”Korallien kummisetä” ennustaa tutkimuskohteidensa tuhoa: ”Se on alku planeetan laajuiselle katastrofille”

1:59img
Julkaistu 26.08.2018 15:55
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

”Korallien kummisetä” ennustaa koko planeetan laajuista katastrofia, joka lähtee korallien tuhoutumisesta.

Australialainen korallien tutkija, ”Korallien kummisedäksikin” tituleerattu, John ”Charlie” Veron on löytänyt lähes neljäsosan maailman korallilajeista.

Hän on viettänyt 45 vuotta sukeltaen Australian Isolla valliriutalla, joka on maailman suurin koralliriutta 2300 kilometrin pituudella. Se on myös maailman ainoa organismi, joka näkyy avaruuteen.

Veron, jota myös Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF on kutsunut legendaariseksi hahmoksi alallaan, on yrittänyt koko elämänsä ajan saada enemmän selkoa korallien ekosysteemistä ja nyt 73-vuotias tutkija ennustaa niiden tuhoa.

Veron kertoo näkemyksistään CNN:n laajassa haastattelussa.

– Se on alku planeetan laajuiselle katastrofille.

– Olin liian hidas asian tuomisessa julkisuuteen, Veron harmittelee CNN:lle.

Merten sademetsä

Vuonna 2016 ja 2017 Iso valliriutta haalistui ennätyksellisen paljon. Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan meriveden lämpenemisestä johtuva korallien vaaleneminen johtaa suurella todennäköisyydellä niiden kuolemiin.

Korallien vaaleneminen tarkoittaa lyhyesti, että niissä elävät levät katoavat, jolloin koralli menettää ravintonsa.

Siltä se ainakin vaikuttaa lukujen perusteella: kyseisten vuosien aikana lähes puolet alueen korallista tuhoutui.

Mitä tämä sitten merkitsee maapallolle?

– Koralliriutoilla on merkitystä noin neljäs- tai kolmasosalle kaikista vedessä elävistä lajeista. Eli jos koralliriutat ottaa pois, kolmas- tai neljäsosa lajeista tuhoutuu, Veron selventää.

Riuttoja on myös verratta merten sademetsiksi. Myös Tiede-lehti korostaa korallien merkitystä samasta syystä kuin Veron.

Iso Valliriutta sukellus Australia

Korallit ovat tärkeitä mereneläville.

Ilmastonmuutos-skeptikko

Kun Australian meri-instituutin entisenä päätiedemiehenäkin toiminut Veron sukelsi ensimmäistä kertaa riutalle 1960-luvulla, hänen elämänsä muuttui:

– Tuntui siltä, että elämä alkoi. Niin paljon elämää, niin paljon liikettä ja jopa ääniä. Se oli todellakin metropoli, Veron kuvailee.

Tuolloin hän ei vielä tiennyt, mitä riutalle tulisi tapahtumaan. Tutkijat kuitenkin varoittelivat ilmastonmuutoksesta, mutta Veron suhtautui itse siihen skeptisesti.

Liian myöhäistä?

Veronin asenne ilmastonmuutosta kohtaan muuttui 1980- ja 1990-lukujen aikana. Tuolloin hän ymmärsi, mikä sen merkitys on koralliriutoille.

Hän ennusti, että ilmastonmuutos tulee tuhoamaan Ison valliriutan ja kirjoitti aiheesta useita kirjoja.

Veron väittää, että Ison valliriutan massiivinen tuhoutuminen on viimein herättänyt laajemman yleisön tietoisuuden ilmastonmuutoksen merkityksestä.

Nyt voi kuitenkin olla liian myöhäistä.

Koralliturismi

Iso koralliriutta hyödyttää myös Australian turismia.

Historian paino tuhoaa riutat

Kummisetä on käynyt itse tutkimassa valliriuttaa sen massiivisen tuhoutumisen jälkeen.

– Näin sen, tunsin sen ja se oli täysin kammottavaa, sitä ei voi kuvata mitenkään muuten.

Suuria osia alueista on edelleen täysin kunnossa, mutta osa alueesta näyttää siltä, että riutalla olisi jyllännyt merenalainen maastopalo.

Kesällä korallien vaalentumista ei ole eksperttien mukaan havaittu, ja se on auttanut riutan paranemisprosessia. Veronin mukaan paraneminen vie kuitenkin 10 vuotta, eikä siihen ole aikaa.

– Suurimpana osana tulevista vuosista koralliriutat tulevat vaalentumaan kaikkialla maailmassa.

Väite perustuu siihen, että meret lämpenevät tällä hetkellä 1990-luvun hiilipäästöjen takia. Joten vaikka lopettaisimme täysin hiilipäästöt juuri nyt, meret tulevat vielä lämpenemään.

Yksi ongelma on myös Australian energiapolitiikka. Vuonna 2017 se oli hiilen suurin maahantuoja ja vaikka se on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, maan hallitus vetäytyi tällä viikolla jo suunniteltujen hiilipäästöjen vähentämisestä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat