Hiustenlähtö näyttää olevan melko yleinen koronavirustaudin jälkioire.
35-vuotias Johanna Aslantaş sairastui koronaan maaliskuussa. Tauti ei vaatinut sairaalahoitoa, vaikka se teki kahden lapsen äidistä sänkypotilaan kolmeksi viikoksi.
Koronan kourissa oli rankkaa, mutta kurimus ei päättynyt siihen. Vielä kuukausia myöhemmin Johanna kärsi taudin jälkioireista. Yksi niistä on hiustenlähtö, joka alkoi pari kuukautta sairastamisen jälkeen ja jatkui pari kuukautta.
– Sitä tippui, vaikka ei olisi harjannut. Harjaan jäi jo pikku tuppoja. Kyllä ihmettelin sitä ja ajattelin, että kai se kohta loppuu, mutta sitten sitä vain jatkui tosi pitkään, Johanna kertoo.
Samasta ongelmasta on kärsinyt 41-vuotias Piia, joka esiintyy tässä jutussa vain etunimellään. Hän sai koronavirustartuntaan vahvasti viittaavia oireita maaliskuun puolessa välissä ja oli kipeänä kuukauden päivät. Kesän alussa hiuksia alkoi lähteä yllättäen tupoittain.
LUE MYÖS: Tällaiset ovat koronaviruksen tyypillisimmät jälkioireet – voi ilmetä myös keskushermoston oireita, autoimmuunisairauksia tai veritukoksia
Hiukset voivat lähteä rajun infektion jälkeen
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että hiustenlähtö näyttää olevan yleistä erityisesti sairaalahoitoon joutuneilla koronaviruspotilailla. Kiinan Wuhanissa tehdyssä tutkimuksessa hiustenlähdöstä kärsi lähes joka neljäs sairaalahoidossa ollut koronapotilas.
– Monet tällaiset vaikeat yleistaudit saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä, Järvinen sanoo.
Aina sairastamista ei kuitenkaan osata yhdistää hiusten irtoamiseen, sillä niiden välissä ehtii kulua aikaa. Niin sanottua akuuttia telogeenista hiustenlähtöä edeltävä voimakas stressitilanne, kuten synnytys tai rajunpuoleinen infektio, on tapahtunut tavallisesti 6–16 viikkoa aiemmin.
LUE MYÖS: Lääkäri listaa: Näistä syistä hiustenlähtö voi johtua
Hiukset tippuvat viipeellä hiusten kasvusyklin vuoksi, kertoo ihotautilääkäri Kristiina Airola Ihosairaalasta.
Voimakas infektio rasittaa elimistöä, jolloin iso osa hiuksista voi mennä kasvuvaiheesta lepovaiheeseen eli telogeenivaiheeseen. Lepovaihetta kestää muutaman kuukauden, jonka jälkeen hiuksia lähtee kerralla paljonkin. Tyypillisesti telogeenista hiustenlähtöä kestää muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen alkaa jälleen hiusten kasvuvaihe.
Voimakas hiustenlähtö rajun infektion seurauksena on mahdollista, mutta enemmän harvinaista kuin yleistä, Airola sanoo. Hän huomauttaa, että edellä mainittu kiinalaistutkimus perustuu koronapotilaiden puhelinhaastatteluihin noin sata päivää sairaalahoidon jälkeen. Potilaan oma arvio tilanteesta ei välttämättä ole kovin tarkka.
Potilas: Näytti kuin hiusraja pakenisi
Koronan sairastanut Johanna Aslantaş arvelee, että hänen paksut hiuksensa ovat harvenneet viidenneksellä. Erityisesti ohimoilta lähtenyt tukka sai näyttämään kuin hänen hiusrajansa pakenisi. Hiuksia lähti harjatessa mutta myös muuten vain.
– Sohvat, matot, kaikki oli täynnä mun hiuksia. Niitä lähti tuntuvasti ja runsaasti enemmän kuin normaalisti, jos vaikka jättää pari päivää harjaamatta, Johanna sanoo.
Kampaaja tiesi kertoa, että voimakas stressi tai infektio voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Varmistuksen asialle Johanna sai lukiessaan keväällä ensimmäisiä uutisia asiasta. Myös moni hänen työkaverinsa, jotka sairastivat koronan samoihin aikoihin, kärsivät Johannan mukaan hiustenlähdöstä.
Piia puolestaan sai kuulla koronan aiheuttamasta hiustenlähdöstä vasta, kun luki asiasta mediasta.
Hiustenlähtöä erityisesti naisilla?
Koronaviruksen jälkeisestä hiustenlähdöstä on käyty julkista keskustelua ja esimerkiksi yhdysvaltalainen näyttelijä Alyssa Milano on kertonut kärsivänsä ongelmasta.
Kiinalaistutkijoiden aineistosta käy ilmi, että hiusten lähtö vakavan koronan sairastamisen jälkeen oli erityisen yleistä naisilla. Ihotautilääkäri Airola pitää asiaa mielenkiintoisena.
Ilmiötä voi selittää esimerkiksi se, että naiset suhtautuvat hiustenlähtöön voimakkaammin tai että sukupuolella on vaikutusta siihen, kuinka herkästi hiukset irtoavat voimakkaan rasituksen vuoksi. Aineiston potilaat olivat lisäksi keskimäärin hiukan yli viisikymppisiä, ja tuossa iässä naisilla esiintyy muutenkin postmenopausaalista hiustenlähtöä.
Vielä koronan ja hiustenlähdön yhteyteen liittyy kuitenkin paljon arvailua ja tieto todennäköisesti tarkentuu, kun aineistoa kertyy lisää.
Hiukset voivat muuttua runsaan hiustenlähdön jälkeen
Syksyllä, puoli vuotta koronan sairastamisen jälkeen, Johannan hiukset alkoivat kasvaa takaisin. Hän on huomannut, että ne ovat alkaneet kihartua, vaikka hiukset ovat muuten suorat.
Osa koronapotilaista on kertonut, että pudonneiden tilalle kasvaneet hiukset ovat olleet aiempaa ohuempia ja harmaita. Airolan mukaan on mahdollista, että kun kerralla lähtee paljon hiuksia, karvatupen proteiinisynteesissä – eli siinä, miten se tuottaa muun muassa keratiinia – voi tapahtua pieniä muutoksia.
Piialla hiustenlähtö jatkuu edelleen. Tukkaa irtoaa samaa tahtia kuin aiemmin, mutta tilalle on alkanut kasvaa myös uusia hiuksia, hän sanoo. Juurikasvu näyttää Piian silmään hieman tavallista tummemmalta. Hän on ryhtynyt syömään hiustenkasvuun tarkoitettuja vitamiineja, mutta ei ole kokenut niistä olevan hyötyä.
Onni onnettomuudessa on, että molempien naisten hiukset olivat lähtökohtaisesti paksut. Vaikka poninhäntä on ohentunut, on hiuksia vielä päässä jäljellä riittämiin.