Miten koronarokotetta jaetaan eri puolille Suomea – voiko tautitilanne tai ikäjakauma vaikuttaa? "Meillä on mahdollisuus tehdä pientä viilausta"

Koronarokotetta jaetaan lähtökohtaisesti kaikkialle Suomeen samojen periaatteiden mukaan. Kun ikäihmisten rokotukset aloitetaan, eri alueelle lähetettävien rokotteiden määrään voidaan kuitenkin tehdä jonkinlaista hienosäätöä.

Suomi päässee aloittamaan koronarokottamisen tammikuussa. Ensimmäisenä rokotteen saavat koronapotilaita työssän kohtaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät.

Kevään aikana rokottaminen laajenee aluksi koronan riskiryhmiin ja sitten koko väestöön.

Laajamittaisen rokottamisen järjestämisvastuu on kunnilla.

THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa kysyttiin, voiko esimerkiksi eri alueiden tautitilanne vaikuttaa siihen, miten rokotteita jaetaan eri puolille Suomea.

– Kun lähtökohta on se, että aloitetaan sote-ammattilaisista, jotka työskentelevät korona-altistuneiden kanssa, siltä osin kyllä kysymyksessä on koko maan hanke, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi.

Viilaukseen on mahdollisuus

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan myöhemmässä vaiheessa hienosäätö voi kuitenkin tulla kyseeseen.

– Kun lähdetään toteuttamaan ikääntyneiden rokotuksia, meillä on tietysti mahdollisuus katsoa sairaanhoitopiiri- ja kuntakohtaisesti ikäryhmän suuruutta ja tehdä pientä viilausta lähetettävien rokoteannosten määrään, Puumalainen kertoi.

Mahdollisesti rokotetta voisi siis jakaa hieman enemmän sellaisille alueille, joilla vanhoja ihmisiä on enemmän. Tautitilanteen vaikutusta Puumalainen ja Kiuru eivät kommentoineet.

Rokottamisen perusperiaatteet ovat Puumalaisen mukaan joka tapauksessa alueesta riippumatta hyvin samanlaiset.

Rokotetoimituksia on sovittu ensi vuoden loppuun saakka

Puumalaisen mukaan EU on solminut kuusi toimitussopimusta. Niiden lähtökohtana on, että rokotetoimituksia on vuoden 2021 loppuun asti.

– Rokotemäärä on sellainen, että se varmasti riittää kaikille suomalaisille, Puumalainen sanoi.

Käyttöluvat myöntävä Euroopan lääkevirasto EMA on kertonut, että yhdysvaltalais-saksalaisen Pfizerin ja Biontechin rokotteen myyntilupakäsittely saadaan valmiiksi viimeistään 29. joulukuuta.

Yhdysvaltalaisen Modernan rokotteen myyntilupahakemus pyritään käsittelemään viimeistään 12. tammikuuta.

Pfizerin ja Biontechin rokote on EU-maille ja siten myös Suomelle määrällisesti merkittävämpi: sopimus kattaa 300 miljoonaa rokotetta, kun Modernan kanssa on tehty sopimus vain 80 miljoonan rokotteen hankinnasta.

AstraZenecan rokotetta on jo valmiina, mutta...

Alkusyksystä kenties lupaavimpana pidetty brittiläisen AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteen kehitys on kohdannut hieman vastatuulta.

Kyseisen rokotehankkeen myyntilupakäsittelyn aikatauluun liittyy tällä hetkellä Puumalaisen mukaan suurin epävarmuus.

– Tämäkin on suurimpia sopimuksia, 300 miljoonaa annosta, ja näitä rokotteita on jo valmiina huomattavan paljon, Puumalainen sanoi.

– Tässä saataisiin, sitten kun myöntilupa myönnetään, rokotteita aika paljon, ja päästäisiin nopeammin laajentamaan rokotuksen kohderyhmiä.

Myyntilupahakemusten käsittely on Puumalaisen mukaan kaikissa tapauksissa erittäin tarkka ja aikaavievä prosessi, jossa käydään läpi "tonnikaupalla" tutkimusraportteja ja -tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat