Eeva Lehtimäen kommentti: Poseerauspolitiikkaa ja hulluja koronaohjeita vessojen siivouslaskurista yleisölohkoihin – tapahtuma-ala ansaitsee parempaa

Hallitus lupailee reteästi, mutta harjoittaa poseerauspolitiikkaa koronatoimiensa kanssa. Tapahtuma-ala on ansainnut vihdoin konkreettisia ja järkeviä helpotuksia koronarajoituksiin. Veitsenterällä pelottelu ei enää tepsi, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Hallituksen, sosiaali- ja terveysministeriön, aluehallintovirastojen sekä terveysasiantuntijoiden pirullinen polkka kulttuuri- ja urheilutapahtumien ympärillä näyttää jatkuvan edelleen ministeriön viime viikon ohjauskirjeestä huolimatta.

Ministeriön näkemyksen mukaan pienen riskin yleisötilaisuuksissa ei tarvitse käyttää kahden metrin turvavälejä, kun tilaisuus voidaan järjestää muuten terveysturvallisesti.

Maanantaina A-studion haastattelu ei tuonut nopeaa helpotusta kulttuuriväen synkkyyteen. Aluehallintoviraston edustaja ja STM:n virkamies muistuttivat, että marssijärjestys on se, että STM yleisohjaa ja avi kuitenkin lopulta päättää itsenäisesti rajoituksista tartuntatautilain antamissa puitteissa.

Ministeriön myllykirjeestä ja ministerien pontevista julistuksista huolimatta pallo on siis viime kädessä avien ja niiden kuulemien asiantuntijoiden käsissä.

 ”Kyllä tässä aika sekava tilanne on.” Näin totesi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela haastattelussa toimittajan toteamukseen, että on vaikea saada kiinni kuka koronapäätöksiä tekee. 

Niinpä. 

Absurdeja ohjeita

Kulttuuriväen kuppi on mennyt nurin jo aika päiviä sitten. Koronarajoituksia ja ohjeita on pidetty hulluina ja sekavina.

Esimerkiksi Fidelio-oopperan ensi-illassa Espoossa ei ole tiistaina väliaikaa, koska vessat pitäisi desinfioida aina 25 hengen yleisölohkon käynnin jälkeen. Juomiseen keskittyvissä ravintoloissa ei tietenkään vastaavaa määräystä ole, vai kuka on nähnyt kuppilan pitäjän vessalaskurin kanssa räknäämässä siivousvälejä.

Rakko pitää, ainakin oopperassa.

MTV Uutiset kysyi tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastosta missä vaiheessa viranomaiset päättävät uusista tapahtumarajoituksista ministeriön kirjeen jälkeen. Mahdollista on, että päätös kokoontumisrajoitusten uusista linjauksista voisi tulla tällä viikolla, mutta tuskin kuitenkaan ennen loppuviikkoa, avista arvioitiin.

Viime viikolla Helsingin juhlaviikkojen tynkäavajaisissa Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula moitti kovasanaisesti ministerien ja avien pallottelua koronlinjausten kanssa.

– Kyllä tämän kummallisuuden käsikirjoittajalle pitäisi antaa Emma, Femma, Finlandia ja Jussi – ja sitten heti potkut perään, Nikula varmasti tiivisti monen alan ihmiset fiilikset.

Katso video tästä:

Liian monta veitsenterää – ei pure enää

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) onnistui jälleen lauantaina yllättämään Helsingin Sanomissa. Kiurun mukaan koronatilanteen kanssa ollaan itse asiassa juuri nyt veitsenterällä.

– Jos suomalaiset eivät enää laajasti sitoudu yhteisiin koronatoimiin, me ajaudumme hallitsemattomaan epidemiaan. Suomalaiset pettyvät, kuinka hitaasti Suomi lopulta kyetään avaamaan, jos tartuntamääriä ei saada merkittävään laskuun, eivätkä ihmiset ota riittävän nopeasti ja laajasti rokotteita, Kiuru uhkaili.

Kiurun mukaan rokotekattavuuden pitää olla sitä suurempi mitä enemmän Suomessa on virusta eli yli 12-vuotiaista pitäisi olla rokotettu kahteen kertaan jopa 90 prosenttia, jotta yhteiskuntaa voidaan avata reippaasti.

Rokotetavoite on kova ja näin ollen koronavapautta saa odottaa pitkälle syksyyn. Olisi myös tärkeää kuulla kuka nämä koronarokotetavoitteet on laskenut ja hallitukselle antanut. Prosentit ovat kivunneet ylöspäin koko ajan. 

Rokotusten edetessä ja sairaalakapasiteetin riittäessä veitsenterällä puheet eivät enää uppoa otolliseen maaperään. Kansalaiset ovat kyllästyneet sekaviin ohjeisiin ja toivottomuuden näkymiin. Varsinkin kun monet näkyvät korona-asiantuntijat eivät ole yhtyneet Kiurun synkkiin arvioihin.

On selvää, että kulttuuri- ja tapahtuma-alan luottamus viranomaisia ja hallitusta kohtaan on ottanut iskun, josta ei toivuta hetkessä.  Mutta veitsenterällä uhkailu voi aiheuttaa myös isomman kolhun. Epäluottamus hallintoon ja viranomaisiin voi levitä laajemmin kansalaisten keskuuteen, kun teroitetulla puukolla tökkii riittävän pitkään. Suomessa on perinteisesti ollut vankka luottamus päättäjiin.

Tätä pohjavirettä kannattaa hallituksessa kuunnella.

Hallitus, ministeriö eivätkä muut viranomaiset täytä selkeän viestinnän ja oikeudenmukaisen hallinon periaatteita.  Meininki on ollut sekavaa keväästä asti. 

Jo nyt näkyy, että ihmiset alkavat toimia omin päin. Hallinto jauhaa koronapassin kanssa, mutta samaan aikaan yritykset ja yksittäiset kansalaiset alkavat kehitellä omia ratkaisujaan.

Tampereella ja Helsingissä on kokeiltu kulttuuritilaisuudessa onnistuneesti Oma kannasta löytyvää koronatodistusta rokotuksista, testeistä tai sairastetusta koronasta. QR-koodit ja EU:n koronatodistukset ovat tuttuja yhä useammalle ulkomailla käyneelle. Koronapassin hidasta aikataulua pelkkine ongelmineen voi olla vaikea perustella, kun homma pelittää muualla.

Samaan aikaan järjestetään esimerkiksi myös juhlia, joissa vieraat testauttavat itsensä vapaaehtoisesti etukäteen tai jaossa on monista Euroopan maista tuttuja pikatestejä terveysturvallisten järjestelyjen tukena.

Poseerauspolitiikka ei riitä vatsan täytteeksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi viime perjantaina kahdeksan hengen kulttuuridelegaation Kesärannassa. Todisteena kuvasarja Instagramissa.  

Keskusteluista ei ole tihkunut tietoa tarkemmin, mutta toivottavasti alalle oli luvassa muutakin kuin kahvia ja pullanlämpöistä tukea.

Poseerauspolitiikka ei ruoki kulttuuriväen tyhjiä vatsoja. Poseerauspolitiikassa liikkeen vaikutelma on tärkeämpi kuin itse liike ja sen aika on nyt ohi.








Lue myös:

    Uusimmat