Saksan liittokansleri Angela Merkel on huolissaan Saksan lisääntyvistä koronatartunnoista. Hän painotti torstaina, että on syytä hankkia koronarokotus.
– Tartuntaluvut nousevat jälleen ja selkeällä ja huolestuttavalla tahdilla. Jokainen rokotus on pieni askel kohti paluuta normaaliin, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa Berliinissä.
Saksassa koronatartuntojen määrä on ollut aiemmin kesällä matala verrattuna moniin sen naapurimaihin. Saksassa tartunnat ovat yleistyneet viimeisten kahden viikon aikana lähinnä koronan deltamuunnoksen ansiosta.
Lue lisää: Angela Merkel tapaa Joe Bidenin tänään Valkoisessa talossa – pöydällä oletettavasti kauppasuhteet, kaasuputki ja korona
Merkel sanoi torstaina, että hän odottaa koronatapausten kaksinkertaistuvan Saksassa seuraavien kahden viikon aikana.
– Ilmaantuvuuden noustessa voi olla, että meidän on otettava käyttöön lisätoimia, liittokansleri viittasi rajoituksiin.
Saksa aloitti pandemiarajoitusten keventämisen toukokuussa ja on nyt avannut uudelleen muun muassa ravintoloita, ja kauppoja sekä lieventänyt julkisten ja yksityisten kokoontumisten rajoituksia.
Torstaina noin 60 prosenttia saksalaisista oli saanut yhden koronapiikin. Liki puolet maan väestöstä on täysin rokotettuja.
Australia on hännänhuippu
Australian pääministeri Scott Morrison pyysi torstaina anteeksi maansa verkaista tahtia koronarokotuksissa. Syytä akuuttiin huoleen lisää se, että maan suurin kaupunki Sydney kirjasi ennätysnousun uusissa koronainfektioissa.
Morrisonilla on kova paine parantaa rokotustasoa, joka tällä hetkellä noin 11 prosenttia. Rokotusaste on kaikkien maailman varakkaiden maiden alhaisin.
– Olen pahoillani, ettemme ole onnistuneet saavuttamaan toivottuja tuloksia. Otan vastuun rokotusohjelmasta. Otan vastuun myös haasteistamme. Jotkut asiat ovat hallinnassamme, jotkut eivät, pääministeri sanoi.
Hänen kommenttinsa tulivat, kun suljetun Sydneyn viranomaiset varoittivat asukkaita tarttumaan infektioiden ja pitkäaikaisten rajoitusten nousuun.
Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa.
– Odotan tartuntatahdin nousevan vielä korkeammalle, varoitti osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian.
– En voi kyllin korostaa, miten vakavassa tilanteessa olemme tällä hetkellä, hän sanoi.
Sydney ja usea muukin Australian kaupunki on ollut koronasulussa. Rajoitukset eivät kuitenkaan ole toistaiseksi onnistuneet pysäyttämään pandemian etenemistä Australiassa.
Australia on panostanut voimakkaasti Astra Zeneca -rokotteeseen. Nyt sitä suositellaan vain yli 60-vuotiaille australialaisille pienen veritulppariskin takia.