Washington Capitalsin ja Philadelphia Flyersin välisissä kamppailuissa taistellaan paljon muustakin kuin pisteistä ja voitoista.
ManU vastaan Liverpool. Lukko vastaan Ässät. Barca vastaan Real. Otteluklassikkoihin kuuluu sellaista aitoa vihanpitoa, joka ei ole lähimainkaan yhtä tyypillistä pohjoisamerikkalaisessa joukkueurheilukulttuurissa.
Asiat kuitenkin muuttuvat. Ei tarvitse olla ikäloppu muistaakseen ajan, jolloin NHL:ssä pelasi vain yksi kalifornialainen joukkue, Los Angeles Kings. San Jose Sharksin ja Anaheim Ducksin tultua mukaan on Kultaiseen osavaltioon syntynyt varsin mielenkiintoinen valtataistelu. Ja kuinka ollakaan, Kings ja Sharks kohtaavat juuri alkaneiden Stanley Cupin pudotuspelien avauskierroksella.
On tuskin sattumaa, että amerikkalaismedia NBC perusti joitain vuosia sitten Wednesday Night Rivalry -sarjan, jossa pureudutaan tv-ottelun voimin aina yhteen NHL:n vihollisuuksista. Mutta harvoinpa sellaista höyrypäisyyttä koetaan kuin vaikka Äijänsuolla tai Anfieldilla.
Washington Capitalsin ja Philadelphia Flyersin kohtaamiset ovatkin sitten aivan oma juttunsa. Näiden joukkueiden otteluissa pelaajien silmissä kiiluvat aito viha ja hullu tarve häpäistä vastustaja tylyin tuloksin.
Perjantai, marraskuun ensimmäinen päivä vuonna 2013. Flyersin ja Capitalsin ottelu Philadelphiassa riistäytyy käsistä. Kiitos huiman joukkotappelun, ottelussa jaetaan 164 rangaistusminuuttia. Tappelemaan innostuvat jopa maalivahdit Ray Emery ja Braden Holtby. Flyersin Emery todetaan aloitteelliseksi vahtimyllyyn ja häntä muistetaan ottelurangaistuksella. Ottelun lopputulos? Capitalsille 7-0.
Washingtonissa tavataan kutsua Pennsylvanian osavaltion lähikaupunkeja hellittelynimillä Filthadelphia (filth=törky) ja Shitsburgh (shit=no, te tiedätte). Vaikka suuri osa Capsin faneista tulee Virginian ja Marylandin osavaltioista Washington DC:n liepeiltä, philadelphialaisia pidetään syrjäkyläläisinä. Ja samaan hikeen vielä menneen ajan öykkäreinä ja moukkina – tunnettiinhan vanha, raju Flyers liikanimellä Broad Street Bullies.
Philadelphialla on toki väkevät perustelut Washington-vihalleen. Jäärät pitävät Philadelphiaa edelleen USA:n oikeana pääkaupunkina, onhan maan itsenäisyyttä symboloiva Liberty Bellkin edelleen siellä. Monen mielestä asema riistettiin Philadelphialta, ja uusi pääkaupunki perustettiin keskelle suota, mitättömälle maatilkulle – vain sen takia, että presidentti George Washington saisi asua lähempänä plantaasiaan Mount Vernonia.
Lisäksi Flyers on ollut aina ylpeä panostuksestaan pohjoisamerikkalaiseen talenttiin. Valtaosa seurahistorian suuruuksista on kanadalaisia; yhdysvaltalaista osaamista nykyjoukkueessa edustavat muiden muassa hyökkääjä Sean Couturier ja huipputulokas Shayne Gostisbehere. Capsissa korpeaa eurooppalaisten, kuten Alex Ovetshkinin ja Nicklas Bäckströmin dominanssi.
Capitals vastaan Flyers. Ensimmäinen näytös Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä.