Tutkijat haluavat selvittää, miten elimistön puolustusjärjestelmä reagoi kohdatessaan koronaviruksen toisen kerran. Tutkimuksessa käytetään Wuhanin koronavirusta.
Huhtikuussa aloitettavassa tutkimuksessa altistetaan 64 iältään 18- 30 vuotiasta koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta toipunutta uudelleen virukselle. Heitä pidetään karanteenissa sairaalassa ja heille tehdään useita erilaisia tutkimuksia.
– Tutkimuksen avulla ymmärrämme tarkalleen, miten heidän puolustusjärjestelmänsä on reagoinut koronavirusinfektioon. Se näyttää meille myös, milloin toinen infektio iskee sekä minkä verran virusta heidän kehossaan on, Oxfordin yliopiston päätutkija, professori Helen McShane kertoo.
Tutkimuksen ensimmäisen vaiheen tavoite on selvittää matalin virusmäärä, joka kykenee monistumaan mutta joka tuottaa vain vähän tai ei ollenkaan oireita. Samaa virusmäärää on tarkoitus käyttää tutkimuksen kakkosvaiheessa kesän alussa.
– Tutkimuksen tavoite on auttaa meitä kehittämään nopeita testejä, joilla voidaan osoittaa, ovatko henkilöt edelleen suojattuja koronavirukselta, McShane jatkaa.
Tutkimuksen avulla kehitetään antivirushoitoja
Oireita saavia vapaaehtoisia hoidetaan vasta-aineilla. Heidät vapautetaan eristyksestä vasta, kun he eivät enää tartuta muita.
Ihmisillä tehtävillä tutkimuksilla on kautta historian pystytty tuottamaan tärkeää tietoa infektioista tarkoin kontrolloiduissa olosuhteissa ja samalla mittaamaan tarkoin rokotusten tehoa.
– Nämä tutkimukset parantavat merkittävästi ymmärrystämme viruksesta ja puolustusjärjestelmän reaktioista. Ne myös auttavat kehittämään rokotteita ja antivirushoitoja, Warwickin yliopiston professori Lawrence Young kertoo.