Riikka Purran mukaan EU-ero ei ole yksinkertainen, koska kansa kannattaa jäsenyyttä, mutta perussuomalaisten on pyrittävä muokkaamaan mielipiteitä.
Muun muassa koronarokotusten jatkaminen sekä EU:ssa ja eurossa pysyminen jakoivat perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaiden näkemyksiä torstaina pidetyssä tentissä.
Tenttiin osallistuneista neljästä ehdokkaasta yksi eli Ossi Tiihonen ei pitänyt rokotteita tarpeellisina.
– Ne ovat kaikki uuden tekniikan tällaisia geeniteknologisia injektioita, niillä ei ole mitään tekemistä vanhanaikaisten rokotteiden kanssa, joissa on joko heikennettyä tai tapettua virusta. Pitkäaikaisista haitoista me emme tiedä mitään, Tiihonen sanoi.
Hänen mukaansa jokaisen pitää ainakin saada päättää itse, ottaako rokotteen. Muut ehdokkaat pitivät rokotusten jatkamista tarpeellisena.
– Tällä hetkellä näyttää siltä, että rokotekattavuus on ainoa tie, millä on mahdollisuus helpottaa sitä, että mahdollisimman harva sairastuu vaikeaan tautimuotoon tai muihinkaan erityksen haitallisiin oireisiin. Oikeastaan muuta ei ole, puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra sanoi.
Hän ei usko, että rajoituksilla pystyttäisiin enää suuresti vaikuttamaan epidemiaan.
Ulos eurosta, EU:sta vai ei kummastakaan?
Kristiina Ilmarinen sanoi, että sekä EU:ssa pysyminen että siitä eroaminen maksavat koko ajan enemmän. Hänen mukaansa erota pitää siksi, että Suomella olisi oma päätäntävalta ja itsenäisyys.
Sakari Puisto sanoi kannattavansa euron osalta varautumismekanismin selvittämistä, jolla järjestelmästä on mahdollista poistua. Hän näkee tarpeellisena myös Schengenin rajoittamista tilapäisesti sentyyppisissä tilanteissa kuin turvapaikanhakija- ja koronakriisit.
– Kynnyskysymyksenä pidän sitä, että mitään uusia elpymispaketteja ei enää tule, ja koko suuri salihan on sanonut, että se on kertaluontoinen.
Tällä edellytyksellä EU-jäsenenä voidaan hänen mukaansa pysyä.
Purra sanoi, että EU:sta tai eurosta eroaminen ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään ajattelisi.
– Suomen kansa kannattaa Euroopan unionia ja euroa hyvin vahvasti, mikä minua ehkä joskus hieman hämmästyttääkin. Mutta tässä tilanteessa perussuomalaisten tehtävä on pitää näitä asioita esillä, kuten elpymispakettikäsittelyssä hyvin kuulimme. Yrittää muuttaa yleistä mielipidettä, Purra sanoi.
Tiihosen mielestä eurosta ja EU:sta pitäisi poistu mahdollisimman pian.
Puisto miettisi porvarihallitusta - Purra näkee nyky-SDP:n etäisenä
Ehdokkailta kysyttiin myös mahdollisista hallituskumppaneista, jos eduskuntavaaleissa päädyttäisiin tuoreen Ylen kannatusmittauksen lukuihin, joissa kokoomus olisi suurin puolue, kakkosena SDP ja kolmantena perussuomalaiset.
Ilmarinen sanoi tähtäimensä olevan siinä, että hallitukseen tarvittaisiin vain kaksi puoluetta ja ne olisivat perussuomalaiset ja kokoomus.
Puiston mielestä ovet pitäisi pitää auki sekä kokoomukseen, keskustaan että sosiaalidemokraatteihin.
– Mutta kyllä minä sitä porvarihallitusta alkaisin nyt miettiä aika kiinteästikin, Puisto sanoi.
Tiihonenkaan ei sulkisi ketään pois ennalta. Purra piti hallituskaavailuja täysin ennenaikaisina.
– Meillä on vielä eduskuntavaaleja ennen toisetkin vaalit käytävinä, Purra muistutti ja totesi gallupienkin liikkuvan nopeasti.
Purran mielestä puolueen pitää mennä hallitukseen, jos se pystyy edistämään siellä olennaisia tavoitteitaan. Nykyisen SDP:n hän näkee hyvin monessa asiassa lähes perussuomalaisten vastakohtana, joten sen kanssa Purra ei näe yhteistä hallitustietä.
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan ensi viikolla Seinäjoen puoluekokouksessa.