THL selvittelee koronakaranteenin lyhentämistä – omikronin ennustetaan valtaavan koko Suomen

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoivat tänään tämänhetkisestä koronatilanteesta.

– Voidaan sanoa se, että HUSin alueella käytännössä 90 prosenttia tapauksista on jo omikronia ja sama tilanne on sitten Varsinais-Suomen puolella, jossa hyvin nopeasti omikron on syrjäyttänyt muut, THL:n Mika Salminen kertoo.

– Voimme odottaa, että korvautuminen on ihan varmasti edessä koko Suomessa.

Salmisen mukaan esimerkiksi HUSin alueella noin viisi prosenttia väestöstä käy viikottain koronatestissä. HUSin alueella testeistä puolet on positiivisia. Virusta on Slamisen mukaan kaikkialla ja altistua voi kaikkialla, missä ihmisiä tapaa. 

Siksi Salminen peräänkuuluttaa, että ihmiset mahdollisia hengitystieoireita saadessaan pysyttelee poissa ihmiskontakteista ja tekee pystyessään itse koronatestin sekä informoi ihmisiä, joiden kanssa on ollut tekemisissä. Tällä pyritetään ehkäisemään taudin leviämistä. Hän toivoo myös, että ihmiset voisivat pysyä etätöissä, vaikka karanteenipäätöstä ei tulisikaan.

– Tässä pitäisi myös työnantajien tulla vastaan, Salminen vetoaa.

STM:n Taneli Puumalaisen mukaan haastavaa on, että viralliseen karanteenipäätökseen ja EU:n koronatodistukseen haluttaisiin virallinen koronatesti vahvistamaan tartunnan. Karanteeni- tai eristyspäätös voi tapahtua myöhemminkin, mutta testi voidaan ottaa vain taudin aikana. 

Puumalainen uskoo, että EU-maat löytävät yhdessä tavan järjestää mahdollisuus koronapassin käyttöön, jos kaikille tartunnan saaneille ei saada järjestettyä virallista koronatestiä.

Jos koronatesti saadaan vasta kolmen tai neljän päivän päähän, voi testi jo näyttää negatiivista, vaikka henkilö olisi sairastanut koronan. Positiivisen kotitestituloksen saaneita kehotetaan pysyttelemään eristyksissä, jotta tauti ei leviä laajemmalle.

Viikon tartuntamäärät lähestyvät 40 000:tta

Suomessa on todettu viikossa lähes 39 000 uutta koronavirustapausta.

Omikronvariantin aiheuttama korona-aalto on nostanut Suomen päivittäiset tartuntaluvut useisiin tuhansiin. Eiliseen mennessä todettiin yhteensä 363 varmistettua omikron-löydöstä. Tilanne on pysynyt verrattain maltillisena sairaalahoidon osalta, mutta esimerkiksi laajat karanteenit aiheuttavat ongelmia. Samalla sairaalahoidon kokonaiskuormitus on kasvanut ja tehohoidon tarve on pysynyt korkealla tasolla.

Erikossairaanhoitoon päätyneiden osuus kaikista todetuista koronatartunnoista on Salmisen mukaan laskussa. Salmisen mukaan ei ole takuita, että luku pysyy näin matalana. 

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 205 potilasta, joista 153 vuodeosastoilla ja 52 teho-osastoilla.

Kaikista tehohoitopotilaista noin neljännes on koronapotilaita. Tiedotustilaisuudessa painotetaan, että suuren tartuntamäärän vaikutusta vakavimpiin tautimuotoihin ei ole nähty täysimääräisesti.

THL tarkastelee koronakaranteenin pituutta

Koronatarunnalle altistuneen henkilön karanteeni on nykyisellään 10 päivän mittainen, vaikka oireita ei olisi. Ehdotuksia karanteeniajan lyhentämisestä on heitetty, ja THL:n päätöksiä sen suhteen odotetaan pian.

– THL tulee lähipäivinä ohjeistamaan, mikäli tarvetta on, karanteenin ja eristyksen mahdollisesta lyhentämisestä. Perusteena epidemologisiin ja lääketieteellisiin tietoihin. Tätä asiaa nyt aktiivisesti tällä hetkellä katsotaan, THL:n Mika Salminen kertoo.

Koronatestien priorisointiin ollaan valmiita

Ongelmia aiheuttaa myös testauskapasiteetin riittämättömyys. Esimerkiksi HUS-alueella testauskapasiteetti ei riitä tutkimaan edes välttämättömimpiä koronaepäilyjä.

Taneli Puumalainen STM:stä pitää valitettavana valitettavaa että koronatauti on lähtenyt näin nopeasti lähtenyt leviämään ja testaustarve korkeampi kuin kapasiteetti paikoin on antanyt myöten.

Esimerkiksi HUSin alueella on Puumalaisen mukaan käyty neuvotteluja yksityisten tahojen kanssa, että kapasiteettia saataisiin nostettua.

– Jos on sellainen tilanne edessä että joudutaan priorisoidaan, niin silloin priorisoidaan niitä, joilla on vakavia oireita, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat