Suomen Koripalloliitto tekee koripallon miesten EM-kisoista positiivisen taloudellisen tuloksen.
EM-kisojen neljästä alkulohkosta yksi pelattiin Helsingin areenassa, jossa otteluita seurasi keskimäärin noin 5 900 katsojaa. Suomen otteluissa yleisöä oli paikalla keskimäärin noin 11 900.
– Taloudellisesti kisat onnistuivat meiltä hyvin. Ihmiset löysivät tiensä halliin, ja se näkyy myös kassassa. Etukäteen laskimme, että noin viiden miljoonan euron budjetistamme 80 prosenttia pitää pystyä kattamaan lipputuloilla. Tämä näyttäisi toteutuneen, EM-kisojen Suomen pääsihteeri Ari Tammivaara iloitsee.
Tammivaara ei osaa vielä tässä vaiheessa arvioida, paljonko euromääräisesti voittoa kisoista tulee koripalloliitolle.
Suomi tekee kisoista plusmerkkisen tuloksen siitäkin huolimatta, että Euroopan koripalloliitto nappaa Helsingin EM-lohkon budjetista järjestelymaksuna noin 30-35 prosenttia eli 1,5-1,75 miljoonaa euroa.
– Se on merkittävä osa meidän kuluistamme, Tammivaara myöntää.
Kehitystyötä 3 vastaan 3 olympialajiin?
Tammivaaran mukaan EM-kisoista saatavat rahat menevät seuratyön kehittämiseen Suomessa.
– Itse toivoisin, että lähtisimme kehittämään 3 vastaan 3 -koripalloa, joka on mukana ensi kertaa Tokion olympialaisissa 2020. Siinä lajissa olemme vielä lähtökuopissa, Tammivaara näkee.
Korkealle karanneet lipunhinnat aiheuttivat pulinaa Suomen järjestämissä jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2012. Koripallossa vastaavanlaisia äänenpainoja ei julkisuudessa juuri kuulunut. Suomen peleihin pääsi Helsingissä halvimmillaan 37,50 eurolla.
– Aina on niitä ihmisiä, jotka pitävät lippuja kalliina, mutta äärimmäisen vähän tuli palautetta lippujen hinnoista. Toki esimerkiksi Romaniassa lippujen hinnat olivat meitäkin halvempia, mutta siellä yhteiskunnan elintaso on muutenkin alhaisempi kuin Suomessa, Tammivaara sanoo.