Korona ei vienyt poliiseja tien päältä, vaikka moni tuntuukin niin ajattelevan: "10 minuutissa kaksi yli 30 kilometrin ylitystä"

7:37imgMTV Uutiset Live haastatteli perjantaina liikennettä valvomassa ollutta poliisia koronakevään ylinopeuksista.Shutterstock
Julkaistu 22.05.2020 11:42

Ville Järveläinen

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Korona-aika on näkynyt tien päällä paitsi vähentyneinä liikennemäärinä, myös kovien ylinopeuksien merkittävänä kasvuna.

Törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista jaettiin tammi-maaliskuussa Ylen mukaan peräti 60 prosenttia enemmän rangaistuksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Poliisihallituksen mukaan sama kehitys on ollut nähtävissä muuallakin Euroopassa. Se tiedusteli muiden maiden tilannetta eurooppalaisen ROADPOL-liikennepoliisijärjestön kautta.

– Lähes kaikki 15 maata, jotka vastasivat, olivat kiinnittäneet ihan tähän samaan asiaan huomiota. Suuret ylinopeudet ovat lisääntyneet. Viesti oli, että nyt kun tiet ovat tyhjentyneet, niin baana on niin sanotusti ollut auki, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala totesi Ylen haastattelussa viime viikolla.

Lue myös: Poliisiyhdistys: Uudessa tieliikennelaissa on porsaanreikä, jota ei jostain syystä tukita – "Täysin käsittämätöntä"

Kaahaamiselle enemmän tilaa

Kävimme perjantaina kysymässä liikennettä valvovalta poliisilta, miksi törkeitä ylinopeuksia on tänä keväänä kirjattu niin paljon.

Helsingin poliisin ylikonstaapeli Tuija Saarinen katsoo, että nopeudet ovat kasvaneet liikenteessä juuri siitä syystä, että teillä on ollut tänä keväänä totuttua väljempää. Tämä näkyi myös perjantaiaamupäivän liikenteessä.

– Tässä on nyt kymmenen minuutin aikana tullut kaksi tällaista reilun 30 kilometrin ylitystä tälläkin paikalla, Hämeenlinnanväylällä liikennettä valvomassa ollut Saarinen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Saarinen epäilee, että pääkaupunkiseudulla joillekin kuljettajille on saattanut jäädä mielikuva, että poliisi valvoisi tällä hetkellä liikennettä vähemmän kuin tavallisesti. Syyksi hän epäilee aiemmin tänä keväänä partioita sitonutta Uudenmaan rajavalvontaa.

Tilanne on kuitenkin normalisoitunut jo aikaa sitten. Saarinen muistuttaakin, että enää kukaan ei voi tuudittautua siihen, etteikö poliisi valvoisi liikennettä normaalisti.

Koronalla myönteinen vaikutus tilastoihin

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui huhtikuussa 189 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 12 ja loukkaantui 234 ihmistä. Kuolleita oli 5 vähemmän ja loukkaantuneita 99 vähemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa.

Kaikkiaan alkuvuonna on kuollut 10 ihmistä enemmän, mutta loukkaantunut 145 vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Lue myös: Parkkikiekolla voi kohta heittää vesilintua – näin uusi tieliikennelaki muuttaa pysäköintiä

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne