Kreikan lainaneuvotteluissa nostettiin ensi kertaa kissa pöydälle. Euroalueen valtiovarainministerit puhuvat nyt avoimesti Kreikan mahdollisesta maksukyvyttömyydestä.
– Käytävillä keskustellaan paljonkin siitä mahdollisuudesta. Se on aika poikkeuksellista, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) Luxemburgissa euroryhmän kokouksen jälkeen. Tapaaminen päättyi jälleen tuloksetta.
Lainaohjelman erääntyessä velkojat ovat valmiita puhumaan kiusallisesta asiasta julkisesti ikään kuin viimeisenä keinona Kreikan painostamiseksi.
Kreikan tukiohjelma päättyy kesäkuun lopussa, mutta siihen sisältyvän tukilainan maksuehdoista ei ole päästy sopuun. Ilman uutta tukea Kreikan ei uskota selviävän kesän aikana erääntyvistä maksuistaan.
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem myöntää, että uutta tukilainaa ei ehditä saada maksuun ennen tukiohjelman erääntymistä. Reilun 7,2 miljardin euron lainaerän vapauttaminen edellyttää näyttöä siitä, että Kreikka panee uudistuksia toimeen. Lisäksi maksulle tarvitaan hyväksyntä useiden euromaiden parlamenteissa.
Tukiohjelmaan olisi siten pakko ottaa uusi lisäaika, jos lainaehdoista päästään sopuun ennen kuun loppua.
Sopua yritetään sorvata euromaiden johtajien hätäkokouksessa maanantaina. Kokouksen koolle kutsuminen on jo sinällään myönnytys Kreikalle, koska maan hallitus on toistuvasti vaatinut, että neuvotteluja käytäisiin korkeimmalla poliittisella tasolla.
Velkojien mukaan lainaehdoista on ensin sovittava virkamiesten kesken eli Kreikan ja lainoittajia edustavan troikan välillä. Troikka edellyttää Kreikalta yksityiskohtaisia laskelmia ja näyttöä siitä, että se sitoutuu vaadittujen talousuudistusten toimeenpanoon.
"Ei dominoefektiä"
Maksukyvyttömyyspuheet ovat yltyneet sen jälkeen, kun Kreikan ja troikan väliset neuvottelut karahtivat karille viime viikonloppuna. Viime päivinä osapuolet ovat ajautuneet syyttelykierteeseen, jossa kumpikin vaatii toiselta vastaantuloa.
Stubbin mukaan kukin euromaa on analysoinut Kreikan maksukyvyttömyyden vaikutuksia omalla tahollaan. Stubb sanoo, että kyseessä olisi huono uutinen lähinnä kreikkalaisille itselleen.
– Me emme usko tässä vaiheessa minkäänlaiseen dominoefektiin. Ne maat, jotka ovat olleet aikaisemmin riskirajoilla, on hyvin suojeltu - kuten esimerkiksi Irlanti, Espanja ja Portugali.
Kreikan maksukyvyttömyyden toteaminen ei olisi lainkaan yksiselitteistä. Valtio ei voi ajautua konkurssiin samaan tapaan kuin yritys, koska valtio voi aina yrittää kerätä verotuksen avulla lisätuloja. Viime kädessä arvio tapahtuisi markkinoilla, sillä velkarästit johtaisivat Kreikassa helposti talletuspakoon ja siitä seuraavaan markkinapaniikkiin.
Kreikka joutuu kriittiseen testiin jo lainaohjelman eräpäivänä kuun lopussa, kun maalla erääntyy reilun 1,5 miljardin euron edestä vanhoja lainoja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde tähdentää, että lainojen eräpäivä pitää, eikä siihen ole tarjolla armonaikaa.
Torstain eurokokouksessa käytiin vain noin tunnin keskustelu Kreikasta, koska lukkiutuneen tilanteen takia edellytyksiä sopuun ei ollut.
– Kyllä tässä aika kovaa peliä käydään tällä hetkellä. Tulee myös vähän sellainen pokeritunne, että kuka liikkuu ensin, Stubb sanoi ensimmäisessä euroryhmän kokouksessaan.