Miten yrityksille käy "koronapompun" jälkeen? Näitä asioita sijoittajat nyt väijyvät

aop palkka raha setelit käsi
All Over Press
Julkaistu 17.10.2021 10:44
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Sijoittajien odotukset syksyn osavuosikaudelle ovat korkealla. Kurssikehitys on ollut hyvää ja moni miettii, jatketaanko kasvun tiellä eteenpäin.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren mukaan tämä osavuosi tulee linjaamaan sen, miten tästä eteenpäin mennään.

– Viime vuonna näkymät oli sumuiset, joten nyt sijoittajat odottavat saavansa tietoa tulevasta. Yllätyksiä voi tulla suuntaan tai toiseen.

Lounasmeri sanoo, että erityistä kiinnostusta kohdistuu korona-ajan hyötyjiin.

– Jatkuuko kaupan alan vahva veto ja mitä käy esimerkiksi kotoilulle ja kodin hankinnoille. Entä miten koronasta kärsineet palvelu- ja matkailuala alkavat nousta? 

S-Pankin päästrategi Lippo Suomisen mukaan odotettavissa on erittäin hyvä tuloskausi.

– Tulokset ovat kasvaneet vahvasti ja yritykset kasvaneet kovasti. Haaste on siinä, että kaikki tietävät sen. Odotukset ovat korkealla ja positiivisia yllätyksiä on vaikeampi tehdä.

Syökö inflaatio yhtiöiden kannattavuutta?

Suomisen mukaan ”koronapompun” kasvuhuippu on jäämässä taakse ja talous ja yritykset hakevat uutta normaalia.

– Kaikki miettii mitä koronan jälkeen on luvassa. Miten käy esimerkiksi inflaation vuoksi nousseille kustannuksille?

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu kohtelee yrityksiä eriarvoisesti. Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin mukaan inflaatio on isompi riesa valmistavassa teollisuudessa kuin esimerkiksi asiantuntijabisneksessä.

– Teollisuudessa raaka-aineiden hinnat, energia ja komponentit ovat suuremmassa roolissa ja näin ollen siellä haasteet ovat isommat.

– Kiinnostavaa on, miten esimerkiksi konepajat tai rakennusteollisuus pystyvät taklaamaan inflaatiota ja siirtämään hintaa arvoketjussa eteenpäin. Osalla toimijoista kustannukset nousevat rajusti ja jälki voi olla rumaa.

Miten sellukartelliepäily vaikuttaa sijoittajiin?

Euroopan komissio aloitti tiistaina yllätystarkastukset metsäyhtiö UPM:n, Stora Enson sekä Metsä Groupin toimitiloihin. Komissio epäilee, että yritykset ovat rikkoneet EU:n kilpailulainsäädäntöä.

Sari Lounasmeren mukaan sijoittajia kiinnostaa, saadaanko kartellisyytöksistä yhtiöiltä mitään uutta tietoa.

– Mainitsevatko yhtiöt kartellisyytöksistä jotain uutta tulevissa tulosjulkistuksissaan tai kerrotaanko jotain siitä, mitä mahdollinen sanktio voisi mahdollisesti tarkoittaa taloudellisesti?

Vaikka uutta tietoa ei tihkuisikaan, lisäävät kartelliepäilykset sijoittajien mielenkiintoa laajemmin yritysten toimintaa kohtaan.

– Tämä varmasti lisää sijoittajien kiinnostusta eri alojen yhtiöiden tarkastuksiin, hallintoon ja läpinäkyvyyteen. Asioihin, joita on aiemmin pidetty tylsinä, Lounasmeri uskoo.  

Pallo metsäyhtiöiden kartelliepäilysten kommentoinnissa on tältä erää siirtynyt tutkinnalle.

– Nyt odotellaan uutta informaatiota sieltä suunnalta. Ilmassa on tumma pilvi, josta ei tiedä sataako sieltä vettä vai ei, Vilén toteaa.

Ensi viikolla tuloksistaan kertovat muun muassa metsäyhtiö Stora Enso ja pankkikonserni Nordea.

Tuoreimmat aiheesta

Talous