Koronan kiihtymisvaiheen tulkinnat hämmentävät – näin ravintolarajoitukset astuvat voimaan Suomessa: "Ravintoloitsijoita on varoitettu"

Ravintolarajoitusten toteuttamisesta on ollut epäselvyyksiä jopa viranomaisten keskuudessa. Erityisesti pääkaupunkiseudun ravintoloissa odotetaan nyt tietoa siitä, joudutaanko ovia sulkemaan jatkossa entistäkin aikaisemmin.

Hallitus päätti eilen, että ravintolat, baarit ja yökerhot kaikkialla Suomessa joutuvat rajoittamaan toimintaansa 8. lokakuuta alkaen.

Valomerkki tulee jatkossa kello 24, ja tilat on suljettava viimeistään kello 1 yöllä.

Asetus on voimassa koko Suomessa kuun loppuun saakka, eikä vaadi enää erillisiä päätöksiä miltään viranomaiselta.

Tämän lisäksi hallitus on valmiina puuttumaan ravintoloiden toimintaan vielä järeämmin keinoin sellaisilla alueilla, joissa koronaepidemia on niin sanotussa kiihtymisvaiheessa.

Julkisuudessa on kerrottu lukuisista joukkoaltistumisista ravintoloissa ja yökerhoissa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Tämänpäiväisen tiedotustilaisuuden mukaan vähintäänkin kiihtymisvaiheen alussa katsovat olevansa myös Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylän alueen osalta.

Virallisen päätöksen kunkin alueen kohdalla tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL yhteistyössä sairaanhoitopiirien sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Asiantuntija-arviot kiihtymisvaiheesta tehdään viikottain.

Toistaiseksi tätä virallista päätöstä ei ole tehty yhdenkään sairaanhoitopiirin kohdalla, vaikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri onkin julkisesti sanonut pääkaupunkiseudun olevan kiihtymisvaiheessa.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset eivät vielä voimassa

Jopa viranomaisten keskuudessa on ollut viime päivinä epäselvyyksiä siitä, kuinka mahdolliset jyrkemmät ravintolarajoitukset aiotaan toteuttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että kiihtymisvaiheessa olevien maakuntien ravintolat joutuvat jatkossa lopettamaan anniskelun kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23.

Lisäksi asiakkaita saa olla tiloissa vain puolet normaalisti sallitusta määrästä.

Linjaukset on käytännössä päätetty, mutta itse asetus ei ole vielä voimassa. 

Mikäli THL toteaa virallisesti jonkin sairaanhoitopiirin olevan kiihtymisvaiheessa, Sanna Marinin (sd.) hallitus päättää istunnossaan asetuksen voimaantulosta.

– Hallitus on etukäteen itsensä kanssa sopien linjannut, että jos kiihtymisvaiheeseen mennään, nämä päätökset tulevat voimaan, sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo.

Rajoitukset tulevat asetuksen myötä voimaan määrätyille alueille automaattisesti, eikä minkäänlaisia erillisiä päätöksiä alueellisilta toimijoilta tarvita.

Rajoitusmuutoksista päätetään kahden viikon välein. Mikäli koronatilanne jossakin maakunnassa äityy THL:n toteamana kiihtymisvaiheeseen, tarvitaan maan hallitukselta päätös, jonka myötä alue siirtyy tiukempien rajoitusten piiriin.

"Ravintoloitsijoita on tietyllä tapaa varoitettu"

Koko Suomea koskevat perusvaiheen ravintolarajoitukset toteutetaan siis viikon siirtymäajalla – valomerkki tulee kello 24 vasta 8. lokakuuta alkaen.

Vielä ei tiedetä, minkälaisia siirtymäaikoja noudatetaan, jos ravintoloiden toimintaa joudutaan rajoittamaan kiihtymisvaiheen asetuksella.

Rajoituksia esittelevänä virkamiehenä valmistelleen Tuomisen mukaan siirtymäaika tullee olemaan viikkoa lyhyempi.

Kun mahdollisista kiihtymisvaiheen rajoituksista on nyt etukäteen kerrottu julkisuuteen, "ravintoloitsijoita on tietyllä tapaa varoitettu".

– Eivät rajoitukset voi tulla voimaan tietenkään tunneissa, eikä yhdessä päivässä. Mutta jos tilanne on oikeasti paha, ei siinä välttämättä ole viikon siirtymäaikaa, Tuominen sanoo.

Tarkentavaa tietoa odottaa muun muassa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä, joka kokoontuu tänään käsitelemään alueen koronatilannetta.

– Kaikkihan ovat jo todenneet, että Uusimaa on käytännössä jo kiihtymisvaiheessa. Ohjeita pitää vielä tarkentaa, eikä varmoja vastauksia ole, koska tilanne elää koko ajan, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo MTV Uutisille.

Suosituksia saa antaa

Pääsääntöisesti koronarajoituksista päättävät alueelliset toimijat – aluehallintovirastot, kunnat ja sairaanhoitopiirit.

Ravintolarajoitukset liittyvät kuitenkin elinkeinotoimintaan, joten niistä päätetään hallitustasolla. Myös yhä voimassa olevat matkustusrajoitukset kuuluvat hallitukselle.

Tilanteen epäselvyyttä on mahdollisesti lisännyt se, että keväällä valmiuslain ollessa voimassa päätökset tehtiin pitkälti hallitustasolla. Nyt valmiuslaki ei ole voimassa, ja vastuu päätöksistä on ennemminkin alueellisilla toimijoilla.

Sairaanhoitopiirit voivat halutessaan kuitenkin antaa erilaisia suosituksia.

Esimerkiksi Etelä-Savossa sairaanhoitopiiri antoi jo aiemmin suosituksen Mikkelin ravintoloille aukioloaikojen rajaamisesta. 

Mikäli alueellisesti annettava suositus pelaa, hallituksen virallista määräystä ei välttämättä tarvita.

– Jos paikallisesti suositus pelaa, siinähän voi käydä jopa niin, että se asetus jätetään antamatta, Tuominen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat