Eeva Lehtimäen kommentti: Likapyykin tarpeellinen pesu rokottaa päähallituspuolueiden kannatusta

13:40img
SDP nousi suurimmaksi – miksi rasismikohu iskee pahiten kokoomukseen?
Julkaistu 03.08.2023 09:11(Päivitetty 03.08.2023 12:00)
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Petteri Orpon hallituksen energia on kulunut rämpimiseen kohusta toiseen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

10:17img

Näkyvätkö kesän kohut tuoreessa puoluegallupissa? Katso videolta keskustelu. 

Päähallituspuolueet Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat molemmat menettäneet kannatustaan hallituskriisien seurauksena Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa. 

Petteri Orpon hallituksen likapyykki on levitetty suomalaisten silmien eteen tänä kesänä.

Jo yksi ministeri eli elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps) on eronnut. Mediassa ja kansalaiskeskustelussa on perattu valtiovarainministeri Riikka Purran (ps), Junnilan seuraajan Wille Rydmanin (ps) ja puhemies Jussi Halla-ahon (ps) vanhojen kirjoitusten armotonta, rumaa ja rasistista tapaa katsoa Suomea.

Hallituspuolue RKP on kipuillut ja kokoustanut, mutta pysynyt toistaiseksi arvopohjaltaan sekalaisessa seurakunnassa.

Pääministeri Petteri Orpo on ajautunut selittelijän ja paheksujan rooliin, johtajasta kriisitohtoriksi.

Niinpä Ylen tuoreen mielipidemittauksen lukuja ei voi pitää suurena yllätyksenä. 

Luvut ovat rumia. Uutiset ovat huonoja erityisesti Kokoomukselle ja vielä lomailevalle pääministerille. 

Ykköseksi on kiilannut oppositiopuolue SDP. Demareita äänestäisi nyt 22,8 prosenttia suomalaisista (+2,2 prosenttiyksikköä). 

Pääministeripuolue Kokoomus on menettänyt kannatuksestaan reilut kaksi prosenttiyksikköä ja se on nyt 19,8 prosenttia. 

Hallituksen palava sytytyslanka Perussuomalaiset on saanut takkiinsa prosenttiyksikön verran. Se on tällä hetkellä kolmanneksi suosituin puolue 19,2 prosentin lukemalla.

Taloustutkimuksen tausta-analyysin perusteella erityisesti naiset ja alle 35-vuotiaat ovat nostaneet kytkintä Kokoomuksesta ja Perussuomalaisista. 

0308_live_puoluegallup

Ylen puoluegallupin tulokset.

Onko hallitus toimintakykyinen kriisien keskellä?

Keskustan kokenut kehäkettu Seppo Kääriäinen tiivistää sosiaalisen median palvelu X:ssä (entinen Twitter) tilanteen napakasti: 

– Harvoin opposition pääpuolue nousee vain muutamassa viikossa gallupkärkeen. Politiikalla on väliä, vaikka eihän se ole alkanutkaan. Niin on, jos siltä näyttää. 

Kääriäinen tiivistää hyvin Orpon hallituksen tulehtuneen tilanteen. Hallituksen ohjelmaa ja politiikkaa ei ole päästy toteuttamaan, eikä ruotimaan normaalisti, kun porukka on ajautunut kriisistä toiseen. 

Energia on mennyt siihen, että hallitus on joutunut vakuuttelemaan toimintakykyään. 

SDP:n nousua ei voi pitää sen omana ansiona. SDP:n väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin on jättänyt päivänpolitiikan eroilmoituksensa jälkeen kokonaan.

Niinpä SDP hyötyy nyt päähallituspuolueiden heikkoudesta.

Purran iso virhe

Kohujen keskellä Perussuomalaiset ei ole lähtenyt juurikaan pakittamaan näkemyksistään. Puolueen kannattajat ovat tienneet millaisen paketin ostavat ja siksi prosenttiyksikön pudotus tuskin aiheuttaa suurta huolta puoluetoimistolla. 

Ison virheen puheenjohtaja Riikka Purra teki, kun hän otti kohuissa ryvettyneen ja Kokoomuksesta lähtöpassit saaneen Wille Rydmanin ministeriksi. 

Rydmanin ja hänen entisen naisystävänsä viestittelyn julkinen puiminen on vain syventänyt hallituksen ahdinkoa pienen kesätauon jälkeen. 

Syyskuussa eduskunnassa äänestetään mahdollisesti Purran luottamuksen lisäksi myös Rydmanin poliittisesta jatkosta ministerinä. 

Tyyntä myrskyn edellä

Hallitus yrittää koota rivinsä taas kerran elokuun 16. päivän sisäisessä seminaarissa, jossa käsitellään syyskuussa eduskunnalle annettavaa tiedonantoa yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Syyskuussa edessä on kova yhteenotto opposition ja hallituksen välillä eduskunnassa. Luvassa on myös luottamusäänestyksiä. 

Hallituksen jatko on pitkälti RKP:n eduskuntaryhmän äänestyspäätösten varassa. 

Hallituksella on siis muutama viikko aikaa pohtia, miten nollatoleranssivakuuttelu rasismia ja ääriajattelua vastaan muuttuu uskottaviksi toimiksi. Onko hallituksella edellytyksiä aloittaa työnsä? 

Esimerkiksi yritysmaailman viestin pitäisi olla hallitukselle hyvä kannuste. Osaavaa työvoimaa on turha houkutella maahan nykyisessä ilmapiirissä. 

Myrkyllinen keskusteluilmapiiri

Yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on tällä hetkellä kahtiajakautunut, vihainen ja myrkyllinen. Mutta loppujen lopuksi uskon, että hallituksen arvopohjan ja myös omien uskomusten perkaaminen voi olla tervehdyttävää ja tarpeen, vaikkakin ahdistavaa. 

Olen tukeutunut Helsingin Sanomissa haastatellun professori Jean Seatonin lauseeseen: "Demokratiat pesevät likapyykin julkisesti".

Se on nyt käynnissä Suomessa ja myös hallituksessa. 

Lue myös: SDP:n Matias Mäkynen: "Rydmanin rasismi vaarantaa Suomen vientiä ja altistaa Venäjän hybridivaikuttamiselle"

Itä-Suomen yliopiston lehtori: Rasismia tulisi käsitellä kaikissa kouluissa

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus