Korona jakoi suomalaisyhtiöt voittajiin ja häviäjiin – tämän alkava tuloskausi kertoo suurista pörssiyhtiöistä

1203 Korona pörssi
Asiantuntijoiden mukaan suurin pörssiromahdus nähtiin toisella vuosineljänneksellä. Siitä huolimatta pörssin ennakoidaan olevan kolmannella vuosineljänneksellä 10-20 prosenttia miinuksella vuoden takaiseen verrattuna.
Julkaistu 18.10.2020 15:19
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Ensi viikolla toden teolla alkava pörssiyhtiöiden tuloskausi näyttää huomattavasti valoisammalta kuin vielä keväällä luultiin. Kevään isoimmat rajoitukset ehdittiin purkaa ennen heinäkuuta ja toisen aallon uusiin koronatoimiin ryhdyttiin vasta syyskuun jälkeen.

Nordean päästrategi Antti Saaren mukaan tilanteeseen vaikuttaa kaksi asiaa. 

– Analyytikot ovat pikkuisen nostaneet ennusteitaan, ne eivät ole enää yhtä synkät nyt lokakuussa. Kun lähdetään taantumasta, niin tulokset näyttävät paremmilta mitä on ennustettu. Koronan toinen aalto ja siitä seuraavat rajoitukset aiheuttavat hankaluuksia seuraaville vuosineljänneksille.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin mukaan samaan aikaan on hyvä pitää mielessä, että vaikka suunta on selvästi parempaan päin edelliseen osavuoteen verrattuna, laskevat yhtiöiden tulokset huomattavasti viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

– Koko pörssin tasolla ollaan 10–20 prosenttia miinuksella. Tällä tuloskaudella etsitään rakennuspalikoita seuraavaan vuoteen. Markkinat odottavat, että ensi vuonna palataan takaisin hyviin tuloksiin.

Asiantuntijoiden mukaan katseet tulisikin suunnata yhden osavuoden sijaan pidemmälle tulevaisuuteen. 

– Moni sijoittaja miettii sitä, kannattaako nyt sijoittaa lisää jos tulee kurssilaskua. Kurssireaktiot eivät riipu siitä, millainen tulos on, vaan siitä, mitä se on verrattuna odotuksiin. Joskus sijoittajat voivat ylireagoida, joten katseet kannattaa suunnata enemmän tulevaisuuden näkymiin, pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri muistuttaa. 

Korona kohdellut aloja epäreilusti 

Kovimmat koronarajoitusten iskut ovat osuneet muun muassa lentoyhtiöihin ja matkailuun. Kun rahaa ei kuluteta ravintoloihin eikä matkustamiseen, moni on raottanut kukkaron nyörejään reippaammin esimerkiksi remonttiostoksilla ja ruokakaupoissa. 

– Kaupan alan yritykset ovat antaneet positiivisia tietoja siitä, että talous on lähtenyt vetämään paremmin. Myös teknologiasektorilla korona on vaikuttanut positiivisella tavalla. Sen sijaan vientiyhtiöt ovat yhä kysymysmerkki, Lounasmeri sanoo.

– Myönteiset yllättäjät löytynevät teollisuuden puolelta, jossa kysyntä on lähtenyt rullaamaan ja ennusteet ovat olleet vielä melko alhaalla, uskoo Saari. 

Ensi viikolla heinä–syyskuun tuloksistaan kertovat muun muassa Stora Enso, Kone, Neste ja Nordea.

Tuoreimmat aiheesta

Pörssi