Korona jyllää Riihimäen vankilassa: Vankien rokotekattavuus alhainen, omaisten vierailut vaarassa

8:39img
Katso myös video: Uutisaamussa keskusteltiin elämänlaadusta vankilassa sekä kakun lusimisen jälkeen.
Julkaistu 22.01.2022 18:24

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Koronavirus jyllää Riihimäen vankilassa sekä vankien että henkilökunnan keskuudessa. Vankilanjohtajan mukaan vankien rokotekattavuus on alhainen. Terveydenhuolto ja suuri karanteenien määrä on MTV Uutisten tietojen mukaan herättänyt huolta myös vankien omaisissa.

Riihimäen vankila on 223-paikkainen suljettu laitos. Se on tällä hetkellä muutamaa paikkaa vaille täynnä.

MTV Uutisten saaman vihjeen mukaan vankilassa on paljon eristyksissä olevia vankeja.

– Tarkkaa lukua en voi sanoa, mutta useita vankeja on eristyksessä – kuten kaikissa muissakin laitoksissa. Omikron kun helposti leviää, niin kyllä tautitapaukset lisääntyvät myös suljetussa laitoksessa. Muutama osasto on karanteenissa, toteaa Riihimäen vankilanjohtaja Susanna Schugk-Laulumaa.

Eristyksessä ollaan omassa sellissä

Uutisvihjeen mukaan vangit olisi eristetty toisistaan ja heillä ei olisi mahdollisuutta osallistua päivätoimintaan. Vihjeen mukaan vangeilla olisi myös epätietoisuutta siitä, kuinka pitkäksi aikaa heidät eristetään.

Schugk-Laulumaan mukaan päivätoiminnot ja muut toiminnot suoritetaan vain hieman eri tavalla ja eristys tapahtuu omassa sellissä.

– Eristykset ovat vankiterveydenhuollon asettamia. Me toimimme karanteenisäädösten mukaan ja vankiterveydenhuolto tekee niissä päätökset. Vangille annetaan tieto kyllä siitä, kauanko eristys kestää. Eristyksen aikana ollaan omassa sellissä.

– Karanteeni meillä tulee silloin, kun osastolla epidemiatilanne on niin vakava, että on syytä laittaa vangit karanteeniin. Jos henkilöllä on jo todettu korona, niin toimintamalli on sama. Ulkoilut ja muut toimitetaan tällöin yksin.

Lue myös: Omikronin alamuunnos leviää vauhdilla Tanskassa – tämä siitä tiedetään nyt

Karanteenikäytäntö on laitoksissa erilainen

THL ehdotti hiljattain karanteeniajan lyhentämistä viiteen vuorokauteen ja suuressa osassa maata karanteeneista on jo luovuttu. Tilanne on kuitenkin laitoshoidon puolella aina erilainen kuin siviilissä, muistuttaa Schugk-Laulumaa. Karanteeni voi tällöin olla pidempikin.

– En osaa tarkkaan sanoa pitäydyttiinkö meillä kymmenessä päivässä. Mutta tilannetta katsotaan eri tavalla. Eihän asuminen vankilassa ole samanlaista kuin siviilissä, jossa on huomattavasti helpompi pysyä erikseen ja omissa oloissa. Laitosepidemia on huomattavasti haasteellisempi saada taltutettua.

Päivätoimintaan ei voi osallistua eristyksessä ollessaan ja myös muut päivittäiset rutiinit tehdään yksin.

– Ulkoilut ja ruokailut hoidetaan siis yksitellen, Schugk-Laulumaa tarkentaa.

Henkilökunta varautuu erikoisjärjestelyihin

Tilanne kuormittaa henkilökuntaa luonnollisesti enemmän ja vaikuttaa vankilan arkeen.

– Se vaikeuttaa paljon ja työllistää henkilökuntaa ihan eri tavalla, Schugk-Laulumaa toteaa.

Tartuntoja on todettu myös henkilökunnalla ja sairastuneet ovat luonnollisesti joutuneet jäämään kotiin.

– Nyt meillä on vielä riittävästi henkilökuntaa, mutta mahdollisesti voimme joutua supistamaan toimintoja. Varotoimenpiteet on olemassa. 

Vierailut vankilassa toteutuvat toistaiseksi, mutta ne ovat vaarassa jäädä tauolle.

– Vierailut on vielä tänä viikonloppuna toteutettu ja toistaiseksi ne ovat vielä voimassa, mutta joudumme miettimään sitä koko ajan. Mietimme myös sitä mikä on terveysturvallista meidän asukkaiden ja henkilökunnan näkökulmasta. 

Vangin ja omaisen väliin jäävä muoviseinä on laiha lohtu.

– On meillä pleksit mutta myös valvomattomia tapaamisia. Ja vaikka pleksi on siellä valvotuissa tapaamisissa, niin ei se estä taudin leviämistä. Se ei siihen sataprosenttisesti päde.

"Meillä on hyvät mahdollisuudet hoitaa vankeja"

MTV Uutisten saaman vihjeen mukaan "läheisten huoli on suuri, sillä vankien hoitotakuuta ei juurikaan ole."  Schugk-Laulumaa vakuuttaa, että vankien terveydenhuolto on hyvällä mallilla.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet hoitaa vankeja. Jos vangin tilanne huononee, hänet lähdetään aina niissä tapauksissa kuljettamaan ulkopuoliseen sairaalahoitoon. Kyllä meiltä lähdetään viemään vaikka keskellä yötä.

– Ambulanssikin soitetaan hyvin matalalla kynnyksellä. Arkisin meillä on myös poliklinikka vankilan sisällä.

Schugk-Laulumaata huolestuttaa vankien rokotekattavuus, joka on alhainen.

– Vangit jostakin syystä eivät ota rokotetta. Tämä on haasteellinen sairaus siinä mielessä että jokaisella on myös vastuu itsellään. Se on harmillinen asia yksilön kannalta. Yleisesti ottaen vangit ottavat rokotteita aika heikosti – Riihimäki ei ole tässä kattavuudessa edes alhaisin.

– Heillä on varmaan samanlaisia ajatuksia kuin muillakin siviilissä, jotka eivät rokotetta ota, Schugk-Laulumaa pohtii.

Lue myös: Toista vankia Riihimäen vankilassa puukottanut mies katsottiin erittäin vaaralliseksi – tuomittiin 4,5 vuoden vankeuteen ja vuoden valvontaan

Tuoreimmat aiheesta

Vankila