Uutta norovirusrokotetta aletaan testata tuhansilla vapaaehtoisilla – tämä teknologia mahdollisti kehityksen

Norovirusrokotetta aletaan testata ensimmäistä kertaa tuhansilla vapaaehtoisilla ympäri maailmaa.

Erittäin herkästi tarttuva Norovirus aiheuttaa vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa, ja kuormittaa talvisin terveydenhuoltoa maailmanlaajuisesti.

Ei hoitokeinoa

– Norovirukselle ei ole antiviraalista lääkettä. Sitä hoidetaan sairaalassa nestetiputuksella, mutta suurin osa tapauksista sairastaa kotona, sanoo Haider Al-Hello, norovirusasiantuntija ja erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Yleisesti ottaen norovirustauti on lievä, mutta se voi olla vaarallinen vanhuksille, aivan pienille lapsille ja immuunipuutteisille.

THL:n Al-Hellon mukaan toimiva rokotus auttaisi paljon.

– Jos otetaan rotavirus, jonka esiintyminen Suomessa on laskenut huomattavasti, toivon mukaan myös noroviruksen esiintyminen tulee laskemaan oikean ja hyvän rokotteen myötä.

"Olemme innoissamme"

Tämän rokotteen tehokkuutta aletaan nyt testata kahden vuoden ajan ympäri maailmaa 25 000 vapaaehtoisella, joista 80% on yli 60-vuotiaita.

– Tämä on ensimmäinen norovirusrokote, joka on edennyt näin pitkälle, joten olemme innoissamme siitä, sanoo Moderna Therapeuticsin Pohjoismaiden lääketieteellinen johtaja Catharina Maijgren Steffensson.

– Tauti myös vaikuttaa moniin ihmisiin, varsinkin lapsiin ja ikäihmisiin. Ja se johtaa valtavaan maailmanlaajuiseen sairauskuormaan.

Sama teknologia kuin Covid-rokotteessa

Rokote toimii samalla mRNA-teknologialla kuin Modernan covid-rokote. MRNA matkii viruksen pintarakennetta, mikä huijaa kehon kehittämään puolustusreaktion virusta vastaan.

Covid-rokotteisiin panostaminen on nyt edesauttanut tämän, ja mahdollisesti muiden rokotteiden kehittämistä.

– Luulisin niin. Koska rokotteissa käyttämämme mRNA-teknologia testattiin todella tehokkaasti Covid-rokotteessa, sanoo Maijgren Steffenssoni

Lue myös:

    Uusimmat