Siitä tuli SDP:n Black Friday, musta perjantai, ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sai mennä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kommentissaan.
Arvioin vielä alkuviikosta, että jos mitään uutta raskauttavaa ei tule, Sirpa Paatero ja Antti Rinne saavat kylkeensä lommoja, mutta omistajaohjausministeri selviää Posti-sotkusta nippa nappa kuivin jaloin.
Selväksi on käynyt kaksi asiaa, kun tapahtumien aikajanoja ja valtio-omistajan tahtotilaa on selvitetty muutamia päiviä. Postin hallituksen viestintä ja tiedonkulku ministerin välillä ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Tänään pääministeri Rinne sysäsi kovin sanoin sotkun Postin hallituksen niskaan.
Tämän ripityksen jälkeen on ihme, jos Postin hallitus voi jatkaa.
Paatero on tehnyt matkan varrelle virheitä, eikä valtio-omistajan tahto ole jostain syystä mennyt Postissa ns. jakeluun eli 700 pakettilajittelijaa ei saa siirtää heikompien työehtojen piiriin.
Viime päivien aikana Paatero upposi yhä syvemmälle selitysten ja yksityiskohtien suohon, mutta lopullisesti hänet tuuppasi ulos ministeriauton kyydistä oma mies, pääministeri Antti Rinne.
Tämä oli ratkaiseva lausunto
Ratkaisevaa oli Rinteen eduskunnan kyselytunnilla eilen antama lausunto, joka kuului siis näin.
– Postin hallitus esitteli Paaterolle päätöksiä, joiden mukaan Postin hallitus oli päättänyt, että 8 100 ihmistä siirretään 1. marraskuuta toiseen yritykseen, ja että 700 Postin pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1. marraskuuta. Ministeri Paatero on todennut, että tämä ei hallitukselle, omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivänä (elokuuta). 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa, Rinne sanoi.
Se oli kova väite, johon Posti vastasi aamulla järeästi. Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan mukaan Postille ei ole missään vaiheessa esitetty suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta Posti Palveluihin.
– Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, Pohjola sanoo tiedotteessa.
Sana sanaa vastaan. Tilannekuvien välillä on kirkuva ristiriita. Joku ei puhu totta.
Rinteen rooli jupakan taustalla kasvaa
Pääministeri Antti Rinteen rooli Posti-jupakan taustalla on kasvanut sitä mukaan, kun lisää tietoa on tullut. Paateron lähdön jälkeen oli päivän selvää, että tämä ei jää tähän.
Sirpa sai mennä, jotta SDP ja Rinne saavat pitää himoitun ja kaivatun pääministerin paikan.
Perussuomalaiset ja kokoomukset kaivavat nyt arkeologisella tarkkuudella Rinteen toimet ja puheet esiin. Jussi Halla-ahon ja Petteri Orpon mukaan pääministeri ei ole puhunut totta eduskunnan edessä, ja se on raskauttavaa.
Politiikan vanhemmat heavyjuuserit muistavat keskustan pätkäpääministerin Annelin Jäätteenmäen poliittisten lausahdusten historiaan jääneet sanat ”yritän puhua niin totta kuin osaan” vuodelta 2003 Irak-gaten aikana.
Tähän varmasti viitataan ensi tiistaina, kun eduskunta käy kuumaakin kuumemman välikysymyskeskustelun, kun tikun nokassa on pääministeri Antti Rinne. Rinteen mukaan hän on puhunut totta.
Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Opposition mielestä pääministerin pitää erota.
Ei enää varaa sammakoihin
Antti Rinteellä on siis viikonloppu ja alkuviikko aikaa vakuuttaa hallituskumppanit ja avata Posti-skandaalin käänteitä sekä omaa rooliaan kulisseissa.
Tiistaina koko eduskunnan edessä ei ole varaa sammakoihin. Tarvitaan kristallinkirkas viesti.
Vielä tänään keskusta ja muut ryhmät olivat arvioissaan varovaisia. MTV:lle kommentointiin tilannetta toisen päähallituspuolueen keskustan eduskuntaryhmästä näin: ”Ryhmä on hermona”.
Peukku pysyy vielä ylhäällä, koska kannatusalhossa painiva keskusta ei kaipaa hallituksen eroa juuri nyt.
Pääministeri Rinne saattaa selvitä hallituksensa ensimmäisestä isosta kriisistä, jos muut hallituspuolueet pysyvät siis hänen takanaan.
Mutta senkään jälkeen Rinteen asema ei ole vahva. Puolueen kannatus on ollut tasaisessa laskusuunnassa eduskuntavaalien jälkeen ja Postista jää paha tahra.
Joskus poliittinen tefloni toimii ja kriisinkin jälkeen pystyy jatkamaan hommaansa, jopa vahvempana. Usein taas käy päinvastoin ja yksi asia voi ajaa ongelmien kierteeseen ja aseman kyseenalaistamiseen niin hallituksen sisällä kuin omassa puolueessa.
Kenen hermo siis pettää ensimmäisenä ja millä porukalla avataan keskustelu SDP:n puheenjohtajuudesta? Paikka on katkolla kesäkuussa Tampereella.
---
Artikkelia muokattu 30.11.2019 kello 9.12: Korjattu tekstin kirjoittajan nimi oikeaksi: kirjoittaja on Eeva Lehtimäki, ei Eetu Ruonakoski.