Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostavan älypuhelinsovelluksen kehitystyö alkaa olla Suomessa loppusuoralla. THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho esitteli uutta sovellusta MTV Uutiset Livessä.
Koronavilkuksi nimetty älypuhelinsovellus toimii käytännössä näin: käyttäjä lataa koronasovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta, ja jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen.
Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
– Uskon ja toivon, että saamme merkittävän osan suomalaisista käyttämään sovellusta, Yrttiaho kertoo.
Yrttiahon mukaan THL pyrkii saamaan sovellukselle ainakin miljoona käyttäjää ensimmäisen kuukauden aikana.
Vastaava sovellus on jo käytössä esimerkiksi Saksassa ja Italiassa, ja siellä noin 20-30 prosenttia väestöstä on ottanut sovelluksen käyttöön. Mitä useampi ihminen sovelluksen lataa, sitä parempi on luonnollisesti myös teho.
Koronavilkun koekäyttö alkoi 4.8. ja se jatkuu vielä tämän viikon, ladattavissa sovelluksen pitäisi olla viimeistään syyskuun alussa.