Espoon Siikajärvelle vastaanottokeskuksen parkkipaikalle on pystytetty konttirivitalo. Maahanmuuttovirasto toivoo niistä helpotusta turvapaikanhakijoiden asuntopulaan.
Kolmentoista neliön miniasunnoista koottuun rivitaloon kuuluu kymmenen kahden hengen huonetta. Helposti siirreltävät ja nopeasti asumiskuntoon rakennettavat kontit koottiin rivitaloksi kahdessa päivässä.
Suomeen mobiilit, kuten niitä kutsutaan, tuotiin Ruotsin Pajalasta, missä niitä on testattu kaivostöiden vuoksi paikkakunnalle tulleiden väliaikaisena asuntona.
– Siellä oli riittävän kylmä kokeiluun, ja kävi ilmi, että talotekniikka toimii talvellakin näissä mobiileissa, sanoo toimitusjohtaja Mikko Niskanen BetterPipestä, jonka tuotantoa Siikajärvenkin mobiilit ovat.
Pieneltä rivitalolta näyttävä rakennus koottiin asumiskuntoon kahdessa päivässä. Jokaisessa mobiilissa on tilaa kahdelle vuoteelle, keittiönurkkaukselle ja työpöydälle. Noin neliön asunnosta lohkaisee pikkuruinen kylpyhuone, jossa kuitenkin on kaikki välttämätön.
– Nämä asunnot ovat ovat arviointia ja kokeilua jossa haetaan tomivaa nopeaa ja joustavaa mallia asumiseen. Kyseisiin asuntoihin ei majoitetan ketään Siikajärvellä. Maahanmuuttoviraston edustajat ovat jo käyneet täällä toteamassa systeemin toimivaksi ja nyt on käynnistetty valmistelu, miten hanke voitaisiin toteuttaa valtakunnallisesti. Toivomme myös kuntien ja kaupunkien edustajien sekä eri viranomaisten tutustuvan näihin, sanoo palvelupäällikkö Mika Tolppola Luona Oy:stä.
Kokeiluyksikkö on koottu vastaanottokeskuksen yhteyteen, jotta turvapaikanhakijat voivat tutustua niihin ja kommentoida niitä.
– Heidän kommenttinsa ovat tärkeitä, tulevina asukkaina he voivat huomata jotakin, mikä on jäänyt meillä huomioimatta, sanoo Tolppola.
Jumppasalin lattialta vuoteeseen
Suomeen on tullut lyhyessä ajassa yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskukset ja hätämajoituspaikat ovat ääriään myöten täynnä.
– Mobiilit ovat paljon nopeampi ja joustavampi tapa saada uutta asuinkapasiteettia kuin esimerkiksi tyhjilleen jääneiden toimistokiinteistöjen muuntoremontit, joista myös on ollut puhetta, sanoo Tolppola.
Turvapaikanhakijoita on hätämajoitettu urheiluhallien lattioille patjoille. Siihen verrattuna mobiilit ovat huomattava parannus asuinolosuhteisiin.
– Vaikka turvapaikanhakijoita ei tulisi enää lisää, niin näille on kuitenkin kysyntää, sillä meidän pitää saada ihmiset asumaan inhimillisiin oloihin. Patjamajoitus urheiluhallissa ei voi olla pitkäaikainen ratkaisu, pohtii Tolppola.
Luonalla on valmiina 1000 yksikköä mobiileja pystytettäväksi mihin vain. Kun jokaisessa yksikössä on tilaa kahdelle vuoteelle, niin tilaa on siis kahdelletuhannelle ihmisille.
– Näitä kolmentoista neliön mobiileja voidaan liittää toisiinsa siten, että saadaan suurempikin perheasunto, kertoo Mikko Niskanen.
– Tietenkin rakentamispaikan täytyy olla alueella, missä on liittymät kunnallistekniikkaan - siis vesi, viemäri ja sähkö - saatavilla, sanoo Tolppola.
Periaatteessa valtio voi pystyttää vastaanottokeskuksen mihin haluaa kunnan kantaa tiedustelematta, mutta se ei välttämättä ole paras tapa toimia.
– Tällaiset asiat täytyy tehdä laajassa yhteistyössä. Yhteinen tahto ja ponnistus takaa paremmin onnistuneen lopputuloksen, josta kaikki osapuolet hyötyvät, sanoo Tolppola.
Luonassa mobiilien etuna pidetään sitä, että niitä voidaan helposti ripotella olemassaolevan rakennuskannan joukkoon, jolloin turvapaikanhakijoiden integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan alkaa samantien.