Koronakriisi leimaa vuotuisia suosituksia – tällaisia kehotuksia EU jakoi Suomelle taloudenpidosta

9:17imgKumpi selviää paremmin koronasta, Suomi vai Ruotsi? Ekonomistit Heidi Schauman ja Juhana Vartiainen kertovat näkemyksensä.
Julkaistu 20.05.2020 13:37

MTV UUTISET – STT

EU-komissio kehottaa Suomea tarttumaan hoitoalan työntekijäpulaan terveydenhuoltojärjestelmän vahvistamiseksi. Komissio julkisti tänään vuosittaiset suosituksensa EU-maiden talouspolitiikkaan.

Koronaviruskriisin hoito leimaa tämänkertaisia suosituksia vahvasti. Komissio muun muassa suosittelee kaikille jäsenmaille, että ne käyttäisivät kaikki mahdolliset keinot kriisin ratkomiseen ja talouden elpymisen tukemiseen.

Komissio kannustaakin Suomea vahvistamaan työllisyyttä tukevia toimia sekä lisäämään pienten ja keskisuurten yritysten maksuvalmiutta.

Komission mukaan Suomen tulisi taloustilanteen salliessa pyrkiä varmistamaan velkakestävyys, mutta lisäämään samalla investointeja.

Koronaviruskriisi on kääntänyt Euroopan taloustilanteen lähes päälaelleen. Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis muistutti, että vielä helmikuussa EU:ssa oli vuosikymmenen alhaisimmat työttömyysluvut, työllisyysaste oli korkeimmillaan ja jokaisen EU-maan talous kasvoi.

Nyt EU on syöksymässä historiallisen pahaan taantumaan. Komission ennusteen mukaan esimerkiksi euroalueen talous supistuu 7,75 prosentilla.

Kohti vihreää kasvua

Dombrovskisin mukaan komission suositukset voivat auttaa jäsenmaita navigoimaan kriisin läpi.

– Kiireellisessä vaiheessa keskittymisemme on kansanterveydellisissä investoinneissa sekä työpaikkojen ja yritysten turvaamisessa, Dombrovskis sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Kun siirrymme elpymisvaiheeseen, taloutemme on palautettava takaisin kestävän ja kattavan kasvun raiteelle. 

Myös talouskomissaari Paolo Gentiloni painotti, että EU-maiden on pyrittävä edistämään siirtymää kohti vihreää ja digitaalista kehitystä.

– Kriisiä edeltäneet haasteet eivät ole kadonneet mihinkään, Gentiloni sanoi.

Työkomissaari Nicolas Schmit totesi, että kriisi ei kohtele kaikkia tasapuolisesti, vaan nuoret ja haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät voivat kärsiä muita enemmän. Siksi hänen mukaansa esimerkiksi työllisyystoimissa tulisi pyrkiä puuttumaan nuorisotyöttömyyteen.

Tuoreimmat aiheesta

Talouskriisi