Älypuhelimiin ladattavan koronasovelluksen koekäyttö alkaa huomenna. Kaikkien suomalaisten ladattavaksi tarkoitetun sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen sekä oman että läheistensä terveyden suojaamiseen. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoissa syyskuun alkuun mennessä.
Maanantaina kauppakeskus Mall of Triplassa on verrattain rauhallista. Siellä täällä ihmisiä on kuitenkin koolla ryppäinä kauppakeskuksen käytävillä, kahviloissa ja ravintoloissa. Vain harvalla on maski kasvoillaan, mutta hyvin usea kulkee kännykkä kädessään tai istuessaan pitää puhelinta esillä pöydällä.
Pian puhelimiin on ladattavissa sovellus, joka helpottaa ja nopeuttaa koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisemista ja ehkäisee uusia tartuntoja. Sovellus on nyt loppusuoralla ja viimeinen testijakso alkaa.
– Nyt on testattu sovelluksen kaikki osat erikseen, että ne toimivat. Helsingin kaupungissa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä aletaan katsoa, miten nämä kaikki osat saadaan toimimaan yhteen. Sovellus saadaan käyttöön elo-syyskuun vaihteessa, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.
Sovellus kuin "majakka"
Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovelluksen toimittaa teknologiayritys Solita, jonka teknologia-asiantuntija Sami Köykkä vertaa sovellusta oivallisesti majakkaan.
– Se on kuin majakka, joka lähettää satunnaiskoodia ympäristöönsä. Ja nämä koodit ovat sellaisia, että niistä ei voi käyttäjää tunnistaa millään tavalla. Sitten kun kaksi tälläistä puhelinta tulee lähekkäin, ne ikään kuin kuulevat toisensa ja ymmärtävät, että nyt ollaan niin lähellä, että tässä saattaa olla tartunnan vaara, ja ne tallentavat muistiinsa nämä toistensa satunnaiskoodit, kertoo Köykkä.
Jos jollakin sovelluksen käyttäjistä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohje ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
Sovelluksen käyttäjien tietoturvan vakuutetaan olevan kunnossa.
– Sovellus ei kerää mitään tietoa käyttäjästä. Se ei käytä paikannusta, se ei kysy käyttäjästä yhtään mitään tietoa. Eli ainoat, mitkä siinä liikkuvat, ovat nämä satunnaisnumerot, kertoo Köykkä.
Tulevat käyttäjät täytyy vielä vakuuttaa
Sovelluksen käyttäjä ei siis saa tietää, missä ja milloin mahdollinen altistus on tapahtunut, vaan vain sen, että altistus on tapahtunut. Sovelluksen käyttäjä voi tuolloinkin päättää, ottaako hän yhteyttä terveydenhuoltoon vai ei.
THL:n selvityksen mukaan hieman alle puolet suomalaisista olisi halukas sovelluksen lataamaan.
– Heti semmoinen 20 prosenttia on valmis ottamaan sovelluksen käyttöön ja melko varmoja siitä on vielä sellaiset 20 prosenttia lisää. Kysymys on enää sitten sitten siitä, miten me saadaan vakuutettua ja kerrottua, että tämä sovellus tukee tartuntaketjujen selvittämistä ja epidemian hallitsemista ja että käyttö on todellakin tietoturvallista kaikissa tilanteissa, kertoo Yrttiaho.