Kommentti: Tämän takia on aivan sama, kuka Leijonien maalilla seisoo

Juuse Saros, Mikko Koskinen, 2016
All Over Press
Julkaistu 13.05.2016 20:15
Toimittajan kuva

Ilari Isotalo

ilari.isotalo@mtv.fi

@IlariIsotalo

Siinä vaiheessa kun Leijonat siirtyy kärkiotteluissa pelkääjästä kuskin paikalle, suomalaisjoukkue ei voita otteluita enää pelkällä maalivahtipelillä.

Suomen maalille on ammuttu neljässä ensimmäisessä ottelussa turnauksen ylivoimaisesti vähiten laukauksia. Alle 15 kutia per ottelu on yllättävän vähän, vaikka vastassa ovatkin olleet USA:n lisäksi selkeät altavastaajat Valko-Venäjä, Saksa ja Unkari.

Tilasto paljastaa sen, kuinka selkeästi Suomi on ollut kaikissa peleissään kuskin paikalla. Tilanne on tuonut samalla maalivahtipeliin uudet haasteensa.

Ei liene sattumaa, että kiekkokansan riveissä on herännyt vilkasta keskustelua Mikko Koskisen kyvyistä ykkösvahdiksi. Eikä Juuse Saroksen nollapeli ainakaan vähentänyt spekulaatiota päävalmentaja Kari Jalosen torjujavalinnoista.

MTV Sportin lukijoista peräti 85 prosenttia on sitä mieltä, että Saroksen pitäisi jatkaa myös tulevissa peleissä Leijonien maalilla.

Äänestys

Tässä vaiheessa lienee syytä puhaltaa peli poikki spekuloidun maalivahtiongelman keskeltä. Vaikka Saros oli vakuuttava nollapelissään, on Koskinen yhä hierarkiassa Suomen ykkösheppa. Ja SKA-vahti totisesti tietää, mitä paineiden kantaminen tarkoittaa eurooppalaisessa suurseurassa.

Vaikka Koskiselle on mennyt muutama helpohko osuma kaikissa peleissään, on isokokoinen torjuja ottanut myös kaikissa peleissään tärkeät torjunnat pelin oikeilla hetkillä. Tärkeimmät venytykset ovat tulleet juuri niissä paikoissa, kun Suomen peli on kyykännyt hetkeksi. Ja mikä on vahdin voittoprosentti? Täysi sata.

Koskisen torjuntatyyli on isoksi vahdiksi yllättävän heiluva ja huojuva. Se helposti antaa kuvan epävarmasta tekemisestä. Kiekot kuitenkin pysähtyvät. Sama torjuntatyyli on tuonut tulosta myös Euroopan ykkösseurassa.

Mikäli Leijonat pysyy myös turnauksen tulevissa peleissä kusin paikalla, tarkoittaa se maalivahdille uudenlaista tilannetta tolppien välissä. Keskinkertainenkin vahti pystyy loistamaan maalilla 40 laukauksen kiekkosateessa, mutta kun laukausten määrä romahtaa, vaatii se vahdiltakin uudenlaista kanttia.

Juuri Koskinen on osoittanut SKA:n maalilla tottuneensa tähän tilanteeseen. Espoolaisen kiekkokoulun tuote on todistanut pystyvänsä torjumaan korkealla tasolla tilanteessa, jossa oma joukkue hallitsee peliä 90 prosenttia ottelusta.

Suomessa on totuttu pelifilosofiaan, jossa maalivahtipeli on puolet joukkueen tekemisisestä. Kun katsoo Leijonien hyökkäysarsenaalia ja tulevaisuuden huippulupauksia, on tähän tulossa tulevina vuosina todennäköisesti muutos.

Siinä vaiheessa, kun Leijonat siirtyy dominoimaan otteluita viisikoin pelatessa, muuttuu maalivahtipelin rooli ja luonne merkittävästi.

Otsikko on kärjistetty, mutta fakta lienee, ettei Suomi ole näissäkään kisoissa häviämässä turnausta tolppien välissä. Tärkeintä on se, että Leijonilla on Venäjällä maalivahtikolmikko, joka antaa joukkueelleen joka ottelussa sauman voittaa pelit.

Loppu on muusta ryhmästä kiinni.

Katso kisojen kohokohtia TOP5-videoista:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

MM2016