Aalto-yliopistossa kolmatta vuotta informaatioverkostoja opiskeleva Stella Tuovinen tietää, että alan opiskelijat ovat haluttua tavaraa koodaamistaitoja vaativilla työmarkkinoilla.
Tuovisen mukaan töitä on helppo löytää varsinkin pääkaupunkiseudulta, jos hallitsee edes jonkin verran koodaamista.
– Nyt koodaamisen osaajista on niin iso pula, että töitä on kyllä tarjolla. IT-alan firmat sponsoroivat opiskelijayhteisöjä ja kilpailevat siitä, kuka saa revittyä talentin omaan firmaansa.
Aaltoes-yrittäjyysyhteisössä työskentelevän Tuovisen päätös lähteä opiskelemaan koodausta oli helppo.
– Se on perustaito, johon monet tämän päivän palvelut perustuvat. On yleissivistävää osata ja ymmärtää koodeja jonkin verran, vaikka ei tekisi sitä täysipäiväisesti työkseen. Ihan sen takia opiskelen tätä alaa ja tähtään myös tekemään töitä koodaajana.
Vaikka Tuovinen ei ole toistaiseksi juuri hakenut koodaajan töitä, tietää hän, millaisille tekijöille on kysyntää.
– Firmoilta on tullut sellainen vastaanotto, että naisosaajia etsitään. Ala on vielä niin murrosvaiheessa, että tässä työssä pitää oppia oppimaan. Myös ryhmätyötaidot ovat tärkeitä, sillä monet projektit ja it-hankkeet tehdään isoissa ryhmissä.
"Ongelmat ratkaistaan koodaamalla"
Viime vuonna vaihto-oppilaaksi Etelä-Afrikasta Suomeen tullut Jacques Marais työskentelee nyt koodarina Zadaa-mobiilisovelluksen parissa.
– Tutustuin koodaajien verkostotapahtumassa työnantajiin ja annoin mennä. Aloitin nykyisessä työssäni maaliskuussa, Marais kertoo.
Myös hänen mukaansa koodaajille on tarjolla hyvin töitä.
– Kaikki firmat etsivät koodaajia. Heillä on ongelmia, jotka pitää ratkaista. Usein nämä ongelmat ratkaistaan koodaamalla.
Marais sanoo, että hän ihastui Suomessa Helsinkiin, ihmisiin ja kulttuuriin.
– Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Myös työni on mielenkiintoista ja sitä tehdessäni saan olla utelias ja luova.