Klagenfurter AC:n päävalmentaja Petri Matikaisen loppuvuosi on ollut hyvinkin värikäs. Hän sairastui itse koronaan, ja joukkueen pelaajia on ollut paljon sivussa. Pelit on pelattu tyhjille katsomoille, mutta rikkaat omistajat pitävät pelit käynnissä.
Jääkiekkoilijoiden elämä on usein säänneltyä ja robottimaista, mutta korona-aika on karsinut entisestään urheilun ulkopuolista elämää.
Esimerkiksi Itävallassa koronarajoitukset ovat olleet rutkasti tiukempia kuin Suomessa. Elämä kulkee jäähallin, kodin ja ruokakaupan kolmiyhteydessä.
LUE MYÖS: Kultaleijona paljasti Petri Matikaisen hillittömiä tempauksia – dildo ilmestyi keskelle pöytää, jalka murtui kesken videopalaverin: "Petu rupesi vähän ryskäämään"
Klagenfurter AC:n päävalmentaja Petri Matikainen ei ole ainakaan joutunut "ratsaamaan" pelaajiaan yökerhoista – kauppojen lisäksi vain apteekit ovat auki.
– Olemme olleet syksystä asti kuplassa. Pelaajia on ollut välillä paljon sivussa, ja olemme ottaneet nuoria mukaan, Matikainen kertoi MTV Urheilulle.
Täysi sulku on näillä näkymin päällä 17.1 asti. Pelit on pelattu tyhjille katsomoille.
– Aluksi oli outoa pelata tyhjässä hallissa, mutta siihenkin on tottunut.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Suomalaiselle valmennustiimille korona
Matikainen sai itsekin tartunnan marraskuussa samaan aikaan kuin apuvalmentaja Juha Vuori. Klagenfurter joutui nostamaan valmentajiksi loukkaantuneet pelaajat David Fischerin ja Andrei Hoevarin.
– He totesivat, että aika kovaa hommaa tämä valmentaminen.
LUE MYÖS: Verilöyly sammutti hallin valot – hetken kuluttua Suomen kiekkonuoret juhlivat historiallista mestaruutta: "Vihan tunne oli vahvasti läsnä"
Matikainen avusti valmennusta kymmenen päivää puhelimella, sen minkä toipumiseltaan pystyi.
– On se vaarallinen tauti. Kuume oli korkealla ja väsymys kova. Toipuminen vaati aikaa, niin kuin Niklas Hagmankin sanoi.
– Sama se on ollut pelaajille. Eivät he tuosta vaan ole olleet valmiita pelaamaan.
"Omistajilla sen verran kapitaalia"
Vaikka korona on tuonut harmia, kokonaisuutena Itävallan pääsarja on osoittanut vahvuutensa kriitisilanteessa. Yleisötulojen puuttumisesta huolimatta yksikään joukkue ei ole joutunut lomauttamaan työntekijöitä tai alentamaan palkkoja.
Joukkueet eivät ole yhtä riippuvaisia yleisötuloista kuin SM-liigajoukkueet.
Joukkueet ovat hakeneet lisätuloja esimerkiksi striimauspalveluista. Klagenfurterin peli maksaa 6,90 euroa.
– Monella omistajalla on sen verran kapitaalia, että he pystyvät rahoittamaan toimintaa. Itävallan jääkiekolle on tärkeää, että pelit pystytään pelaamaan.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Vedonlyöntiyhtiö sarjan taustalla
Klagenfurter pelaa erikoisessa hybridisarjassa. Vanha EBEL muuttui täksi kaudeksi sponsorinvaihdon takia hyvinkin kryptiseen muotoon Bet-at-home ICE Hockey League. Kuten nimestä voi päätellä, taustalla on vedonlyöntiyhtiö.
– Sponsorin vaihtuminen on yksi iso syy, miksi sarja halutaan viedä läpi kaikesta huolimatta.
Sarjassa on itävallan joukkueiden lisäksi joukkue Italiasta, Slovakiasta ja Unkarista. Itävaltalaiset ratkaisevat keskenään oman maan mestaruuden, ja ICE:n voittopokaali taas jaetaan koko porukan parhaalle.
"Pystyisimme pelaamaan SM-liigaa"
SM-liigassa viimeksi Pelicansia valmentanut Matikainen valmentaa Klagenfurtissa jo kolmatta kautta. Hän on tyytyväinen sarjan kehitykseen ja pitää sitä aliarvostettuna.
– Pystyisimme pelaamaan hyvin SM-liigassa, sarjan neljäntenä olevan joukkueen valmentaja sanoo jämäkästi.
– Peli on aika erilaista kuin Suomessa, ja systeemit vaihtuvat paljon. Ottelut ovat hyökkäysvoittoisia, ja maaleja tulee paljon.
LUE MYÖS: Kun Saku Koivu, Jere Lehtinen ja Ville Peltonen lyötiin ensi kertaa yhteen, nuorten MM-kisat olivat aivan täysin toisenlaiset: "Paikallisjuttu, siinä se"
Varsinkin Itävallan parhaat seurat pystyvät maksamaan hyviä palkkoja, minkä takia hyvätasoiset pohjoisamerikkalaispelaajat valitsevat mieluummin Itävallan kuin Suomen. Klagenfurter sai esimerkiksi riveihinsä yli 200 NHL-ottelua pelanneen puolustajan Paul Postman.
– Nuoremman pelaajan kannattaa silti valita mieluummin SM-liiga. Siellä ollaan kuitenkin yleisesti urheilutoiminnassa edellä.