Kreikan talousahdinkoa on seurattu ympäri maailmaa ja erityisesti Euroopassa suurella jännityksellä. Avainkysymyksiä ovat muun muassa se, eroaako Kreikka eurosta ja tulevatko muut euromaat myöntämään lisälainaa.
Sopua Kreikan lainaneuvotteluihin on hierottu jo pitkään. Viimeisimmän tiedon mukaan EU:lta ei ole enää tänään tulossa uutta ehdotusta Kreikalle lainaneuvottelujen jatkamisesta, vaikka niin ehdittiin jo uutisoida.
Talouskomissaari Pierre Moscovici kertoi ranskalaisen RTL-radioaseman haastattelussa, että sopu ei ole kaukana, mutta vaatii lisää neuvotteluja. Hänen mukaansa Kreikan pitää pysyä eurossa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ilmoitti aiemmin, että Kreikka järjestää tulevana sunnuntaina kansanäänestyksen lainaohjelman ehdoista.
Kreikan entinen pääministeri, oppositiojohtaja Antonis Samaras puolestaan uskoo, että sunnuntaina ei viime kädessä oteta kantaa lainaohjelmaan vaan siihen, käyttääkö Kreikka vastedes eurovaluuttaa.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on vakuutellut, että maa tekee kaikkensa pysyäkseen eurossa. Hänen mukaansa Kreikka ei silti tule hyväksymään mahdotonta ratkaisua.
Tilit nostetaan tyhjiksi
Kansanäänestykseen asti maan pankit ovat kiinni, eikä käteistä rahaa saa muualta kuin pankkiautomaateista. Nostomäärää on kuitenkin rajoitettu 60 euroon, ja osasta automaateista rahat ovat loppuneet.
Nostoraja ei koske eläkkeiden nostoa eikä ulkomaalaisia, joilla korttilupa myönnetty jossain muualla kuin Kreikassa.
MTV Uutisten toimittaja Rita Strömmer seuraa maan tilannetta Ateenassa. Hänen mukaansa moni ateenalainen kertoi kiertäneensä pankkiautomaatteja jo useamman päivän ajan nostamassa säästöjään.
– Tietysti oli myös niitä, jotka ilmoittivat, ettei mitään säästöjä tai nostettavaa ole, Strömmer sanoo.
Jos Kreikassa on jonotettu automaateille, niin yhtälailla kreikkalaiset ovat varastoineet ruokaa ja polttoainetta. Välillä huoltoasemille on syntynyt pitkiäkin jonoja.
Kun kreikkalaiset ovat nostaneet säästöjä tileiltään, maan pankit ovat olleet hätää kärsimässä. Niinpä Euroopan keskuspankin ilmoitus hätärahoituksen jatkamisesta ja pitämisestä nykytasolla oli hetkellinen helpotus maan pankeille.
EKP:n hätärahoitus on ollut kriittisen tärkeää talletuspaon kanssa kamppaileville kreikkalaispankeille.
Vääntöä hotellien arvonlisäverosta
Eilen EU-komissio julkisti velkojien viimeisimmän kompromissiehdotuksen koko sisällön.
Uusimassa esityksessä velkojat eivät enää vaatineet hotellien uudeksi arvonlisäveroksi 23:a prosenttia, vaan Kreikalle tarjottiin vaihtoehtoa, jossa hotellien arvonlisäveroprosentti olisi 13. Hotellien arvonlisävero on aiheuttanut vääntöä, sillä hotellit ovat tärkeä osa Kreikan isoa turismibisnestä.
Kreikkalaisille tiukka kulukuuri on näkynyt vaikeina aikoina. Palkkoja on pienennetty, eläkkeitä leikattu eikä sosiaaliturvaa ole.
– Ihmisillä alkaa olla vaikeat oltavat. Työttömyyskorvausta saa vuoden, mutta sitä saavat ainoastaan he, jotka ovat olleet vuoden töissä ja sitten jääneet työttömäksi. Eli esimerkiksi opiskelijat, jotka valmistuvat, eivät saa minkäänlaista työttömyyskorvausta. He sitten elävät perheen tuella, yrittäjä ja Suomen kunniakonsuli Marko Suomalainen kertoo.