Sota ja energiakriisi eivät asiantuntijoiden mukaan vielä paina alkavan osavuosikauden tuloksia, mutta käännettä on jo odotettavissa.
Nordean päästrategi Antti Saaren mukaan markkinat odottavat kasvun jatkuneen reippaana vielä kolmannella vuosineljänneksellä.
– Ylipäätään aika hyviä lukemia on odotettavissa. Suomessa vielä kaksinumeroista kasvua jos katsoo liikevaihtoa tai tulosta.
– Jos globaalisti mietitään, niin kovimmat kasvajat ovat energia- ja kaasupuolella, jossa myytävän tuotteen hinta noussut voimakkaasti. Suomessa metsäyhtiöillä menee vielä melko hyvin; dollari on vahvistunut voimakkaasti ja sellun hinta vielä voimakkaassa nousussa vuoden takaiseen verrattuna.
Saaren mukaan haastavampi tilanne on yhtiöillä, jotka ovat tehneet liiketoimintaa Venäjällä tai Kiinassa. Samoin kuluttajapuolella.
Energia määrittelevä tekijä
OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkisen mukaan voittajien ja häviäjien jako voidaan tehdä sen perusteella, kuinka riippuvainen yhtiö on energiasta.
– Ne, jotka ostavat paljon energiaa markkinoilta ovat todennäköisesti sellaisia, joilla kehitys on epäsuotuisaa ja sitten on muutama yhtiö, jotka ovat korostetun omavaraisia tuotannossa energian osalta tai jopa myyvät energiaa markkinoille.
– Toinen erottava tekijä on siinä, millainen on yhtiön hinnoitteluvoima, eli kuinka helposti yhtiö on saanut siirrettyä kohonneita hintoja tuotteisiin.
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri nostaa esimerkiksi suomalaiset pankit, jotka ovat hyötyneet korkojen noususta. Myös vakuutusyhtiöillä on ollut tasaista liiketoimintaa.
– Sen sijaan esimerkiksi teknologiayhtiöt ovat kysymysmerkkejä, miten kyberturva ja 5G-verkkoihin siirtyminen on edennyt. Suhdanneherkkiä ovat myös vientiteollisuuden alat, kuten konepajateollisuus.
Tulevaisuus kiinnostaa
Tavallistakin suurempi mielenkiinto kohdistuu nyt myös siihen, miten yritykset arvioivat tulevaa kehitystään.
– Sijoittajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä yhtiöt kertovat näkymistään tulevan osalta. Jos koko vuodelle on annettu tulosennuste, yritykset saattavat alkaa muuttamaan sitä johonkin suuntaan. Tuleeko esimerkiksi tulosvaroituksia siitä, että kokovuoden tulos jää heikommaksi, Sari Lounasmeri sanoo.
Ensimmäisenä suurimmista yhtiöistä tuloksestaan kertovat Elisa, Nokia, Nordea ja Stora Enso.