Kommentti: Posti-piina jatkuu – oppositio yrittää horjuttaa Paateron asemaa

Sirpa Paatero
Valehteliko omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero eduskunnalle Posti-kiistan aikana? Se olisi ministerille raskauttavaa, kirjoittaa Eeva Lehtimäki.Lehtikuva
Julkaistu 27.11.2019 17:46
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Postin sitkeä työriita tukilakkoineen loppuu, mutta tämä ei helpottanut painetta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja pääministeri Antti Rinteen niskasta. Oppositiolla on edessään herkullinen riisipuuro, jonka yllätysmanteleita vielä lusikoidaan, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt tekevät yhteisen välikysymyksen Posti-sotkusta. Eduskunnassa perataan vielä kertaalleen omistajaohjauksen tilanne, ministerien toiminta sekä hallituksen osallisuus työmarkkinaneuvotteluihin.

Hallituksen tilannetta helpottaa, että tässäkään asiassa opposition rivit eivät pysyneet kasassa. Perussuomalaiset olisi halunnut pääministerin ilmoituksen asiasta ja lähestyä kohua omalla kulmallaan.

Pääministerin ilmoituksen jälkeen ei myöskään tule luottamusäänestystä.

PAU:lle avainpäivämäärä oli selvä – miksei ministerille?

Tänään Posti-sotkuun saatiin uutta valaistusta.

Se oli jo tiedossa, että Postin hallitus kertoi Paaterolle päätöksestä siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin jo 21.8.

Liikkeenluovutus tapahtui syyskuun ensimmäisenä päivänä, mutta Paatero luuli, että uudet työehdot astuvat voimaan vasta marraskuun alussa.

Näin omistajalla olisi kaksi kuukautta aikaa puuttua peliin.

Tänään PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi valtakunnansovittelijan toimistolla, että hänelle on ollut päivänselvää liikkeenluovutus ja työehtojen muutos jo 1.9. Nieminen sanoo myös viestitelleensä tilanteesta tiivisti Paateron esikunnalle ja virkamiehille.

Jossain on ollut siis vakava tietokatkos tai ymmärryksen heikkoutta. Näinhän ei saisi olla, ainakaan ministerin kohdalla.

Rinne tulee puuttumaan uudestaankin

Myös pääministeri Antti Rinteellä on ollut rooli työmarkkinariidan ratkaisussa, vaikka asian kanssa on kursailtu. Pääministeri myönsi, että hän oli taustalla kätilönä, kun pakettilajittelijoiden jumia yritettiin ratkoa neljän työmarkkinakonkarin voimin. Tarvittiin ”pääministerin juridista osaamista ja työmarkkinakokemusta”, Rinne sanoi.

– Kun työtaistelutilanteessa vienti uhkaa vaarantua, ja kun joukkoliikenne uhkaa vaarantua, luulisi kaikkien ymmärtävän pääministerin kantavan siitä merkittävää huolta.

– Tässä tilanteessa olen pyrkinyt yhdessä muiden ihmisten kanssa löytämään ratkaisumalleja, jolla tästä kiistasta päästäisiin mahdollisimman nopeasti eteen. Minusta oli hyvä, että tällainen neljän hengen ryhmä laitettiin, joka näyttää selvittäneen hyvin tätä tilannetta.

SDP:n ja keskustan kesken pohdittiin ensin sovintolautakunnan asettamista, mutta tämä malli hylättiin.

Jo sunnuntaina valtakunnansovittelijan toimistolla ihmeteltiin työmarkkinakonkarien roolia.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi sen suoremmin kiistan ratkettua. Poliittinen taustavaikuttaminen vaikeutti neuvotteluja. Selvitystyöryhmän mallit eivät tuoneet mitään uutta varsinaisiin neuvotteluihin.

Aarto on tuskin ajatuksineen yksin eli poliitikot pitäkööt näppinsä erosta työmarkkinapöydistä.

Postin kohdalla malli on kuitenkin nyt luotu. Samoin pääministerin lupauksella, että hallitus puuttuu työehtoshoppailuun.

Tule apuun Antti kuuluu vielä muutamankin kerran, kun hankala työmarkkinakierros etenee vientialojen kautta kohti kuntapöytiä.

Paateron eroon tarvitaan käänne

Mitä nyt sitten tapahtuu? Horjuuko Paateron ministerinpalli?

Puhuiko Paatero muunneltua totuutta eli valehteli eduskunnan edessä viime kyselytunnilla eduskunnassa? Tätä setvitään vielä kertaalleen ja valehtelu on aina raskauttavaa, sanovat ministerikohut läpikäyneet konkarit.

Paatero voi jatkaa niin kauan kuin hänellä on pääministerin tuki, eikä keskusta käännä peukaloaan alas. Tänään epäluottamuksesta ei ollut merkkejä.

Tietoon pitäisi tulla jotakin uutta, joka pakottaisi Paateron jättämään paikkansa.

Keskustelu aiheesta, Paateron roolista sekä omistajaohjauksen tilasta on selvästi tarpeen.

Samoin Postin johdon, Postin hallituksen sekä valtio-omistajan välissä on ollut liian usein rikkinäinen puhelin. Tässäkin tarvitaan ryhtiliike. 

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti