ei ole paljoakaan tehtävissä pääkaupunkiseudun kuntien lepyttelemiseksi. Soten aikataulun porrastaminen voisi olla yksi vastaantulo, jos Uudellamaalla uudistus tulisi voimaan vuoden tai kaksi myöhemmin kuin muualla.
Tämä ei ole täysin kohtuuton vaatimus, sillä kyseessä on Suomen suurin fuusio. Esimerkkinä yksi luku. Uudellamaalla sotessa on noin 60 000 työntekijää. Se on lähes yhtä paljon kuin pienen maakunnan Keski-Pohjanmaan asukasluku.
Oppositio ja yksi kokoomuslainen
Sote on jakanut pääkaupunkiseudun valtuutetut maan hallituksen ja opposition edustajiksi. Tiistai-iltanakin sotekapinasta ottavat kaiken ilon irti oppositiopuolueet Sdp ja vihreät sekä tietysti yksi kokoomuslainen.
Soten kaatajat ovat sekalainen seurakunta, joka on liikkeellä erilaisilla motiiveilla, mutta päämäärä kaikilla on sama: taklata uudistus kokonaan ulos kaukalosta. Joku joukossa saattaa ajatella tavallisten ihmisten sotepalveluita, joku toinen lähinnä valtaa tai sen menettämistä.
Itse kukin saattaisi olla käärmeissään, jos hyppysistä vietäisiin puolet rahoista ja tehtävistä. Valtavalla äänivyöryllä pormestariksi noussut Vapaavuori voi olla pian keisari ilman vaatteita, jos maakuntamalli jyrää yli Helsingin.
Myöhään iltaan venyvä kapinakokous kertoo, kuinka yhtenäisenä pääkaupunkiseutu on tässä taistossa.