MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu seuraa Kreikan tapahtumia paikan päällä.
Nuorten miesten rintama pysähtyi hetkeksi. Käsikynkässä seisoen, iskulauseet jymisivät kehosta. Kohta joukko lähti taas liikkeelle, punaliput liehuen. Ilmassa oli väkevä annos testosteronia ja voitonhuumaa.
Vaikka tässä vaiheessa iltaa kaikkia kansanäänestyksen ääniä ei ollut laskettu, oli selvää, että pääministeri Alexis Tsiprasin johtaman hallituksen ei-leiri voitti ylivoimaisesti kyllä-joukot.
Parlamentin edustalle saapui eri suunnista "voittajajoukkueita", Syrizan lippuja, kommunistien lippuja. Oli myös Espanjan sisällissodasta tuttu tasavaltalaisten puolen iskulause No Pasaran! - Tästä ei mennä!
Kyseessä on myös kansanjuhla. Perheitä, vanhuksia, rakastavaisia, opiskelijoita, vartuneita aikuisia kulkee edestakaisin tapahtumia katsellen ja myyntikojuista grillivartaita ja kuivattuja hedelmiä nauttien - myös voiton hedelmistä.
Ateenan modernin demokratian ydin Syntagma-aukioineen on tänä iltana vasemmistolainen. Tsiprasille ja valtiovarainministeri Jannis Varoufakisille voitto on makea. He olivat puhkuneet itsevarmuutta koko äänestystä edeltävät päivät. Brysselissä se katsotaan todennäköisesti röyhkeydeksi.
Puolin ja toisin, Kreikan hallitus ja sen velkojat, ovat siirtyneet asiasta tunteisiin ja ei-niin-valtiomiesmäiseen käytökseen. Se on toki inhimillistä, mutta ei tässä tilanteessa auta.
Velkojat ovat käyttäytyneet oppimestarimaisesti punakynä heiluen.
Nöyryytystä. Varoufakisin terrorismi-syytökset ovat karkeudessaan typeriä. Mitä sitten on oikea terrorismi?
Tsipras ja kumppanit saivat vahvan selkänojan äänestyksessä. Oppositio on vetänyt matalaa profiilia, eikä sitä tämän jälkeen heti nosta.
Kreikkalaiset eivät ole kuitenkaan äänestäneet muiden maiden euroministereitä, joille tulos on vaikea niellä. Mutta heillä – ja Euroopan keskuspankilla – on rahat ja käsi lainahanoilla.
Ehkä tästä jotenkin päästään eteenpäin. Euroryhmässä kaikki eivät ole saksalaisen tiukalla linjalla, ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää pitää hellimiään Eurooppaa ja euroa koossa.
Tsipras voi puolestaan nojata Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n raporttiluonnokseen, jonka mukaan Kreikka ei selviä nykyisestä lainataakastaan, vaan siitä on leikattava jopa 30 prosenttia.
Ja Kreikan talouden ja yhteiskunnan rakenteiden uudistaminen se vasta onkin yksi suuri nykyajan Augiaan talli. Siivottavaa riittää. Sitä ei hoideta vain lippuja liehutellen.
Ja maanantai-aamuna pankkiautomaateista olisi hyvä saada yhä käteistä.