THL on muuttanut kouluja koskevaa karanteeniohjettaan. Koko koululuokkaa ei enää jatkossa aseteta karanteeniin yhden oppilaan koronatartunnan takia, vaan ainoastaan sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet. Uusi ohje saa tukea tartuntatautilääkäreiltä.
THL julkaisi aiemmin tänään päivitetyt koronatoimintaohjeet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muun muassa suosittelee edelleen pikaista testausta oireisille henkilöille, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua koronavirusta viimeisen puolen vuoden aikana. Päivitetty toimenpideohje löytyy THL:n sivuilta.
Myös karanteeniohjeet laitettiin vihdoin täysin uuteen uskoon. HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kommentoi uusia ohjeita MTV Uutisille näin:
– Tämä on ollut yhteinen huoli, josta me tartuntatautilääkärit ja yliopistosairaaloiden infektioylilääkärit olemme kaikki esittäneet huolemme jo pari viikkoa sitten. Teimme yksityiskohtaisen toimintaohjeen, joka on jäänyt ministeriöön jonkinlaiseen tarkasteluun, Järvinen puuskahtaa.
Lue myös: Milloin pitää mennä koronatestiin – voiko täysin rokotettu sairastaa ilman testiä? THL päivitti ohjeet myös karanteenista
Karanteeniin vain lähipiiri, ei enää koko luokka
Nyt koko luokkaa ei enää aseteta karanteeniin vaan ainoastaan sairastuneen lähikontaktit, THL linjaa. Järvisen mukaan näin sen pitääkin olla.
– Ideana pitäisi olla, että karanteeniin joutuu lähikaveripiiri, ehkä lähimmissä pulpeteissa istuvat. Opettaja, joka on käyttänyt maskia, ei joudu karanteeniin, jos hän ei ole kovin pitkään lapsen lähistöllä ollut. Muulle koululuokalle annettaisiin ehkä tieto tartunnasta, Järvinen pohtii.
Ylilääkäri alleviivaa, että korona tarttuu yllättävän huonosti lasten välisissä kontakteissa. Järvisen mukaan hyvin pieni osa altistumisen vuoksi karanteeniin määrätyistä lapsista on myöhemmin saanut positiivisen tuloksen koronatestistä.
– Niistäkin varmasti suuri osa on tullut lähikaveripiiristä ja tartunta on voinut tapahtua koulun ulkopuolella.
Pandemian aikana karanteeneihin asetettujen lasten ja nuorten määrä on lähes 100 000 karanteenia, joista on tullut vain alle 2000 tartuntaa, kertovat myös THL:n tilastot.
Kainuussa luokkakohtaisista karanteeneista on jo luovuttu
Deltavirus on iskenyt täydellä voimalla Kajaaniin, jossa koronan ilmaantuvuusluku on jo 400/100 000 asukasta kohti.
Koronatartuntoja on todettu peräti viidessä oppilaitoksessa,mutta etäopetuksessa ei ole kuin pari sataa. Kajaanissa muutaman muun kunnan lailla luokkakohtaisista karanteeneista on kuitenkin luovuttu jo pari viikkoa sitten.
– Selvitämme tartunnanjäljityksessä lähikontaktit eli käymme keskustelun siitä, mitkä ovat ne todelliset tartunnat ja kontaktit, joissa tämä tartunta on voinut tulla ja sitten karanteeneja ei ole tehty luokkakohtaisesti vaan näiden kontaktien perusteella, toteaa Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto MTV Uutisille.
Lue taustaa: Miten koulujen alku näkyy tartuntamäärissä? – Husin Asko Järvinen peräänkuuluttaa muutoksia testaus- ja karanteenikäytäntöihin
Lapsi tartuttaa todennäköisimmin vanhempansa
HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että tilanne elää rokotusten edistyessä ja todennäköisin henkilö, jonka lapsi voi tartuttaa, on oma vanhempi.
Järvisen mukaan vanhemmat voivatkin edesauttaa lasten koulutietä ottamalla itse rokotteen.
Myös Kainuussa korostetaan rokotusten tärkeyttä.
– Kaunuulaisten rokotushalukkuus on ollut huolestuttavan alhaalla myös kouluissa, joissa aluksi rokotuksiin ilomoittautui vain 40 prosenttia koululaisista. Nyt olemme jakaneet tietoa rokotusten tärkeydestä koronan torjunnassa ja sen suojavaikutuksista myös muille läheisille. Nyt olemme saaneet rokotukset vauhtiin ja jo 60 prosenttia nuorista on rokotettu, Ahopelto sanoo.
Katso koko Asko Järvisen haastattelu jutun videolta. Tutustu myös muuhun MTV Uutiset Liven tarjontaan!