Kommentti: Suojelupoliisin myhäilevät miehet ja ripaus Nordic Noiria – näin supo muuttuu

Tiukan oloinen vahtimestari pyytää henkilötodistuksen ja kaavake on allekirjoitettava. Siinä luvataan, ettei Supon tiloissa kuvata tai nauhoiteta salaa. Metallinpaljastaja piippaa, mutta tällä kertaa ei tarkastusta ole.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö kirjoittaa suojelupoliisin muuttuvasta roolista.

Suojelupoliisi on kutsunut tiedotustilaisuuteen. Paikka ei ole Ratakatu tai edes saman korttelin tila Merimiehenkadulla, jossa yleensä supo tiedotustilaisuutensa järjestää. Nyt ollaan Katajanokanlaiturin Meripajassa.

Aulassa odottavat myhäilevät supon miehet tummissa puvuissaan. Päällikkö Antti Pelttari ja viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanovat, että muikeiden ilmeiden taustalla on aurinkoinen sää ja lähestyvä kevät.

Peite ei mene tällä kertaa läpi.

Suojelupoliisilla menee hyvin.

Siviilitiedustelulaki meni kovan väännön jälkeen läpi. Samalla kun muu poliisihallinto kamppailee niukkenevien resurssien kanssa, supon budjetti on tällä vuosikymmenellä kasvanut 18 miljoonasta 44 miljoonaan euroon ja nousee vielä noin kymmenellä miljoonalla.

Sama kehitys on ollut henkilöstön määrässä. Nyt supossa on töissä 410 henkilöä ja tiedustelulain myötä määrä nousee vielä sadalla. Sen takia tiloja on saatu Katajanokalta. Supon oma uusi rakennus on suunnitteilla Fabianinkadulle Kaartinkaupunkiin.

Kenttähenkilöstöäkin riittää terroristien tarkkailuun kahteen vuoroon. Merkittävää on kuitenkin se, että niin sanotun siviilihenkilöstön määrä oli viime vuonna ensi kertaa suurempi kuin poliisitaustaisten.

Supo muuttuu

Suojelupoliisin tänään julkaisema vuosikirja kertoo muutoksesta.

Kirjasta löytyy termejä kuten VUCA-maailma, mustat joutsenet, tiedustelusykli, koneoppiminen, nanoteknologia, megatrendit, muutosvoimat ja Turla.

Perustyöhön eli vakoiluun, terrorismiin ja ääriliikkeisiin päästään vasta vuosikirjan loppupuoliskolla. Kommunistit ovat jääneet historiaosuuksiin.

VUCA-maailma tulee sanoista Volatile, Uncertain, Complex, Ambigious. Se tarkoittaa nopeasti muuttuvaa, monimutkaista ja vaikeasti ennakoitavaa maailmaa, jossa kaikkia riskejä ja haavoittuvuuksia on vaikea löytää.

Mustat joutsenet ovat tapahtumia, jotka ovat äärimmäisen epätodennäköisiä ja vaikeasti ennakoitavia. Niistä ei välttämättä ole havaittu etukäteen signaaleja tai sitten havaittuihin signaaleihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

Turla on nimitys tietylle joukolle salamyhkäisiä Venäjän verkkovakoilutyökaluja ja verkkoinfrastruktuuria.

Supon päällikkö on monta kertaa aikaisemminkin puhunut supon muutoksesta, mutta toisti sen jälleen kerran. Supon tehtävä on muuttunut poliisimaisesta reagoinnista ennakointiin, joka on eri asia kuin ennustaminen.

– Kristallipalloja meillä ei ole, Pelttari hymähti.

Erikoistutkija Pekka Hiltunen selvensi tätä lisää terrorismiesimerkillä.

– Terrorismin alalla on kymmenen vuoden syklein tullut jotain, mitä kukaan ei ole osannut ennustaa. Esimerkiksi syyskuun yhdestoista ja Isis.

Nyt supossa yritetään ennakoida millainen voisi olla Syyriasta poistuvien vierastaistelijoiden verkostoitumiseen liittyvä ilmiö. Tai voiko ilmastoliike synnyttää terrorismia? 

– Terrorismiin tarvitaan vain ideologia ja halu väkivaltaan, Hiltunen toteaa. Protestiliikkeessäkin voi syntyä väkivaltainen splintteri, jos koetaan ettei demokraattisia vaikutuskeinoja ole.

Splintteri tarkoittaa vaikkapa sirpaleryhmää tai liikkeen väkivaltaista siipeä.

Supon tehtävä on edelleenkin estää vakoilua ja terrorismia, mutta tämän ennakoivan ja analysoidun tiedon tuottaminen korostuu.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä turvallisuuspoliisi muuttuu tiedustelupalveluksi kovilla valtuuksilla, kun tiedustelulaki astuu voimaan. Tietoliikennevalvonnan pystyttäminen vie jonkin verran aikaa, mutta päällikkö Pelttari sanoi, että muita valtuuksia otetaan heti käyttöön. 

Niin ja kun sata pätevää työntekijää pitäisi vielä värvätä, niin vuosikertomukseen mahtuu houkutukseksi hyppysellinen Nordic noiriakin. Vai mitä sanotte tästä vuosikertomuksen kuvasta?

Ai niin, todettakoon että terrorismin uhka Suomessa on edelleen neliportaisella asteikolla toiseksi alimmalla eli "kohonnut". Tiedustelupuolella Suomesta ovat kiinnostuneita erityisesti Kiina ja Venäjä.

Lue myös:

    Uusimmat