Normaalioloissa pääministeri kerää suurimman näkyvyyden poliittisessa julkisuudessa. Nyt koronakriisin aikana pääministeri Sanna Marinin (sd.) vakaa, selkeä ja painokas puhetyyli ja viestintä on tullut koko kansalle tutuksi ilta toisensa jälkeen. Ja tämä näkyy myös SDP:n kannatuksen reippaassa hyppäyksessä ylöspäin, kirjoittaa MTV:n uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Marin on onnistunut vakuuttamaan suomalaiset.
Lue myös: SDP paistattelee nyt kannatushuipulla, kertoo Alma Median tuore gallup – pääministeripuolue kiilasi perussuomalaiset hopealle
Tuoreessa Alma-kyselyssä SDP syrjäytti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan perussuomalaiset suosituimman puolueen paikalta. SDP:n kannatus oli maaliskuussa 21,1 prosenttia ja perussuomalaisten 20,1 prosenttia. Ero on vain hienoinen demarien hyväksi, varsinkin jos otetaan huomioon virhemarginaali (2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa), mutta 4,4 prosenttiyksikön kannatuksen kasvu on oikeasti merkittävä muutos.
Edellisessä Alman mittauksessa perussuomalaiset olivat demareita edellä peräti viisi prosenttiyksikköä.
Oppositio on ollut mukana keskustelemassa valmiuslain käyttöönotosta, mutta muutoin oppositiopuolueilla on ollut statistin rooli pääministeri- ja hallitusvetoisessa kriisinhoidossa. Kolmanneksi suosituimman kokoomuksen kannatus oli 16,8 prosenttia. Perussuomalaisten suosio tippui puolestaan 1,6 prosenttiyksikköä.
Keulakuvan varjossa
Kaikki ei ole mennyt koronahoidossa putkeen ja sen pääministeri Marin on myös myöntänyt. Lentokenttien ja kotimaahan vyöryneiden kansalaisten karanteeni ja koronahoito mokattiin ja pahemman kerran.
Muutoin hallitus on pystynyt toimimaan tilanteen poikkeuksellisuuteen nähden hyvin.
Koko hallituksen johtoviisikko on hoitanut viestintänsä selkeästi, mutta valtava julkisuus ei ole hyödyttänyt muita samalla tavalla. Muut hallituspuolueet jäävät kauas taakse ja vihreät on jopa menettänyt kannatustaan (-1,9 prosenttiyksikköä).
Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon, keskustan Katri Kulmunin ja vasemmistoliiton Li Anderssonin on vaikea erottautua. He hoitavat omaa tonttiaan, mutta pääministeri on kuitenkin ja etenkin historiallisessa poikkeustilanteessa keulakuva, johon nyt nojataan.
Lue myös: Sanna Marin kertoo britti-Voguessa elämästään nuorena äitinä ja pääministerinä: "Se ei ollut jotain, mitä olisin suunnitellut"
Marin on jo osoittanut kovaa paineensietokykyä ja itsenäisyyttä, jopa pienoisessa rajan vedossa toisen vahvan instituution eli suositun presidentin kanssa. Marin torppasi Sauli Niinistön ehdotuksen erillisen kriisiryhmän eli ns. Nyrkin perustamisesta. Valtioneuvoston ja presidentin linnan kirjeenvaihto julkaistiin eilen.
Kuohuttaneet viestit julki! Tällä viestillä Niinistö kehotti hallitusta perustamaan "nyrkin" – näin pääministeri Marin vastasi
Presidentti haluaa olla mukana laajan turvallisuuskäsityksen aikana viemässä Suomea läpi vaikean ajan, mutta samalla tavalla Marin pitää kiinni perustuslaillisesta oikeudestaan olla vetovastuussa.
Näinkin, mutta viisas poliitikko ottaa myös vastaan tukea ja apua 90-luvun laman jälkihoidon ja finanssikriisin läpikäyneeltä konkarilta eli Sauli Niinistöltä. Se ei ole keneltäkään pois, eikä vähennä Marinin valtaa, varsinkaan hänen arvovaltaansa.
Hurjin urakka edessä
Marinin tulenkestävyys mitataan toden teolla vasta kuukausien päästä. Ei poikkeustoimilla ja rajojen sulkemisella, vaan sillä miten hän luotaa Suomen ulos sen historian yhdestä vaikeimmasta talouskriisistä. Ja tämä kova urakka on edessä.
Alma-kysely oli ensimmäinen medioiden puoluemittaus koronakriisin aikana. Uskon, että myös muissa tulos on samansuuntainen. Se mikä kelpaa YK:n kansainvälisen naisten päivän osallistujille, Davosin talousfoorumille, Time-lehdelle tai viimeisimmäksi britti-Voguelle, maistuu nyt myös suomalaisille.
5:18