Hengitysputken laittaminen koronapotilaalle voi tuoreen tutkimuksen mukaan johtaa myös hoitohenkilökunnan sairastumiseen. Tutkimuksessa oireita ilmaantui yhdelle kymmenestä työntekijästä, jotka olivat laittaneet koronapotilaalle hengitysputken kurkunpään tähystyksessä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin 17 maassa kerättävää tietokantaa, joka kattoi tiedot 1 700 sairaalatyöntekijästä, jotka olivat laittaneet koronaviruspotilaalle hengitysputken ainakin kerran.
Tulosten perusteella toimenpiteessä mukana olleista keskimäärin 10 prosentille ilmaantui koronainfektion oireita tai tartunta todettiin testeissä 32 päivän seurannassa. Luvut olivat vielä suurempia esimerkiksi Ruotsissa ja Irlannissa, missä 16 ja 18 prosenttia hengitysputken laittaneista sairastui. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.
Toimenpiteessä potilaan suusta lentää pisaroita
Tutkijat huomauttavat, etteivät voi varmuudella sanoa hoitohenkilökunnan saaneen tartunnan juuri hengitysputken asettamisesta, mutta se on heidän mielestään todennäköistä. Toimenpiteessä potilaan suusta lentää pisaroita ja pieniä aerosolihiukkasia, jotka voivat levittää virusta. Tapauksista 88 prosentissa hoitohenkilökunta oli suojautunut WHO:n ohjeistusten mukaisesti.
Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat hengitysputken asettamisen ja vastaavien toimenpiteiden altistavan hoitohenkilökuntaa koronavirustartunnoille. Kyseisiä toimenpiteitä tekeviä olisikin hyvä seurata ja testata tarkoin, tutkijat suosittavat. Myös hoitohenkilökunnan suojaamiseen pitäisi panostaa.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Anaesthesia-lehdessä.
Lue myös: Nämä asiat covid-19-taudista parantuneet haluaisivat kaikkien tietävän: "Käyttäydy kuin olisit jo saanut tartunnan"
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.