Koronapotilaiden määrässä selvä nousu HUSissa – tehohoidon tarve kasvaa varmasti lähiviikkoina: "Jos määrä tästä nousee, potilaita joudutaan siirtämään muualle"

Koronatilanteen odotetaan heikentyvän syksyn ja talven kuluessa, ennakoivat korona-asiantuntijat. Saman kehitykseen uskotaan näkyvän myös sairaalahoidossa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan koronarajoitusten höllentäminen näkyy jo nyt päivittäisissä tartuntaluvuissa sekä sairaalahoitoa kaipaavien koronapotilaiden määrissä. 

Tämä siitäkin huolimatta, että koronatesteissä käydään tällä hetkellä aiempaa vähemmän.

– Se ei ehkä ole rajoitusten purkamisesta kiinni, vaan enemmänkin siitä, että ihmiset muuttavat käyttäytymistään jo, kun ruvetaan puhumaan rajoitusten purkamisesta, Järvinen pohtii. 

Hänen mukaansa  HUSissa sairaalahoidossa oli maanantaiaamuna 44 koronapotilasta. Heistä 11 oli tehohoidossa. 

– Siinä on noin kolmanneksen lisäys siihen, mitä se oli loppuviikosta. Meillä on aina tullut sellainen viikonlopun lisä, mutta tämä on selvästi isompi. 

– Ollaan nyt korkeammissa lukemissa kuin on oltu koko syksyn aikana, Järvinen kertaa tilannetta. 

Sairaalahoitoa tarvitsevista valtaosa on rokottamattomia. 

Lokakuussa sairaala- ja tehohoidon tarve kasvaa varmasti

Järvinen uskoo, että sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä tulee lokakuun aikana kasvamaan, ja myös iäkkäitä suomalaisia joutuu sairaalaan, tosin viiveellä. 

– Varmaan loppukuusta ollaan selvästi korkeimmissa sairaalahoitopotilaiden määrissä kuin nyt, elleivät ihmiset hae rokotteita, Järvinen toteaa. 

Sen lisäksi, että sairaalahoidon tarve kasvaa, myös tehohoidon tarve lähestyy kipurajaa.

– Tehohoidossa hoitoajat ovat pitkiä ja sinne tullaan vähän viiveellä, joten tehohoitopotilaiden määrä tulee varmasti nousemaan lokakuun aikana. 

Muiden sairauksien hoito kärsii koronapotilaiden takia

Järvinen kuitenkin uskoo, että kaikki sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat voidaan hoitaa kasvavan rokotekattavuuden ansiosta. 

Hoito vain ei välttämättä tapahdu HUSissa. 

– Jos tehohoitopotilaiden määrä tästä nousee, potilaita joudutaan siirtää muualle. 

Pahimmassa tapauksessa koronavirustilanne pakottaa lykkäämään muiden sairauksien hoitoa, aivan kuten aiemminkin koronaepidemian aikana. 

Jos muualla ei ole paikkoja, isoja sovittuja leikkauksia joudutaan perumaan.

– Moni muu sairaus on hoidettu hitaammin, ehkä vähän huonomminkin, kun diagnoosit tehdään myöhemmin, Järvinen kertaa seurauksia.

Lue myös:

    Uusimmat