Koronarokotetta on annettava kaksi annosta usean viikon välein – ennen helmikuuta sen saanee vain sote-henkilöstö: "Lähtökohta on, että aloitamme heti, kun rokotteet täällä ovat"

2:10imgMiten rokotetta riittää eri alueille Suomessa? Katso video!
Julkaistu 03.12.2020 11:02
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Koronarokotukset aloitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä, joiden rokottamiseen mennee tammikuu ja todennäköisesti osa helmikuustakin.

Koronarokotteiden kehityksestä on kuulunut viime viikkoina lupaavia uutisia. Hallitus hyväksyi eilen neuvotteluissaan Suomen koronarokotestrategian.

Ensimmäiset rokotteet ovat Suomessa todennäköisesti tammikuun alussa.

Rokottaminen aloitetaan sellaisista sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä, jotka voivat työssään kohdata koronapotilaita.

– Tämähän tarkoittaa kahta annosta, jotka annetaan kolmen viikon välein. Arvio on, että tähän menee todennäköisesti tammikuu ja osin vielä helmikuutakin, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan etulinjan hoitotyöntekijöiden määrä on Suomessa jotakin 150 000–200 000:n paikkeilla.

Sote-henkilöstön jälkeen vuoroon tulevat ikäihmiset sekä muut koronan riskiryhmät.

– Tästä eteenpäin sitten kevään kuluessa rokotuksia laajennetaan muille ryhmille, Puumalainen sanoi.

– Pyrkimyksenä on se, että rokotteita saadaan usealta eri valmistajalta mahdollisimman nopeasti, ja väestölle pystytään tarjoamaan niin nopeasti kuin mahdollista kattava rokotesuoja.

Toistaiseksi julkistetut testitulokset ovat koskeneet aikuisia. Lasten rokotuksista saataneen lisää tietoa kevään aikana, minkä jälkeen voidaan arvioida, koska lapsia voitaisiin alkaa rokottaa.

Lue myös: Tällä aikataululla ja tässä järjestyksessä suomalaisia rokotetaan talvella ja keväällä

Ensimmäinen myyntilupakäsittely viimeistään 29.12.

Suomi on mukana EU:n yhteisessä rokotehankinnassa. Suomeen saadaan väkiluvun mukainen 1,23 prosentin osuus hankittavista rokotteista.

EU on tehnyt sopimuksen ostoista kuuden rokotevalmistajan kanssa ja neuvottelee Puumalaisen mukaan parhaillaan seitsemättä.

Käyttöluvat myöntävä Euroopan lääkevirasto EMA on kertonut, että yhdysvaltalais-saksalaisen Pfizerin ja Biontechin rokotteen myyntilupakäsittely saadaan valmiiksi viimeistään 29. joulukuuta.

– On mahdollista, että tämä joitakin päiviä aikaistuu, on myös mahdollista, että se joitakin päiviä myöhästyy, Puumalainen kertoi.

Kyseessä on joka tapauksessa Puumalaisen mukaan erittäin tarkka prosessi, jossa käydään läpi suuri määrä tutkimusraportteja ja -tuloksia.

Kiuru: Lähtökohtana aloittaa heti, kun rokotteita on

Kun rokotetoimitukset jäsenmaihin alkavat, Suomi on valmistautunut aloittamaan rokotukset nopeasti.

– Meidän käsissämme ei ole se, kuinka nopeasti rokote maahan toimitetaan, eli kuinka nopeasti valmistajat nämä rokotteet aidosti tänne meille saavat, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi.

– Kun rokotteet meillä täällä ovat, lähtökohta on, että aloitamme heti jakelun, Kiuru totesi.

Lopullisen päätöksen rokotusten aloittamisesta ja käyttöönotosta tekee Suomessa hallitus.

Järjestämisvastuu on kunnilla

Ainakin Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii säilytyksessä erittäin kylmiä olosuhteita. 

Poikkeukselliset säilytysjärjestelyt tarkoittavat sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset toteutetaan todennäköisesti jonkinlaisissa rokotuspisteissä.

Tämän jälkeen vastuu on kunnilla, jotka toteuttavat rokotuksia yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa. Myös yksityisen työterveydenhuollon apua voidaan hyödyntää, joskin järjestämisvastuu säilyy kunnilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Krista Kiuru