Yksi rivistö asumisvalmiita kontteja pihamaalla. Yksitoista kahden hengen huonetta, joihin mahtuu keittiötaso, kaksi sänkyä sekä pöytä ja nurkkaan erillinen vessa- ja peseytymistila. Muutaman kymmenen metrin päässä konteista on järvenranta, joka tarjoisi varmasti vähemmän harmaana ja kolkkona päivänä mukavan paikan viettää aikaa.
Käytännössä järven lähettyville sijoitettuja, pelkistettyjä yksiöitä kaukana kaupungin vilskeestä. Tällaisia olivat yksinkertaisuudessaan Espoon Siikajärven vastaanottokeskuksen tuntumaan pystytetyt kontit, joihin on tarkoitus majoittaa turvapaikanhakijoita.
– Osa haluaa siirtyä näihin vastaanottokeskuksesta. Se olisi heille askel itsenäisempään asumiseen, toteaa yksityisiä vastaanottokeskuspalveluita tuottavan Luonan palvelupäällikkö Mika Tolppola.
Kontit tuotiin Siikajärvelle noin kuukausi sitten, mutta ne ovat edelleen tyhjillään. Maahanmuuttoviraston mukaan kontit otetaan käyttöön, kun luvat Espoon kaupungin rakennusvalvonnan kanssa ovat kunnossa. Kaupungin rakennusvalvontajohtaja Veronica Rehn-Kiven mukaan luvat voisi saada aikaisintaan kolmen viikon kuluttua.
Eurajoelle avattiin vastaanottokeskus konteissa
Eurajoella sen sijaan avattiin perjantaina ensimmäinen konteista muodostunut vastaanottokeskus, jonne on viikonlopun aikana tarkoitus majoittaa 150 turvapaikanhakijaa. Kontit on alun perin tarkoitettu ydinvoimalatyömaan työntekijöiden käyttöön.
– Vastaanottokeskusta on mahdollista myös myöhemmin laajentaa, kertoo viestintäpäällikkö Hanna Kautto Maahanmuuttovirastosta.
Virasto valmistautuu koko ajan ottamaan käyttöön uusia majoitusratkaisuja. Se selvittää, voisivatko vastaanottokeskukset laajentaa toimintaansa joko nykyisissä tiloissaan tai teltoissa ja konteissa.
Syynä tähän on uudestaan nousuun kääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä.
– Hakijamäärät ovat olleet korkealla koko viikon. Jos tämä tahti jatkuu, tarvitsemme viikossa yli 2000 uutta majoituspaikkaa, Kautto toteaa.
Kontit eivät ole tilapäinen ratkaisu
Kauton mukaan Maahanmuuttovirasto etsii edelleen uusia tiloja vastaanottokeskuksia varten. Kontti- ja telttamajoituksessa on se etu, että ne pystytään ottamaan käyttöön vauhdikkaasti.
Telttamajoitus on kuitenkin Kauton mukaan enemmän tilapäisratkaisu.
– Jos Suomen talvioloissa joudutaan majoittamaan ihmisiä telttaan, niin heidät yritetään mahdollisimman nopeasti siirtää sisätiloihin. Kontit eivät ole mitään hätämajoituspaikkoja, vaan niissä pystytään asumaan ympäri vuoden. Ne ovat käytännössä kuin pieniä asuntoja.
Luonan palvelupäällikkö Tolppolan mukaan konttirivistön pystyttämiseen menee kaksi päivää. Tolppolan mukaan vielä ei ole arvioitu, kuinka monta majoituskonttia Siikajärvelle voitaisiin pystyttää.
– Tässä täytyy kuunnella Espoon kaupunginjohtoa, hän sanoo.
Luonan toimialana on erityisesti terveydenhuollon ja sairaanhoitopalveluiden tuottaminen. Se oli ensimmäinen yritys, joka alkoi ylläpitää vastaanottokeskuksia.
Eurajoen vastaanottokeskuksen taustalla on puolestaan uusi yritys Soft Landing.