Kommentti: Unohtakaa jo Trumpin Venäjä-kytkyt – Yhdysvaltojen hallinnossa tapahtuu nyt jotain paljon vaarallisempaa

2:23img
Trump haluaa vastustaa demokraatteja kaikin mahdollisin keinoin.
Julkaistu 26.04.2019 06:45
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Valkoinen talo hankaloittaa tahallaan kongressin komiteoiden työtä. Tämä uhkaa vaarantaa vallan kolmijako-oppia maassa, joka joskus uskotteli muulle maailmalle olevansa demokratian lippulaiva, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin supistetun version julkaisusta ei ole kulunut viikkoakaan, kun Yhdysvalloissa riidellään jo seuraavista presidentti Donald Trumpia koskevista tutkinnoista. 

Viime viikkoina demokraattivetoiset komiteat ovat haasteiden avulla kutsuneet kuultaviksi entisiä Valkoisen talon ja oikeusministeriön työntekijöitä. Lisäksi komiteat ovat pyytäneet asiakirjoja, kuten esimerkiksi Donald Trumpin verotietoja vuosilta 2013–2018.

Presidentti lakeijoineen on heittänyt kapuloita rattaisiin huolella. Trump on kieltänyt entisiä ja nykyisiä alaisiaan menemään kuultaviksi sekä haastanut edustajainhuoneen valvontakomitean johtajan oikeuteen. Verohallinnon piti lähettää Trumpin verotiedot tiistaina, mutta niitäpä ei kuulunut.

Miksi tämä on ongelma?

Yhdysvalloissa, kuten muissakin länsimaissa, valta on jaettu kolmelle taholle. Kongressi käyttää lainsäädäntövaltaa, oikeusistuimet käyttävät tuomiovaltaa ja presidentti johtaa toimeenpanovaltaa.

Kongressi siis säätää lait, presidentti toimeenpanee ne ja oikeusistuimet määrittävät, ovatko ne perustuslain mukaisia. Kaikki hallinnon osat valvovat toisiaan, ja ne ovat keskenään tasaveroisia.

Kun presidentti Trump ei tunnusta kongressin oikeuksia saada tietoa sille kuuluvista asioista, hän tosiasiallisesti estää lainsäätäjiä toteuttamasta tehtäviään. Tilanne olisi hieman samankaltainen, kuin jos Suomessa eduskunnan valiokunta ei saisi pyytämiään tietoja ministeriöstä. Suomessa pelkkä viranhaltijoiden prosenttisekoilu aiheutti pari viikkoa sitten päiviä kestäneen kohun.

Mistä tämä kertoo?

Yhdysvaltojen kongressi on rikki. Ja rikkoutuminen on kestänyt pitkään, ainakin 1990-luvulta ja presidentti Bill Clintonin valtakaudelta lähtien. Puolueet eivät saa neuvoteltuja suuria uudistuksia ilman värisuoraa, eli sekä presidenttiyttä että enemmistöä kongressin molemmissa kamareissa.

Tämä esimerkki on nähty kahden viimeisimmän presidentin aikakaudella. Demokraatit saivat läpi presidentti Barack Obaman johdolla terveydenhuoltouudistuksen maaliskuussa 2010. Syksyn 2010 välivaaleissa demokraatit kokivat historiallisen murskatappion, minkä jälkeen Obama hallitsi lähinnä presidentin antamien asetusten avulla.

Republikaanit saivat vuonna 2017 läpi 1 500 miljardin dollarin veroleikkaukset. Demokraattien viimesyksyinen vaalivoitto edustajainhuoneessa takaa, että suuria uudistuksia ei nähdä ennen jomman kumman puolueen värisuoraa.

Mihin tämä johtaa?

Kehitys on johtanut siihen, että polittisia linjauksia tehdään viime kädessä Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa. Se muun muassa ratkoo piakkoin väestönlaskentaan liittyvän pulman, joka heijastuu suoraan kongressin voimasuhteisiin ensi syksynä. Korkein oikeus linjaa pian myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä, minkä lisäksi se harkitsee aborttitapausten käsittelemistä.

Eli asioita, joista lainsäätäjän, eli kongressin pitäisi linjata.

Yhdysvallat on vuosikymmeniä esiintynyt muulle maailmalle demokratian majakkana. Esimerkkinä maasta, jossa kansan tahto toteutuu. Nyt kun maa sulkeutuu sisäänpäin ja vallassa on presidentti, joka ei piittaa demokratian yleisistä normeista, tuo vanhan maailman julkikuva näyttää kauniilta museoitavalta ajatukselta erilaisesta maailmanajasta.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat