Koronatartuntoja nyt eniten lasten ja nuorten ikäryhmissä – espoolaisrehtori: "Tämä on aikamoinen keitos hallittavaksi"

0:50img
Koronatartuntoja nyt eniten lasten ja nuorten ikäryhmissä.
Julkaistu 16.11.2021 18:10
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Vaikka koronavirustilanne on rokotusten myötä monin paikoin helpottanut yli 12-vuotiaiden ikäryhmissä, alakouluissa karanteenit ja hybridiopetus aiheuttavat edelleen haasteita. Espoolaiskoulun rehtori pitää alle 12-vuotiaiden rokotuksia ainoana keinona ratkaista koulujen hankala tilanne.

Viimeisten kahden viikon aikana 10-vuotisikäryhmistä eniten koronatartuntoja on todettu 10–19-vuotiailla ja toiseksi eniten alle 10-vuotiailla. 

Yksi paikoista, jossa koronatartuntoja on viime aikoina ollut runsaasti, on Hansakallion koulu Espoossa.

Jatkotartunnat ovat lapsilla suhteellisen harvinaisia ja THL:n mukaan alle 12-vuotiaiden ikäryhmässä tartunnanlähteenä on lähes poikkeuksetta oma perhe ja jatkotartunnan riski esimerkiksi kouluissa on pieni.

Hansakallion koulun rehtori Jarmo Jääskeläinen kuitenkin epäilee, että osa tartunnoista olisi levinnyt lasten keskuudessa.

– Selvästi virus leviää kuten virukset leviävät, sanoo Jääskeläinen.

– Oppilaamme käyvät välitunneilla, liikkuvat koulurakennuksessa, viettävät aikaa iltapäiväkerhoissa ja meillä toimii koulu-uinnit kuljetuksineen. On paljon tilanteita, joissa oppilaat ovat vapaamuotoisesti hyvinkin lähellä keskenään.

Kokonaisia luokkia ei lähtökohtaisesti määrätä karanteeniin

Koska jatkotartunnat ovat kuitenkin lapsilla paljon aikuisia harvinaisempia, THL:n yleinen ohjeistus on tällä hetkellä, ettei kaikkia tartuttavana koulussa olleen luokkatovereita määrättäisi karanteeniin, vaan lasten todelliset lähikontaktit kartoitettaisiin ja vain lähikontaktissa olleet määrättäisiin karanteeniin.

Vantaan tartuntataudeista vastaavan ylilääkärin Kirsi Valtosen mukaan tällä pyritään välttämään se, että lapsiin kohdistuisi turhia rajoituksia varmuuden vuoksi.

– Monet vanhemmat ovat kovin kiitollisia siitä, että lapsi ei ole viidettä kertaa karanteenissa. Aika kuormittavaa sekin on perheille ollut, Valtonen sanoo.

Jääskeläinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka tavoite on hyvä, on tilanteita, joissa koko luokka päätyy kuitenkin lopulta karanteeniin jatkotartuntojen ja altistumisten vuoksi.

– Jos meillä on näitä tilanteita edes jonkin verran, että viranomainen on päätynyt sitten kuitenkin asettamaan koko luokan karanteeniin, niin koko hyvä tavoite on mennyt mukkelis makkelis, Jääskeläinen kiteyttää.

– Tämä on aikamoinen keitos kyllä hallittavaksi.

"Rokote on ainoa keino"

THL:n mukaan lasten ja nuorten ikäryhmän lisääntyneet koronatartunnat selittyvät sillä, että alle 12-vuotiaita ei rokoteta koronavirusta vastaan, kun yli 12-vuotiaista jo yli 80 prosenttia on rokotettu.

– Rokote on ainoa keino ratkaista tämä lasten kannalta, Jääskeläinen summaa.

Tällä hetkellä muistiota alle 12-vuotiaiden rokottamisesta valmistellaan. Siihen kootaan tämänhetkinen tutkimustieto aiheesta ja sitä käytetään apuna päätettäessä rokotuksista.

Valtonen muistuttaa, että lasten rokottamista täytyy punnita tarkkaan.

– Kun tiedämme, että lasten taudit ovat lähtökohtaisesti lieviä, niin meillä pitää olla tosi kova turvallisuustieto rokotteista, ettei niistä ole oikeasti lapsille mitään haittaa.

Lue myös: Koronatartuntamäärä selvässä kasvussa, valtaosa tartunnoista nyt lapsilla ja nuorilla: THL:n mukaan virus tarttuu yhä useammin aikuisilta lapseen kuin päinvastoin

Kahdesti rokotettu kuusamolainen kotiäiti sai koronan voimakkailla oireilla, mies silti töihin – "Luottamusta viranomaisiin ei minulla ole lainkaan"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus